Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
11

Poznaj przepisy na rozgrzewające herbaty z przyprawami!

Słuchaj artykułu

Kiedy zbliża się zima, wyciągamy z szaf grube swetry i ciepłe skarpety. Dopełnieniem może być też gorąca herbata, która nie tylko rozgrzewa, ale także pozwala na chwilę relaksu i zwolnienie tempa po pracowitym dniu. Odpowiednio przygotowany napar z dodatkiem przypraw może wpłynąć na poprawę naszej odporności i stanowić świetną ochronę przed infekcjami. Pomysłów na przyrządzenie aromatycznych herbat jest wiele – oto kilka inspiracji!

Poznaj przepisy na rozgrzewające herbaty z przyprawami!

Czas na herbatę!

Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. W niektórych kulturach picie herbacianego naparu jest ważnym rytuałem i należy do tradycji pielęgnowanej przez tysiące lat. Do krajów, w których kultura związana z piciem herbaty jest szczególnie zakorzeniona, należą m.in. Japonia, Chiny czy Anglia.

Herbata jest niezwykle bogata w związki fenolowe (katechiny, teoflawiny, teorubiginy). Dzięki temu działa przeciwutleniająco – pomaga walczyć ze stresem oksydacyjnym, czyli nadmiarem wolnych rodników w organizmie. 

Ponadto herbata:

  • jest doskonałym antidotum na zatrucia pokarmowe,
  • wpływa korzystnie na układ krwionośny,
  • pozytywnie działa na ciśnienie krwi,
  • jest wsparciem dla profilaktyki nowotworów.

Zielona czy czarna? Jaką herbatę wybrać?

Do wyboru mamy kilka rodzajów herbat, które różnią się m.in. czasem fermentacji podczas produkcji czy sposobem zaparzania. Do najpopularniejszych należy herbata zielona, która jest kojarzona głównie z krajami azjatyckimi oraz herbata czarna, zdecydowanie najchętniej wybierana przez Europejczyków.

Zielona herbata nie jest poddawana fermentacji, lecz od razu suszona. Zawiera dużo związków przeciwutleniających, a także m.in. witaminy (A, B1, B2, B3, C, E) i mikroelementy (potas, miedź, cynk, fosfor, magnez i wapń).  

Zielonej herbaty nigdy nie zalewaj wrzątkiem, lecz wodą o temperaturze około 80°C.


Zielona herbata
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czarna herbata powstaje w wieloetapowym procesie polegającym m. in. na fermentacji i suszeniu. Na rynku dostępne są różne jej gatunki i mieszanki. Liście zalewamy wrzątkiem i parzymy w zależności od gatunku od 2 do 5 minut.

Jeśli lubisz herbatę z cytryną, pamiętaj o kilku zasadach:

  • Dokładnie wyczyść skórkę, aby zmyć środki używane do konserwacji owoców.
  • Cytrynę dodawaj do herbaty dopiero po lekkim przestudzeniu, by uniknąć utraty witaminy C.
  • Przed dorzuceniem do kubka plasterka cytryny pozbądź się herbacianych fusów. Kwas sprzyja uwolnieniu jonów glinu z liści herbaty, co z kolei powoduje powstawanie w napoju szkodliwych soli mogących kumulować się w organizmie.

Podczas przygotowania naparu sięgnij również po zioła i przyprawy, które poprawią odporność oraz pozwolą uniknąć infekcji.

Przepisy na zimowe herbaty

Klasyczna zimowa herbata z cytryną i goździkami

Składniki:

  • czarna herbata,
  • 1-2 plastry cytryny ze skórką,
  • 4-5 goździków,
  • 2 szczypty cynamonu.

Przygotowanie:

Zaparz herbatę, jednocześnie dodając goździki. Po kilku minutach, po lekkim przestudzeniu, do kubka dorzuć kilka plasterków cytryny i cynamon. Tak przygotowana herbata rozgrzewa, usprawnia trawienie i relaksuje. Dodatek goździków może przynieść ukojenie w bólu głowy. Cynamon działa antyseptycznie i grzybobójczo, więc herbata doskonale sprawdzi się w leczeniu pierwszych objawów infekcji. Cytryna wzbogaci napój w witaminę C, a olejki eteryczne uwolnione ze skórki znakomicie dodadzą całości świeżego aromatu.  

Herbata waniliowo-czekoladowa

Składniki:

  • czarna herbata,
  • laska wanilii,
  • kostka gorzkiej czekolady,
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie:

Do zaparzonej herbaty dodaj odrobinę pokruszonej laski wanilii i kardamon. Czekoladę zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, dodaj do napoju.

Dodatek wanilii i czekolady sprawia, że herbata może być formą deseru i skutecznie zaspokoić ochotę na słodycze. Rozgrzewa, poprawia humor i redukuje stres. Wanilia jest przeciwutleniaczem, z kolei kardamon łagodzi kaszel i inne dolegliwości ze strony układu oddechowego. Kardamon usprawni też pracę żołądka. Dodatek czekolady sprawia, że herbata traci klarowny wygląd, ale nie wpływa to na jej właściwości prozdrowotne ani walory smakowe.

Herbata z imbirem i pomarańczą

Składniki:

  • czarna herbata,
  • plaster pomarańczy,
  • 5-7 plasterków świeżego imbiru,
  • łyżka posiekanych rodzynek.

Przygotowanie:

Zaparz herbatę, dodaj imbir i rodzynki. Odczekaj 2-3 minuty i dodaj pomarańczę.

Jest to herbata o lekko ostrym smaku. Rodzynki dodają słodyczy i wzbogacają smak pomarańczy o aromat suszonych owoców. Najważniejszy składnik herbaty to imbir, który pomaga zwalczać przeziębienie, ułatwia trawienie i przyspiesza metabolizm. Dodatek imbiru łagodzi mdłości, przez co herbata jest doskonałą propozycją dla kobiet w ciąży lub dla osób cierpiących z powodu choroby lokomocyjnej.  

Zielona herbata imbirowo-rozmarynowa

Składniki:

  • zielona herbata,
  • 4-5 plasterków świeżego imbiru,
  • niewielka gałązka świeżego lub 2-3 szczypty suszonego rozmarynu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w naczyniu i parz przez 2-3 minuty, odcedź.

Zielona herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Aromat herbaty pochodzi z  rozmarynu. Pomaga on obniżyć poziom cukru w organizmie. Wykazuje też działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze, co w połączeniu z imbirem stanowi dobrą ochronę przed przeziębieniem. Herbata pomoże zwalczyć bóle żołądka, wspomaga pracę wątroby oraz łagodzi mdłości.  

Zielona herbata z pietruszką i mandarynką

Składniki:

  • zielona herbata,
  • łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
  • 2-3 plasterki mandarynki.

Przygotowanie:

Natkę posiekaj i parz razem z liśćmi zielonej herbaty. Całość odcedź i dodaj plastry mandarynki. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, herbata pomaga zwalczyć wolne rodniki w organizmie. Natka pietruszki i mandarynka dodają naparowi świeżego, orzeźwiającego smaku, co sprawia, że herbata z jednej strony pozwala na chwilę relaksu, a jednocześnie mobilizuje do popołudniowej aktywności.


Herbaty zimowe

Czy aromatyczne herbaty są bezpieczne dla kobiet w ciąży?

W niektórych sytuacjach wątpliwość budzi bezpieczeństwo stosowania ziół i przypraw, szczególnie w przypadku kobiet w ciąży. Proponowane przepisy są bezpieczne dla przyszłych mam.

Wyjątek stanowi rozmaryn, który nie jest zalecany kobietom w ciąży. Zwiększa on ukrwienie macicy i może prowadzić do przedwczesnego porodu. Zamiast rozmarynu możesz zastosować majeranek pomagający zwalczać przeziębienie podczas ciąży. Picie herbaty imbirowo-majerankowej to doskonała forma łagodzenia ciążowych mdłości i zgagi. 

Wątpliwości budzi też stosowanie cynamonu w diecie przyszłej mamy, jednak dane na ten temat są niejednoznaczne. Zachowując wszelkie środki ostrożności, cynamon podczas ciąży dawkuj więc w symbolicznych ilościach. Pozostałe dodatki takie jak imbir, goździki, kardamon czy wanilia uważane są za bezpieczne. Pamiętaj jednak, że najważniejszy jest umiar i rozwaga. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do stosowania jakiegoś składnika podczas ciąży, koniecznie skonsultuj to z lekarzem.


Soki malinowe

Przeczytaj również:
Jakie właściwości ma imbir?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Fik M., Zawislak A. (2004). Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych herbat. Żywność Nauka Technologia Jakość, 11(3), 98-105.
  • Hozyasz K., Chełchowska M.(2005). Effects of the introduction of oriental species to polish diet. Postępy Fitoterapii, 3-4, 68-70.
  • Łuczak A., Nowak M. Szałek E. (2017). Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży Safety of herbal medicines during pregnancy. Farmacja współczesna, 10: 140-146
  • Zuziak J., Jakubowska M. (2016). Glin w otoczeniu i jego wpływ na organizmy żywe. Analit, 2, 110-120.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę