Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Skin cycling
X - Kosmetyki dla całej rodziny
X - Dzień niespodziewanego całusa
X - Adamed Recigar
X - Aurovitas Apo-Uro
X - Sale do -50%
X - Nowości 2024
3

Olej monoi. Polinezyjska tajemnica piękna

Słuchaj artykułu

Olej monoi to receptura na pielęgnację i relaksację. Ten ekskluzywny olejek pochodzi z Tahiti, gdzie od wieków był używany do ochrony skóry i włosów. Dowiedz się o nim więcej.

Olej monoi. Polinezyjska tajemnica piękna

Olej monoi – właściwości 

Olej monoi został stworzony poprzez macerację kwiatów tiare (gardenia thaitańska) w oleju kokosowym. To połączenie dało luksusowy eliksir o intensywnym zapachu i niezwykłych właściwościach pielęgnacyjnych. W temperaturze pokojowej olejek monoi przybiera postać stałą. Powyżej 26°C ma konsystencję płynną, co wynika z właściwości oleju kokosowego.

Olej monoi ma w składzie nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas laurynowy. Ponadto zawiera olejki eteryczne, fitosterole, salicylan metylu, sole mineralne oraz witaminy B, C i E. Połączenie czystego organicznego oleju kokosowego z dużą zawartością witaminy E i salicylanu metylu występujących w kwiatach gardenii tworzy bardzo skuteczny produkt do skóry i włosów.

Olej monoi nawilża, koi, oczyszcza i chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. 


Olej monoi – zastosowanie 

Olejek monoi polecany jest w przypadku:

  • łupieżu,
  • suchości skóry,
  • trądziku,
  • łuszczycy,
  • egzemy,
  • rozdwojonych końcówek,
  • oparzeń słonecznych,
  • zmarszczek,
  • przebarwień,
  • plam starczych,
  • wypadania włosów,
  • stresu oksydacyjnego.

Olej monoi na włosy 

Olej monoi doskonale nawilża. Stosuj go jako wcierkę do skórę głowy, by skutecznie zapobiegać jej wysuszaniu i łuszczeniu się.

Jeśli masz łupież, stosuj olej monoi codziennie przez 1-2 tygodnie lub za każdym razem, gdy objawy się zaostrzą.

Wcieranie oleju monoi w końcówki włosów zapobiega ich rozdwajaniu i łamliwości. Masaż skóry głowy olejkiem monoi, wykonany raz w tygodniu, może skutecznie zapobiec wypadaniu włosów. 

Olej monoi na skórę 

Olej monoi, dzięki bogatej zawartości składników odżywczych, doskonale nawilża skórę całego ciała. Jest emolientem, który wygładza, zmiękcza oraz natłuszcza cerę, zapobiegając utracie wody z naskórka i głębszych warstw skóry.

Antybakteryjne i przeciwgrzybicze działanie kwasu laurynowego w połączeniu z przeciwzapalnym działaniem salicylanu metylu chroni skórę przed infekcjami. Olej kokosowy ma właściwości przeciwutleniające, a kwas laurynowy dodatkowo neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu olej monoi może zmniejszać widoczność zmarszczek. Ponadto olejek monoi łagodzi oparzenia słoneczne i stany zapalne skóry.


Produkty z olejem monoi
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jak stosować olejek monoi? 

Olejek monoi możesz nakładać bezpośrednio na skórę twarzy i całego ciała. Możesz go również stosować do olejowania, na mokre lub suche włosy. Olej monoi sprawdzi się również do kąpieli lub masażu. 

Olej monoi – skutki uboczne 

Istnieje bardzo niewiele działań niepożądanych oleju monoi. Przed pierwszą aplikacją wykonaj test na małym fragmencie skóry. W ten sposób sprawdzisz wystąpienie ewentualnej reakcji alergicznej. U osób ze skórą wrażliwą olej ten może powodować stany zapalne lub podrażnienia. Jeśli jesteś w ciąży, skonsultuj się z lekarzem.

Olejek z monoi posiada szereg właściwości zdrowotnych. Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych, witamin oraz salicylanu metylu sprawia, że jest korzystny dla skóry i włosów. Olej monoi jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce.

Przeczytaj również:
Olej z granatu – właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Batechko S., Bańkowski Z., Moc życia żywych olejów. 
  • Celhay J. C., Plants and flowers of Tahiti, Societe nouvelle des du pacifique, 1981. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę