Podwyższony poziom ALAT i cholesterolu – co to oznacza?
Jedną z najważniejszych funkcji wątroby jest produkcja i rozkład cholesterolu. Dobra kondycja wątroby wpływa na jakość i szybkość procesów, które w niej zachodzą. Im bardziej obciążona wątroba (podwyższony poziom ALAT może wskazywać na jej zaburzone funkcjonowanie), tym trudniej utrzymać jej prawidłowy poziom cholesterolu.
Co to jest ALAT?
To aminotransferaza alaninowa, enzym biorący czynny udział w przemianie białek, konieczny do prawidłowego funkcjonowania komórek organizmu człowieka. Badanie poziomu ALAT jest dość często wykorzystywane w diagnostyce laboratoryjnej, głównie w celu rozpoznania chorób wątroby i dróg żółciowych.
Najczęstszymi przyczynami wzrostu aktywności tego enzymu są:
- zawał mięśnia sercowego,
- choroby wątroby,
- uszkodzenie mięśni szkieletowych,
- stosowanie leków psychotropowych (agomelatyna, amisulpryd) oraz statyn – leków obniżających poziom cholesterolu,
- intensywny trening siłowy.
Podwyższony ALAT i cholesterol – co mogą oznaczać?
Hipercholesterolemia może być pierwotna i wtórna, do tej pierwszej zalicza się hipercholesterolemię wielogenową, gdzie istotny wpływ na podwyższone stężenia cholesterolu i ALAT we krwi może mieć nieodpowiednia dieta oraz hipercholesterolemię rodzinną. Wtórna postać jest związana z zaburzeniami lipidowymi, które wynikają z przebiegu innych schorzeń (niewydolność nerek lub choroby tarczycy, zastój żółci) lub przyjmowania niektórych leków (np. diuretyków lub glikokortykosteroidów). Jednak najczęstszą przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu w surowicy jest nieprawidłowa dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego (mięso, wędliny, masło, smalec).
Podwyższony poziom cholesterolu (zwłaszcza frakcji LDL), może być czynnikiem ryzyka rozwoju procesów miażdżycowych i postępu związanych z nim chorób, np. choroby niedokrwiennej serca.
ALAT w dużych ilościach występuje w mięśniu sercowym, mięśniach szkieletowych, a także w wątrobie i nerkach. Podwyższony poziom aminotransferazy alaninowej obserwowany jest po zawale mięśnia sercowego, uszkodzeniu mięśni szkieletowych lub w zapaleniu wątroby lub nerek.
Czy podwyższony ALAT i cholesterol są powodem do niepokoju?
Oba parametry mogą być ze sobą powiązane (w przypadku zapalenia wątroby) lub całkowicie niezależne, dlatego należy wykonać dodatkowe badania diagnostyczne i udać się do lekarza rodzinnego w celu pełnej diagnostyki.
Co zrobić, aby obniżyć ALAT i cholesterol?
Szczególnie istotnym elementem w leczeniu hipercholesterolemii jest dieta, która powinna być oparta na wykluczeniu tłuszczu pochodzenia zwierzęcego (tłuste mięso wieprzowe i wołowe, smalec, masło) i zastąpieniu go zdrowymi olejami roślinnymi (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron). Ograniczyć powinno się także spożywanie utwardzanych margaryn, które znajdują się w składzie ciast i ciasteczek. Taka dieta powinna wspomóc obniżeniu poziomu cholesterolu całkowitego oraz niepożądanej „złej” frakcji cholesterolu LDL. Ograniczenie tłuszczu w diecie jest także głównym wskazaniem w chorobach wątroby.
Ważnym aspektem mogą być przyjmowane leki, np. antykoncepcja hormonalna, która może powodować uszkodzenie hepatocytów (komórek wątrobowych, które stanowią element strukturalny wątroby).
W leczeniu farmakologicznym hiperlipidemii, w tym hipercholesterolemii stosuje się najczęściej statyny lub rzadziej leki z grupy fibratów. Te grupy leków nie powinny być stosowane u osób z uszkodzeniem wątroby. U takich chorych powinno się stosować żywice jonowymienne, które niestety upośledzają wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, D, E i K) oraz podnoszą poziom trójglicerydów.
Ważnym elementem wspomagającym pracę i regenerację wątroby jest kuracja oczyszczająca polegająca na spożywaniu naparów ziołowych. Ziołami usprawniającymi pracę wątroby są:
- ostropest plamisty,
- karczoch zwyczajny,
- mniszek lekarski.
Picie dużej ilości naparów ze wspomnianych ziół usprawnia funkcjonowanie wątroby, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz ALAT we krwi.
Przeczytaj również:
Cholesterol – jakie są normy i rodzaje? Jak przebiega leczenie?