Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Awokado – jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Awokado jest owocem szczególnie popularnym w krajach Ameryki Środkowej, a coraz bardziej docenianym również w Polsce. Z pewnością można zaliczyć go do żywności funkcjonalnej, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest surowcem wykorzystywanym również w kosmetologii. Jakie korzyści płyną z jego stosowania? 

Awokado – jakie ma właściwości?

Awokado – charakterystyka i wartość odżywcza 

Smaczliwka wdzięczna (łac. Persea americana), czyli awokado, należy do drzew wiecznie zielonych klimatu tropikalnego i subtropikalnego, pochodzi najprawdopodobniej z rejonów Ameryki Środkowej, gdzie jest uprawiana od starożytności. Posiada duże, zielone liście, z jaśniejszą barwą od dołu. Z żółtych kwiatów wykształcają się zielone bądź purpurowe owoce, znane pod nazwą awokado,  


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Awokado należy do owoców o wysokiej kaloryczności – zawiera ok. 160 kcal/100 g, co jest powiązane z wysoką zawartością tłuszczów (ok. 16 g/100 g). Owoc ten cechuje się niską zawartością węglowodanów (ok. 7 g/100 g), z czego połowę stanowi błonnik pokarmowy (ok. 3,5 g/100 g). Jest bogaty w: 

  • potas (ok. 600 mg/100 g),  
  • magnez (ok. 40 mg/100 g), 
  • żelazo (1 mg/100 g),  
  • cynk (0,4 mg/100 g),  
  • miedź (0,2 mg/100 g). 

Jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy C i beta-karotenu.  

Awokado – właściwości 

Właściwości prozdrowotne awokado wynikają przede wszystkim z zawartości dobrej jakości tłuszczów. W owocu tym przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-9 o korzystnym działaniu na organizm człowieka. Wykazują one pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone przyczyniają się do spadku stężenia cholesterolu całkowitego we krwi, jak i frakcji LDL (zły cholesterol), jednocześnie wpływając na wzrost stężenia frakcji HDL (dobry cholesterol).  

Badania dowodzą, że spożywanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest powiązane ze zmniejszeniem zachorowalności na choroby serca, jak na przykład choroba wieńcowa. Spożycie awokado może również przyczyniać się do normalizacji ciśnienia tętniczego krwi.  

Awokado jest szczególnie zalecane osobom z: 

  • chorobami sercowo-naczyniowymi, 
  • cukrzycą,  
  • otyłością i nadwagą.  

Doskonale sprawdzi się także jako składnik diety lekkostrawnej. Jest produktem dobrze tolerowanym w diecie osób starszych i dzieci, a także dobrym źródłem energii również u osób uprawiających sport. Ze względu na zawartość dobrych tłuszczów nie ma obawy przed stosowaniem go w dietach redukcyjnych (odchudzających)

Awokado – zastosowanie w kosmetologii 

Awokado, dzięki zawartości dobrych tłuszczów, znajduje zastosowanie również w kosmetologii. Ze względu na bogactwo różnych składników olej z awokado może wpływać na lepsze odżywienie skóry, poprawiając jej wygląd. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tym owocu wpływają na lepsze nawodnienie i nawilżenie skóry, poprzez zapobieganie utraty wody z naskórka, mając również korzystny wpływ na jego regenerację. Doskonale sprawdzi się zatem w pielęgnacji skóry suchej oraz jako składnik preparatów przeciwstarzeniowych, ze względu na fakt, że olej z awokado jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.  

Zawarte w awokado kwasy tłuszczowe z rodziny omega-9 przyczyniają się również do zmniejszenia stanów zapalnych skóry. Jak dowodzą publikacje naukowe, olej z awokado może być wykorzystywany do miejscowego leczenia chorób zapalnych skóry jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy egzema. W dermatologii i kosmetologii olej z awokado może zatem być wykorzystywany jako składnik emolientów, czyli specjalnych dermokosmetyków odbudowujących warstwę lipidową naskórka, wykorzystywanych właśnie w chorobach skóry o podłożu zapalnym. Jego korzystne działanie polega wówczas na utrzymaniu nawodnienia skóry oraz zmniejszaniu uczucia świądu.  

Podsumowując, awokado jest cennym owocem mającym różne zastosowanie. Powinien być on składnikiem zdrowej diety, ze względu na zawartość zdrowych, lekkostrawnych tłuszczów o korzystnym działaniu prozdrowotnym, szczególnie na układ krążenia. Może być również stosowany w formie oleju i dodawany do potraw na zimno. Owoc ten jest również ceniony przez kosmetologów i dermatologów. 

Źródła: 

  • Gertig H., Przysławski J. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, 2007, 
  • Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2016, 
  • Lin T.K.,  Zhong L., Santiago J.L., Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils, Int J Mol Sci., 2018  
  • Tabeshpour J., Razavi B.M.,  Hosseinzadeh H., Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review, Phytother Res. 2017, 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę