Melon. Dlaczego warto po niego sięgnąć?
Latem poszukujemy przekąsek, które zwierają dużo wody. Jednym z takich owoców jest melon. Jakie są jego odmiany? Czy jest kaloryczny? Jakie ma właściwości?
Melon – pochodzenie
Ogórek melon (Cucumis melo), zwany potocznie melonem, jest owocem szeroko uprawianym na całym świecie. Pochodzi z Afryki. Zaczął on być uprawiany w Egipcie około 3000 lat temu. Następnie „powędrował” na Bliski Wschód i do Azji.
Melon – rodzaje
Poszczególne odmiany melonów różnią się wyglądem owoców, strukturą ich miąższu i smakiem. Na przestrzeni lat pojawiło się wiele klasyfikacji odmian melona proponowanych przez różnych badaczy.
Jedna z obecnie stosowanych klasyfikacji opracowana w 1998 roku obejmuje następujące odmiany:
- cantaloupensis – w Polsce znany jako kantalupa. Owoce są średniej wielkości o okrągłym kształcie. Powierzchnia skórki jest gładka lub z delikatnie widocznymi szwami/siatką. Melon ma kolor pomarańczowy, ma wyrazisty smak i zawiera dużą ilość cukru;
- reticulatus – do tej grupy zaliczamy odmianę Galia. Jest to średniej wielkości owoc z wyraźnym siateczkowaniem na powierzchni. Miąższ ma kolor od zielonego, przez biały, do czerwono-pomarańczowego. Owoc jest słodki, a jego zapach przypomina piżmo;
- saccharinus – owoce melona mają średnią wielkość i okrągły lub podłużny kształt. Melon ma szary odcień, czasem z zielonymi plamkami, a jego miąższ jest bardzo słodki;
- inodorus – do tej grupy zalicza się melon miodowy. Powierzchnia owocu jest gładka, czasem siateczkowata. Miąższ przyjmuje kolor biały, zielony lub pomarańczowy. Zapach jest pozbawiony nuty piżma;
- flexuosus – owoc ma wydłużony kształt, często z żebrowaniem i gładką skórkę w kolorze zielonym. Miąższ jest zielonkawy. Charakteryzuje się niską zawartością cukru;
- conomon – małe owoce o gładkiej, biało-łuskowatej powierzchni. Owoce mają dużą zawartość cukru i są pozbawione aromatu;
- dudaim – małe owoce o żółtej skórce z czerwonymi pręgami. Miąższ może mieć kolor od białego do jasnoróżówego.
Melon – kalorie
Zawartość kalorii w 100 g melona może różnić się w zależności od jego odmiany. Bardziej słodkie melony będą zawierały więcej cukru, a co za tym idzie będą bardziej kaloryczne.
Najpopularniejsze odmiany melona zawierają:
- melon kantalupa – 19 kcal w 100 g,
- melon miodowy – 29 kcal w 100 g,
- melon Galia – 24 kcal w 100 g.
Melon – indeks glikemiczny
Melony zaliczamy do grupy produktów o średnim indeksie glikemicznym. Ich IG wynosi 65. Średni indeks glikemiczny oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać melony sporadycznie w niewielkiej ilości.
Melon – właściwości
Melony są bogate w witaminy C i A oraz witaminy z grupy B. Zawierają także beta-karoten. Dzięki ich zawartości melony wykazują właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
W melonach znajdują się kukurbitacyny, zwłaszcza kukurbitacyna B, która ma właściwości przeciwnowotworowe.
Prowadzone badania nad ekstraktami z różnych części melona wskazują, że może on wykazywać także właściwości:
- diuretyczne,
- hepatoochronne,
- immunomodulujące,
- przeciwdrobnoustrojowe.
Czy można jeść pestki melona?
Oczywiście, że tak. Zawierają dużo witamin, błonnika i białka, dlatego mogą być świetnym uzupełnieniem naszej diety.
Melon – jak jeść? Przykładowe przepisy
Melony możemy spożywać na surowo bez żadnych dodatków. Świetnie sprawdzą się latem, ponieważ zawierają dużą ilość wody. Kawałki pokrojonego melona możesz dodać do wody, aby nabrała owocowego smaku. Możesz je także dodać do sałatki czy koktajlu.
Sałatka z rukolą, melonem i awokado
Składniki:
- 1/3 melona,
- 1 dojrzałe awokado,
- 200 g rukoli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Melona i awokado obierz ze skórki, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę. Przygotuj sos, łącząc ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Ułóż na talerzu liście rukoli, pokrojonego melona i awokado. Całość polej sosem.
Smoothie z mango i melona
Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 100 g melona,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 1/2 szklanki soku jabłkowego,
- sok z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
Obierz mango i melona, oddziel miąższ od pestek i pokrój owoce w kostkę. Do kielicha blendera dodaj pokrojone owoce, sok pomarańczowy, sok jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
W sklepach znajdziesz różne odmiany melona, które różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale i smakiem. Znajdź swoją ulubioną odmianę i włącz melona do swojego jadłospisu, szczególnie latem. Dzięki temu dostarczysz do organizmu dużą ilość witamin i wspomożesz właściwe nawodnienie.
Przeczytaj również:
Dlaczego warto jeść arbuzy?
- Nu˜nez-Palenius H.G. i wsp., Melon Fruits: Genetic Diversity, Physiology and Biotechnology Features, Critical Reviews in Biotechnology 2008; 28, s. 13-55.
- https://www.nutracheck.co.uk/CaloriesIn/Product/Search?desc=melon.
- https://diagnosis.pl/indeks-glikemiczny-tabela-pdf.
- Vishwakarma V., Gupta J., Upadhyay P., Pharmacological importance of Cucumis melo L.: an overview, Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 2017; 10 (3).
- https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/melon/salatka_z_awokado_melona/przepis.html.
- https://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/mango/zolte_smoothie_mango/przepis.html.