Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Matura na maxa
X - Dzień okulisty
X - Dermaprofi Cutis i Oliprox
X - Aurovitas Calsin Osteo
X - Aurovitas FlexiStav Meno
1

Ryż – który rodzaj wybrać?

Słuchaj artykułu

Ryż jest jednym z najczęściej uprawianych zbóż na świecie. Jego walory odżywcze, jak i łatwość w przygotowaniu powodują, że jest on podstawowym składnikiem diety w wielu rejonach świata. Jakie są jego rodzaje i wartość odżywcza? Który ryż wybrać?

Ryż – który rodzaj wybrać?

Ryż – charakterystyka i rodzaje 

Ryż jest rodzajem zboża pochodzącym z krajów azjatyckich. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach świata charakteryzujących się gorącym i ciepłym klimatem. Najczęściej wykorzystywany jest ryż biały, jednakże coraz częściej sięgamy również po ryż brązowy, posiadający wiele walorów prozdrowotnych. Na rynku spożywczym obecne są również odmiany kolorowe ryżu – czarne czy czerwone, co wiąże się również z obecnością większej ilości związków o charakterze przeciwutleniającym.

Wśród ryżów białych można wyróżnić ryż basmati, charakteryzujący się dłuższym i cieńszym ziarnem od pozostałych odmian, ryż jaśminowy, charakteryzujący się lekko słodkawym smakiem oraz ryż paraboliczny, który po ugotowaniu jest bardziej sypki od pozostałych. 


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Ryż – wartość odżywcza 

Ryż charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, małą ilością białka i nieznaczną ilością tłuszczu. Wśród węglowodanów znajdziemy również błonnik pokarmowy, którego o wiele więcej zawiera ryż brązowy. Wartość energetyczna ryżu wynosi około 320-345 kcal w zależności od rodzaju. Ryż jest również źródłem wielu witamin i składników mineralnych, zwłaszcza ryż brązowy.  

Odmiany białe zawierają mniej poszczególnych witamin i składników mineralnych. Ryż brązowy obfituje w błonnik pokarmowy, jak i składniki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź, witaminy z grupy B. Ryż należy do produktów pozbawionych glutenu.

Ryż – który wybrać?  

Z żywieniowego punktu widzenia częściej powinniśmy sięgać po ryż brązowy, ze względu na większe źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Błonnik pokarmowy zawarty w brązowym ryżu wspomaga pracę jelit, przeciwdziała zaparciom. Ryż brązowy świetnie sprawdza się w dietach redukcyjnych, ze względu na większe uczucie sytości po jego spożyciu w porównaniu do odmian białych. Ponadto, odmiana brązowa jest zalecana cukrzykom, ze względu na mniejszy wzrost glukozy po jego spożyciu, co również zawdzięcza obecności błonnika pokarmowego. Ryż brązowy uzupełnia dietę w wiele witamin i składników mineralnych, przeciwdziała więc powstawaniu niedoborów pokarmowych.  

Ryż biały natomiast dobrze sprawdzi się w dietach lekkostrawnych, przy różnych chorobach przewodu pokarmowego. Biały ryż wykazuje również działanie zapierające, więc dlatego też często jest wykorzystywany w przypadku biegunek. Biały ryż nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę, ze względu na wysoką odpowiedź glikemiczną po jego spożyciu.

Według niektórych źródeł ryż biały basmati ma mniejszy indeks glikemiczny od pozostałych odmian białych, więc ewentualnie może on znaleźć się w diecie diabetyka. Biały ryż nie jest wskazany osobom mającym problemy z zaparciami, hemoroidami czy uchyłkami jelit. Ze względu na małą zawartość błonnika pokarmowego, po jego spożyciu poziom glukozy wzrasta gwałtownie, jesteśmy również mniej syci, co powoduje, że nie jest on zalecany również osobom otyłym, z nadwagą lub chcącym zredukować masę ciała. 

Przeczytaj również:
Płatki drożdżowe – czy są zdrowe? Właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Zdrojewicz Z., Jagodziński A., Kowalik M., Ryż to zdrowie – prawda czy mit? Med Rodz 2017; 20(1): 53-59. 
  2. Oficjalna strona U.S. Department of Agriculture, dostęp dnia 22.06.2021 
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169726/nutrients 
  4. Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, 2007
  5. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  6. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę