Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Syrop klonowy. Zdrowszy odpowiednik cukru?

Słuchaj artykułu

Syrop klonowy jest naturalną substancją słodzącą o charakterystycznym aromacie i smaku. Wyróżnia go wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak wpływa na nasze zdrowie? Po czym poznać, że mamy do czynienia z oryginalnym syropem klonowym? 

Syrop klonowy. Zdrowszy odpowiednik cukru?

Syrop klonowy – jak powstaje? 

Syrop klonowy wyróżnia się wysoką zawartością cukru.

Pozyskuje się go zimą lub wczesną wiosną z soku dojrzałych drzew: 

  • klonu cukrowego (Acer saccharum),  
  • klonu czarnego (Acer nigrum), 
  • klonu czerwonego (Acer rubrum).  

Otrzymane soki gotujemy, aby odparować wodę i skoncentrować zawartość cukru. W taki sposób powstaje gęsty, słodki syrop.  

Najwięcej syropu klonowego produkuje się w Kanadzie (w 2020 r. wyprodukowano aż 54 mln litrów tego słodzika) i Stanach Zjednoczonych (w 2020 r. wyprodukowano 15 mln litrów), stąd często mówimy o nim „kanadyjskie płynne złoto”. 

Czy syrop klonowy jest zdrowy? 

W syropie klonowym występuje ponad 200 związków chemicznych, jednak to substancje znajdujące się w nim w śladowych ilościach odpowiadają za jego specyficzny smak i zapach. Oprócz niepowtarzalnego smaku wyróżnia go wysoka wartość mineralna i odżywcza oraz właściwości antyoksydacyjne. 

Aby uniknąć zafałszowania produktu tanimi syropami, takimi jak te pochodzące z buraków, kukurydzy czy cukru trzcinowego, oryginalny syrop klonowy posiada unikalną sygnaturę. Takie oznakowanie świadczy o autentyczności produktu i jego walorach odżywczych.  

Syrop klonowy składa się aż w 66% z sacharozy i niewielkich ilości glukozy (0,7%) oraz fruktozy (0,4%).  

Występują w nim także: 

  • oligosacharydy 
  • kwasy organiczne,  
  • aminokwasy (głównie alanina), 
  • witaminy (A, B2, biotyna, niacyna, kwas foliowy), 
  • minerały (wapń, potas cynk, mangan i magnez).  

Porcja syropu klonowego dostarcza nam ponad 100% zalecanego dziennego spożycia manganu, 18% cynku, 7% magnezu, 5% wapnia i 5% potasu.  

Charakterystyczny aromat nadają mu kwasy organiczne – octowy, jabłkowy i bursztynowy. Znajdują się w nim również flawonoidy, fenole i kwercetyna, które należą do antyoksydantów.  

100 g syropu klonowego dostarcza ok. 270 kcal. Jest on zatem mniej kaloryczny niż miód czy cukier, ale posiada wysoki indeks glikemiczny – 65. 

Pamiętajmy również, że syrop klonowy jest słodszy od cukru. Stosujmy go zatem z umiarem. 

Syrop klonowy – właściwości zdrowotne 

Działanie przeciwcukrzycowe 

Kilka składników syropu klonowego działa prozdrowotnie na gospodarkę węglowodanową i pozwala utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Te obiecujące właściwości przeciwcukrzycowe przypisuje się fenolom, a w szczególności fitohormonowi – kwasowi abscysynowemu (ABA). Hamuje on enzym α-glukozydazę, zmniejszając tym samym glikemię poposiłkową. 

Badania wykazały, że w porównaniu z brązowym syropem ryżowym, syropem kukurydzianym i czystą dekstrozą syrop klonowy znacząco zmniejszył szczytową i całkowitą odpowiedź organizmu na insulinę, glukozę, amylinę i żołądkowy peptyd hamujący (GIP). Ekstrakt syropu klonowego hamował również gromadzenie się tłuszczu, wpływając na regulację pracy enzymów wątrobowych. Cenne składniki zawarte w syropie klonowym mogą pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz zaburzeń lipidowych. 


