Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
5

Czy barwniki w żywności są zdrowe?

Słuchaj artykułu

Barwniki dodawane do produktów spożywczych sprawiają, że są one atrakcyjniejsze. Wyglądają na świeższe, a dzięki temu chętniej po nie sięgamy. Czy naturalne barwniki są bezpieczne?

Czy barwniki w żywności są zdrowe?

Rodzaje naturalnych barwników spożywczych

Pośród wszystkich barwników dodawanych do żywności istnieje 16 naturalnych barwników, natomiast 3 są identyczne z naturalnymi. Naturalne barwniki są związkami izolowanymi z roślin lub zwierząt, a także pigmentami powstającymi w procesach technologicznych.

E100 – kurkumina

E101 –  ryboflawina

E120 – karmina

E132 – indygotyna I

E140 – chlorofil

E141 – kompleks miedziowy chlorofilu

E150a-d – karmel

E153 – węgiel drzewny

E160a-f –  karotenoidy

E161a-h – ksantofile

E162 – betanina

E163 – antocyjaniny

E173 – glin

E174 – srebro

E175 – złoto

E181 – taniny

Najczęściej używane barwniki naturalne to:

Kurkumina – pozyskiwana z korzeni i łodyg kurkumy. Nadaje produktom żółtą barwę. Zawierają ją głównie musztardy, napoje, koncentraty, przyprawy. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, a także przeciwnowotworowo.

Ryboflawina (witamina B2) – otrzymywana z drożdży. Ma żółto-pomarańczowy odcień. Służy do barwienia produktów zbożowych, serów i innych wyrobów mlecznych. Ryboflawina jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi i wspiera układ odpornościowy.

Czerwień karminowa (koszenila) – pochodzi z wysuszonych i zmielonych pancerzyków owadów o nazwie czerwiec kaktusowy. Ma ciemnoczerwoną barwę. Można ją znaleźć w jogurtach owocowych, lodach, ciastach itp. Nie jest jednak całkowicie bezpiecznym barwnikiem, ponieważ może powodować alergię. Od 2009 r. producenci mają obowiązek zaznaczenia obecności tego barwnika w produktach spożywczych, kosmetykach i farmaceutykach.

Karoteny – pomarańczowe związki organiczne pochodzenia roślinnego, otrzymywane z marchwi do celów przemysłowych. Występują m.in. w warzywach oraz owocach, maśle, odtłuszczonych produktach do smarowania pieczywa i serach. Karoten jest prowitaminą witaminy A. Spożywanie zbyt dużej dawki karotenów może zabarwić skórę na żółty kolor.

Betanina (czerwień buraczana) – barwi produkty na kolor ciemnoczerwony lub fioletowy. Wykorzystuje się ją głównie w cukiernictwie przy produkcji galaretek, dżemów, lukrecji itp. 

Antocyjany (E160a) – grupa związków organicznych z klasy flawonoidów, barwią produkty na kolory: niebieski, fioletowy i czerwony. Występują np. w jagodach. Używane w napojach, konserwach owocowych i słodyczach. Mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe. Mogą zapobiegać rozwojowi choroby wieńcowej, arteriosklerozy oraz chorób, których przyczyną jest stres oksydacyjny.

Karmel – otrzymywany jest poprzez ogrzewanie cukru. Dzięki brązowej barwie nadaje produktom apetyczności. Stosowany najczęściej w cukiernictwie.

Uwaga! Karmel o symbolu E150b-d wywołuje podrażnienia jelit, nadpobudliwość, ma negatywny wpływ na płodność i może być rakotwórczy.

Oprócz wyżej opisanych barwników naturalnych na etykietach znajdziemy również chlorofil i chlorofilin, które barwią produkty na zielono, a ponadto wykazują właściwości bakteriostatyczne i antyoksydacyjne. Do kolejnych barwników występujących na etykietach nielicznych produktów zaliczamy: luteinę, węgiel roślinny, złoto, srebro i aluminium.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
  • Pijanowski E. i in., Ogólna technologia Żywności, WNT, Warszawa 1996.
  • Sikorski Z. E. i in., Chemia żywności, WNT, Warszawa 2000.
  • Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę