Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
7

Masło klarowane a cholesterol – jaki ma wpływ na jego poziom?

Słuchaj artykułu

Ogólne zasady zdrowego żywienia mówią o tym, aby zastępować w diecie tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi (za wyjątkiem oleju kokosowego, palmowego i shea). Obecnie popularnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego jest masło klarowane, które wykorzystywane jest najczęściej w procesie smażenia i pieczenia rozmaitych potraw. Masło klarowane jest niejednokrotnie postrzegane przez konsumentów jako dużo zdrowszy tłuszcz niż tradycyjne masło – czy słusznie? 

Masło klarowane a cholesterol – jaki ma wpływ na jego poziom?

Czym jest masło klarowane? 

Masło klarowane uzyskuje się w wyniku powolnego podgrzewania tradycyjnego masła do temperatury nieco ponad 100°C, aby pozbyć się z niego wody i części stałych, przede wszystkim kazeiny (białka mleka krowiego) i laktozy (cukru mlecznego). Po usunięciu wytrąconych cząstek stałych mleka otrzymuje się masło klarowane, które przybiera intensywnie żółty kolor i delikatnie orzechowy posmak. Pozytywnym następstwem klarowania masła jest zwiększenie temperatury dymienia do 250°C, podczas gdy punkt dymienia tradycyjnego masła wynosi około 150°C. Oznacza to, że masło klarowane znacznie lepiej sprawdzi się podczas smażenia, duszenia i pieczenia, w porównaniu ze zwykłym masłem.  


Preparaty obniżające cholesterol
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Masło klarowane a masło ghee 

Masło klarowane jest również powszechnie nazywane bezwodnym tłuszczem mlecznym lub masłem ghee, które od wielu lat jest wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Istnieją jednak pewne różnice pomiędzy tymi tłuszczami. Proces produkcji masła ghee trwa znacznie dłużej, aż do momentu pojawienia się brązowego zabarwienia cząstek stałych mleka znajdujących się na dnie naczynia, czego konsekwencją jest ciemniejszy kolor i o wiele bardziej intensywny orzechowy posmak niż w przypadku masła klarowanego. 

Czy masło klarowane podnosi cholesterol? 

Masło klarowane zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (przeciętnie 60% wszystkich tłuszczów) i cholesterolu (300 mg w 100 g), które zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi powinno się znacząco ograniczać w diecie, gdyż ich nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia. Konsumpcja masła klarowanego wydaje się zwiększać poziom dobrego cholesterolu (HDL), jak również cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu), w porównaniu ze spożyciem tłuszczów roślinnych.  

Zbyt długie podgrzewanie masła w wysokiej temperaturze, które często ma miejsce podczas jego klarowania (zwłaszcza w domowych warunkach), prowadzi do utleniania cholesterolu.

Spożywanie produktów utlenionego cholesterolu znacznie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych i innych chorób przewlekłych (np. cukrzycy typu 2, nowotworów, choroby Alzheimera). Sugeruje się nawet, że wysoki udział w diecie masła klarowanego zawierającego produkty utlenionego cholesterolu jest silnie powiązany z dużym odsetkiem chorób sercowo-naczyniowych w populacji imigrantów z Indii. Z tych względów warto ograniczać podaż masła klarowanego na rzecz zdrowszych tłuszczów roślinnych, zwłaszcza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. 

Przeczytaj również:
Margaryna czy masło na cholesterol – co jest zdrowsze?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Sharma H, Zhang X, Dwivedi C.: The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation. Ayu. 2010 Apr;31(2):134-40. 
  2. Reddy AM, Satish V, Nagamounica M, et al.: Myths and facts about consumption of ghee in relation to heart problems – a comparative research study. Int J Pharm Pharm Sci, 2013, Vol 5, Suppl 2:560-563. 
  3. Mohammadifard N, Hosseini M, Sajjadi F, et al.: Comparison of effects of soft margarine, blended, ghee, and unhydrogenated oil with hydrogenated oil on serum lipids: A randomized clinical trail. ARYA Atheroscler. 2013 Nov; 9(6): 363–371. 
  4. Ahmadi E, Abdollahzad H, Pasdar Y, et al.: Relationship Between the Consumption of Milk-Based Oils Including Butter and Kermanshah Ghee with Metabolic Syndrome: Ravansar Non-Communicable Disease Cohort Study. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020 May 5;13:1519-1530.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę