Czy banany są zdrowe?
Słuchaj artykułu
Pytanie od Karoliny
Uwielbiam banany, dlatego chciałabym się dowiedzieć, czy są zdrowe oraz jakie właściwości odżywcze zawierają.
Banany to źródło wielu cennych wartości odżywczych. Stanowią dobrą przekąskę, szczególnie przed lub podczas intensywnego wysiłku fizycznego, mają wysoki indeks sytości, a także wykazują aktywność przeciwutleniającą. Podkreśla się w nich niezwykle dużą zawartość potasu, którego przyjmowanie jest rekomendowane jako antagonisty soli kuchennej, stąd ich przydatność znajduje wytłumaczenie w kwestii wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Należy pamiętać, że banany to również rezerwuar dużej ilości fruktozy, dlatego nie należy spożywać ich w nadmiarze.
Wartości odżywcze bananów na 100 gramów:
- energia – ok. 95 kcal,
- białka – 1 g,
- węglowodany – 22 g,
- tłuszcz – 0,3 g,
- błonnik – 1,7 – 2,6 g.
Witaminy:
- witamina C – 8,7 mg,
- tiamina – 0,031 mg,
- ryboflawina – 0,073 mg,
- niacyna – 0,665 mg,
- witamina B6 – 0,367 mg,
- kwas foliowy – 20 µg,
- witamina A – 64 IU,
- witamina E – 0,10 mg,
- witamina K – 0,5 µg.
Minerały:
- wapń – 5 mg,
- żelazo – 0,26 mg,
- magnez – 27 mg,
- fosfor – 22 mg,
- potas – 358 mg,
- sód – 1 mg,
- cynk – 0,15 mg.
Przeczytaj również:
Czy banan może być pierwszym posiłkiem?
Właściwości potasu
Suplementacja potasu