Wiśnie czy czereśnie – które z nich są zdrowsze?
Zarówno wiśnie, jak i czereśnie należą do jednych z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Są lubiane i często spożywane przez Polaków, goszczą w przydomowych ogródkach, są kojarzone z okresem letnim i wakacjami. Jak się okazuje, ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Dlaczego powinniśmy włączyć je do jadłospisu? Które z nich wybrać?
Czereśnie i wiśnie – wartość odżywcza i energetyczna
Czereśnie charakteryzują się słodkim smakiem i wyższą wartością energetyczną od wiśni – zawierają ok. 61 kcal/100 g. Są źródłem węglowodanów (ok. 14,6 g/100 g), z czego 1,3 g stanowi błonnik pokarmowy. Są niewielkim źródłem białka (ok. 1 g/100 g) oraz tłuszczu (ok. 0,3 g/100 g).
Czereśnie są źródłem wielu witamin i składników mineralnych takich jak:
- witamina A w formie beta-karotenu (ok. 69 µg/100 g),
- witamina E (ok. 0,13 mg/100 g),
- witamina C (ok. 15 mg/100 g),
- witamina B1 (ok. 0,04 mg/100 g),
- witamina B2 (ok. 0,05 mg/100 g),
- witamina B3 (ok. 0,33 mg/100 g),
- witamina B6 (ok. 0,05 mg/100 g),
- potas (ok. 202 mg/100 g),
- sód (ok. 2 mg/100 g),
- wapń (ok. 13 mg/100 g),
- fosfor (ok. 16 mg/100 g),
- żelazo (ok. 0,30 mg/100 g),
- magnez (ok. 7 mg/100 g),
- mangan (ok. 0,02 mg/100 g),
- cynk (ok. 0,15 mg/100 g),
- miedź (ok. 0,05 mg/100 g).
Wartość energetyczna wiśni jest niższa od czereśni i wynosi ok. 47 kcal/100 g. Zawierają one również nieco mniej węglowodanów (ok. 10 g/100 g), z czego 1 g stanowi błonnik pokarmowy. Tak jak czereśnie, wiśnie zawierają niewielkie ilości białka (ok. 0,9 g/100 g) oraz tłuszczu (ok. 0,4 g/100 g).
Wiśnie są również bombą witaminowo-mineralną. Zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A w postaci beta-karotenu (ok. 240 µg/100 g), podobną ilość witaminy E (ok. 0,13 mg/100 g), witaminy C (ok. 12 mg/100 g) oraz witamin z grupy B. Zawartość składników mineralnych jest również zbliżona do tych występujących w czereśniach. Wiśnie zawierają:
- potas (ok. 150 mg/100 g),
- sód (ok. 3 mg/100 g),
- wapń (ok. 13 mg/100 g),
- fosfor (ok. 20 mg/100 g),
- magnez (ok. 9 mg/100 g),
- żelazo (ok. 0,30 mg/100 g),
- mangan (ok. 0,03 mg/100 g),
- cynk (ok. 0,10 mg/ 100 g),
- miedź (0,13 mg/ 100 g).
Potencjał antyoksydacyjny wiśni i czereśni
Wiśnie, jak i czereśnie, poza omawianymi wartościami odżywczymi, zawierają również szereg związków bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Są to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze takie jak flawonole (kwercetyna, kempferol), flawony (apigenina), antocyjany, kwasy fenolowe (kwas elagowy, chlorogenowy). Chronią one przed działaniem wolnych rodników tlenowych, co jest istotne w przebiegu wielu chorób przewlekłych i ich profilaktyce. Zapobiegają szybkiemu starzeniu się komórek, działają przeciwnowotworowo i wzmacniająco na naczynia krwionośne.
Czereśnie i wiśnie a cukrzyca
Zarówno wiśnie, jak i czereśnie należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Jednakże ze względu na niższą zawartość węglowodanów w diecie cukrzyka bardziej zalecane są wiśnie. Badania pokazują, że spożycie owoców bogatych w antyoksydanty, takich jak wiśnie czy czereśnie, może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy.
Czereśnie i wiśnie a dna moczanowa
Czereśnie oraz wiśnie są również bezpieczne u osób cierpiących na dnę moczanową. Z pewnością można włączać je do diety, nie przyczyniają się one bowiem do wzrostu kwasu moczowego we krwi. Ponadto badania dowodzą, że ich spożycie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego i spadkiem stężenia kwasu moczowego we krwi.
Czereśnie i wiśnie a inne choroby przewlekłe
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego czereśnie oraz wiśnie są korzystne dla osób z nadwagą i otyłością. To świetne urozmaicenie diet redukcyjnych – zwłaszcza wiśnie, które cechują się niższą zawartością kalorii. Błonnik pokarmowy zapewnia szybsze uczucie sytości, co pomaga w kontroli masy ciała, wpływa on również na normalizację poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, a także usprawnia pracę jelit – co będzie przydatne u osób cierpiących na zaparcia. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, potasu i niską zawartość sodu owoce te świetnie się sprawdzą u nadciśnieniowców.
Jak widać, wiśnie i czereśnie to owoce, po które warto sięgać w sezonie letnim i korzystać z zawartych w nich witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Świetnie sprawdzą się w diecie każdego z nas, także osób chorych na choroby przewlekłe.
Źródła:
- Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna 4/2011, s. 111-115
- Kelley D., Adkins Y., Laugero K., A Review of the Health Benefits od Cherries, Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 368
- McCune L.M., Kubota C., Stendell-Holus N.R., Thomson C.A., Cherries and Health: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, (2011) 51:1–12
- Ghosh D., Konishi T., Anthocyanins and anthocyanin-rich extracts: role in diabetes and eye function, Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(2):200-8.
- Jacob A., Spinozzi G.M., Simon V.A., Kelley D.S., Prior R.L., Hess-Pierce B., Kader A.A., Consumption of Cherries Lowers Plasma Urate in Healthy Women, J. Nutr. (2003) 133: 1826–1829
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017
- Ciborowska H. , Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
Zwykle herbatki ziołowe też polecam na odchudzanie.Dzialaja?
Warto być aktywnym i cieszyć się z tego.
Artykuł pomógł mi w uzyskaniu niezbędnych potrzebnych informacji, dziękuję.