Właściwości prebiotyczne 

Według badań syrop klonowy wpływa również korzystnie na naszą mikrobiotę jelitową. Zawarte w nim fruktooligosacharydy (FOS) spowodowały wzrost większej liczby szczepów probiotycznych Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis oraz wyższą produkcję kwasu mlekowego w porównaniu do popularnych FOS obecnych w inulinie. 


Probiotyki

Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne 

Bogaty w fenole ekstrakt z syropu klonowego wykazuje wysoki potencjał przeciwdrobnoustrojowy i korzystne działanie z różnymi antybiotykami przeciwko mikroorganizmom Gram-ujemnym (Escherichia coli, Proteus mirabilis i Pseudomonas aeruginosa). Ekstrakt łagodzi również stany zapalne i obniża markery stanu zapalnego, także w przebiegu chorób neurodegeneracyjnych. Zmniejsza też produkcję wolnych rodników, a więc działa antyoksydacyjnie. 

Właściwości przeciwnowotworowe 

Zawarte w syropie klonowym substancje bioaktywne, takie jak kwas galusowy, syringaldehyd, katechol oraz fenole były aktywne wobec komórek nowotworowych jelita grubego i komórek raka trzustki. Badania wskazują, że fenole zawarte w klonie mogą działać hamująco na komórki nowotworowe. Jedno z badań dotyczyło również działania ciemno zabarwionego klonu jako leku w terapii raka przewodu pokarmowego. 

Syrop klonowy – do czego można go użyć? 

Syrop klonowy ma wiele zastosowań. Pasuje do słodkich i słonych dań. Można nim polać naleśniki, ale również warzywa (np. kabaczki czy bataty). Używamy go także jako składnika sosu barbecue czy dodatku do deserów i lodów. Możemy zastąpić nim cukier i posłodzić kawę, herbatę czy lemoniadę. Syrop klonowy znalazł też zastosowanie w przemyśle spożywczym i wykorzystuje się go do produkcji masła klonowego, płatków klonowych, galaretki klonowej oraz octu klonowego.  

Jak widać, syrop klonowy jest ciekawym urozmaiceniem diety. Substancja ta dostarcza zdecydowanie mniej kalorii niż cukier, ale mimo to powinniśmy używać go z umiarem. W porównaniu z innymi naturalnymi substancjami słodzącymi syrop klonowy jest lepszy od cukru rafinowanego ze względu na wysoką zawartość związków fenolowych oraz cennych minerałów. Śmiało możemy stwierdzić, że jest on zdrowszym, naturalnym zamiennikiem cukru. 


Miody

Przeczytaj również:
Miód. Czy warto go jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Mohammed F., Sibley P., Guillaume D., Abdulwal N., Chemical composition and mineralogical residence of maple syrup: A comprehensive review, Food Chemistry 374 (2022).  
  • Saraiva A., Carrascosa C., Ramos F., Dele R., Lopes M., Raposo A., Maple Syrup: Chemical Analysis and Nutritional Profile, Health Impacts, Safety and Quality Control, and Food Industry Applications, Int J Environ Res Public Health. 2022 Oct; 19(20): 13684. 
  • Pragati P., Nahar, Maureen V. Driscoll Liya Li, Angela L. Slitt, Navindra P. Seeram, Phenolic mediated anti-inflammatory properties of a maple syrup extract in RAW 264.7 murine macrophages, Jounral Of Functional Foods (2014) 126–136. 
  • S. Karboune, Sooyoun Seo, Mengxi Li, Amanda Waglay, Luc Lagac, Biotransformation of sucrose rich Maple syrups into fructooligosaccharides, oligolevans and levans using levansucrase biocatalyst: Bioprocess optimization and prebiotic activity assessment, Food Chemistry 382 (2022).  
  • Jacqueline B., Marcus M.S., Carbohydrate Basics: Sugars, Starches and Fibers in Foods and Health, Culinary Nutrition, 2013.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę