Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
16

Margaryna czy masło na cholesterol – co jest zdrowsze?

Słuchaj artykułu

Dyskusja na ten temat toczona jest już od wielu lat i pomimo upływu czasu zarówno jeden, jak i drugi produkt spożywczy ma swoich zagorzałych zwolenników. Obecnie wiadomo, że w diecie powinny dominować tłuszcze pochodzenia roślinnego. Według doniesień naukowych, zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w diecie (np. masła, śmietany, tłustych gatunków mięsa) oraz zmniejszone spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (m.in.: olejów roślinnych, orzechów, nasion, pestek) wiąże się z nasilonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.  

Margaryna czy masło na cholesterol – co jest zdrowsze?

Margaryna a masło – czym się różnią? 

Margaryna miękka jest tłuszczem, który składa się przede wszystkim z olejów roślinnych (np. słonecznikowego, rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek). Dostarczają one cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, w tym niezbędnych dla organizmu kwasu alfa-linolenowego – ALA i linolowego – LA. Margaryny miękkie są również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D i E. Ponadto, niektóre margaryny miękkie przeznaczone do smarowania pieczywa zawierają stanole i/lub sterole roślinne, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL w osoczu krwi. Warto również podkreślić, że margaryny miękkie obecnie wytwarza się za pomocą nowych technologii, polegających na estryfikacji tłuszczów. Dzięki tej ważnej zmianie, dostępne na rynku margaryny miękkie cechują się śladową zawartością szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans

Masło jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów przeznaczonych do smarowania pieczywa. Prawdziwe masło zawiera co najmniej 82% tłuszczu mlecznego, z czego większość stanowią nasycone kwasy tłuszczowe.  

Masło, w przeciwieństwie do margaryny miękkiej jest również zasobne w cholesterol.  

Z tego powodu należy ograniczyć konsumpcję masła do maksymalnie trzech płaskich łyżeczek w ciągu dnia u osób zdrowych, zaś całkowicie unikać w przypadku pacjentów z zaburzeniami lipidowymi oraz wysokim ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia. Masło jest źródłem witamin A, D i E, a także dostarcza niewielkich ilości witaminy B4, B12, K, folianów, wapnia, potasu, fosforu oraz sodu. Warto nadmienić, że masło jest dobrze przyswajalnym tłuszczem pochodzenia zwierzęcego, który powinien pojawiać się regularnie w diecie dzieci do 3. roku życia ze względu na obecność cholesterolu odgrywającego ważną rolę w rozwoju układu nerwowego. 


Zdrowe tłuszcze
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Margaryna a cholesterol – jaki ma wpływ? 

W świetle aktualnych dowodów naukowych zamiana 30 g masła na margarynę miękką zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i LDL oraz obniża o 10% ryzyko rozwoju choroby wieńcowej. Ponadto, osoby regularnie smarujące pieczywo margaryną miękką cechują się niższym ryzykiem zawału mięśnia sercowego w porównaniu z osobami, które używają masło lub margarynę kostkową. Warto dodać, że spożywanie 30 g margaryny miękkiej zawierającej 2 g steroli roślinnych obniża poziom złego cholesterolu, apolipoproteiny B (ApoB) oraz współczynnik ApoB do ApoA1 o około 11%. Stosunek ApoB/ApoA1 jest ważnym markerem ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Regularne włączanie do diety 30 g margaryny miękkiej wzbogaconej o sterole roślinne (2 g w przeliczeniu na porcję) zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego nawet o blisko 40%. Zaś twarde margaryny (kostkowe) o wysokiej zawartości tłuszczów trans, które wykorzystywane są głównie do pieczenia ciast nie przynoszą żadnych korzyści zdrowotnych w porównaniu z masłem. 

Masło a cholesterol – jaki ma wpływ? 

Umiarkowane spożycie masła zwiększa poziom cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i nie-HDL (odzwierciedlającej poziom wszystkich lipoprotein miażdżycorodnych), w porównaniu z tłuszczami pochodzenia roślinnego (np. oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, margaryną miękką, a nawet olejem kokosowym z pierwszego tłoczenia). Masło podnosi również poziom dobrego cholesterolu, który odpowiada za transport cholesterolu z tkanek obwodowych do wątroby, gdzie zostaje później wydalany z żółcią. Regularne smarowanie pieczywa masłem wiąże się z bardziej aterogennym (miażdżycorodnym) profilem lipidowym krwi u kobiet, w porównaniu do codziennego używania margaryny miękkiej, bogatej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. 

Co wybrać – masło czy margarynę? 

Aktualne wytyczne wielu opiniotwórczych instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym jednoznacznie wskazują na konieczność ograniczania w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych do maksymalnie 10% całodziennego udziału energii, gdyż ich nadmierne spożycie sprzyja rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych i choroby niedokrwiennej serca.

Biorąc pod uwagę fakt, iż masło zawiera blisko 60% nasyconych kwasów tłuszczowych, a jego spożycie prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, zasadne jest ograniczenie używania masła. Sugeruje się obecnie, aby pacjenci z hipercholesterolemią ograniczyli spożycie masła w diecie do minimum, podczas gdy zdrowe osoby z prawidłowym poziomem parametrów lipidogramu mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości masła (do 3 łyżeczek na dobę).

Nie ulega jednak wątpliwości, że wysokiej jakości margaryna miękka zawierająca przeestryfikowane tłuszcze roślinne (np. olej rzepakowy, lniany, oliwę z oliwek) oraz stanole i/lub sterole roślinne wywiera bardziej korzystny wpływ na profil lipidowy krwi i ryzyko sercowo-naczyniowe aniżeli masło. Z punktu widzenia stanu zdrowia, o wiele lepszym wyborem będzie zatem sięgnięcie po dobrej jakości margarynę miękką, hummus lub pastę z awokado. 

Przeczytaj również:
Cholesterol – fakty i mity. Wszystko, co musisz wiedzieć!


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Gagliardi A.C., Maranhão R.C., de Sousa H.P., et al., Effects of margarines and butter consumption on lipid profiles, inflammation markers and lipid transfer to HDL particles in free-living subjects with the metabolic syndrome. Eur J Clin Nutr. 2010 Oct;64(10):1141-9. 
  2. Pimpin L., Wu J.H., Haskelberg H., et al., Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. PLoS One. 2016; 11(6): e0158118. 
  3. Liu Q., Rossouw J.E., Roberts M.B., et al., Theoretical Effects of Substituting Butter with Margarine on Risk of Cardiovascular Disease. Epidemiology. 2017 Jan;28(1):145-156. 
  4. Delgado-Alarcón J.M., Hernández Morante J.J., Aviles F.V., et al., Effect of the Fat Eaten at Breakfast on Lipid Metabolism: A Crossover Trial in Women with Cardiovascular Risk. Nutrients. 2020 Jun 6;12(6):1695. 
  5. Zock P.L., Katan M.B., Butter, margarine and serum lipoproteins. Atherosclerosis. 1997 May;131(1):7-16.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 18 stycznia 2023, 19:09
    Jerzy

    Cenne informacje…dziękuję

    1. 19 stycznia 2023, 10:31
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

  2. 25 lutego 2023, 05:15
    Jadzia

    Bardzo mi pomogło. Cenne i fachowe porady. Bardzo dziękuję

    1. 10 maja 2023, 23:38
      Jerzy Paweł

      Dziękuję za informację

  3. 7 lutego 2024, 13:14
    Kolo

    Czyli zamiast masła, ale czy w ogóle? Nie da się tego zbadać?

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę