7
09 czerwca 2021

Wiśnie czy czereśnie – które z nich są zdrowsze?

Zarówno wiśnie, jak i czereśnie należą do jednych z najpopularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Są lubiane i często spożywane przez Polaków, goszczą w przydomowych ogródkach, są kojarzone z okresem letnim i wakacjami. Jak się okazuje, ich spożycie wiąże się z szeregiem korzyści zdrowotnych. Dlaczego powinniśmy włączyć je do jadłospisu? Które z nich wybrać? 

Czereśnie i wiśnie – wartość odżywcza i energetyczna  

Czereśnie charakteryzują się słodkim smakiem i wyższą wartością energetyczną od wiśni – zawierają ok. 61 kcal/100 g. Są źródłem węglowodanów (ok. 14,6 g/100 g), z czego 1,3 g stanowi błonnik pokarmowy. Są niewielkim źródłem białka (ok. 1 g/100 g) oraz tłuszczu (ok. 0,3 g/100 g).  

Czereśnie są źródłem wielu witamin i składników mineralnych takich jak: 

  • witamina A w formie beta-karotenu (ok. 69 µg/100 g),  
  • witamina E (ok. 0,13 mg/100 g),  
  • witamina C (ok. 15 mg/100 g),  
  • witamina B1 (ok. 0,04 mg/100 g),  
  • witamina B2 (ok. 0,05 mg/100 g),  
  • witamina B3 (ok. 0,33 mg/100 g),  
  • witamina B6 (ok. 0,05 mg/100 g),  
  • potas (ok. 202 mg/100 g),  
  • sód (ok. 2 mg/100 g), 
  • wapń (ok. 13 mg/100 g),  
  • fosfor (ok. 16 mg/100 g),  
  • żelazo (ok. 0,30 mg/100 g),  
  • magnez (ok. 7 mg/100 g),  
  • mangan (ok. 0,02 mg/100 g),  
  • cynk (ok. 0,15 mg/100 g),  
  • miedź (ok. 0,05 mg/100 g).  

Wartość energetyczna wiśni jest niższa od czereśni i wynosi ok. 47 kcal/100 g. Zawierają one również nieco mniej węglowodanów (ok. 10 g/100 g), z czego 1 g stanowi błonnik pokarmowy. Tak jak czereśnie, wiśnie zawierają niewielkie ilości białka (ok. 0,9 g/100 g) oraz tłuszczu (ok. 0,4 g/100 g).  

Wiśnie są również bombą witaminowo-mineralną. Zawierają kilkakrotnie więcej witaminy A w postaci beta-karotenu (ok. 240 µg/100 g), podobną ilość witaminy E (ok. 0,13 mg/100 g), witaminy C (ok. 12 mg/100 g) oraz witamin z grupy B. Zawartość składników mineralnych jest również zbliżona do tych występujących w czereśniach. Wiśnie zawierają: 

  • potas (ok. 150 mg/100 g),  
  • sód (ok. 3 mg/100 g),  
  • wapń (ok. 13 mg/100 g),  
  • fosfor (ok. 20 mg/100 g),  
  • magnez (ok. 9 mg/100 g),  
  • żelazo (ok. 0,30 mg/100 g),  
  • mangan (ok. 0,03 mg/100 g),  
  • cynk (ok. 0,10 mg/ 100 g),  
  • miedź (0,13 mg/ 100 g). 

Potencjał antyoksydacyjny wiśni i czereśni 

Wiśnie, jak i czereśnie, poza omawianymi wartościami odżywczymi, zawierają również szereg związków bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Są to antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze takie jak flawonole (kwercetyna, kempferol), flawony (apigenina), antocyjany, kwasy fenolowe (kwas elagowy, chlorogenowy). Chronią one przed działaniem wolnych rodników tlenowych, co jest istotne w przebiegu wielu chorób przewlekłych i ich profilaktyce. Zapobiegają szybkiemu starzeniu się komórek, działają przeciwnowotworowo i wzmacniająco na naczynia krwionośne.  

Czereśnie i wiśnie a cukrzyca 

Zarówno wiśnie, jak i czereśnie należą do owoców o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że  po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Jednakże ze względu na niższą zawartość węglowodanów w diecie cukrzyka bardziej zalecane są wiśnie. Badania pokazują, że spożycie owoców bogatych w antyoksydanty, takich jak wiśnie czy czereśnie, może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy.  

Czereśnie i wiśnie a dna moczanowa 

Czereśnie oraz wiśnie są również bezpieczne u osób cierpiących na dnę moczanową. Z pewnością można włączać je do diety, nie przyczyniają się one bowiem do wzrostu kwasu moczowego we krwi. Ponadto badania dowodzą, że ich spożycie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego i spadkiem stężenia kwasu moczowego we krwi.  

Czereśnie i wiśnie a inne choroby przewlekłe 

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego czereśnie oraz wiśnie są korzystne dla osób z nadwagą i otyłością. To świetne urozmaicenie diet redukcyjnych – zwłaszcza wiśnie, które cechują się niższą zawartością kalorii. Błonnik pokarmowy zapewnia szybsze uczucie sytości, co pomaga w kontroli masy ciała, wpływa on również na normalizację poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, a także usprawnia pracę jelit – co będzie przydatne u osób cierpiących na zaparcia. Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, potasu i niską zawartość sodu owoce te świetnie się sprawdzą u nadciśnieniowców.  

Jak widać, wiśnie i czereśnie to owoce, po które warto sięgać w sezonie letnim i korzystać z zawartych w nich witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych. Świetnie sprawdzą się w diecie każdego z nas, także osób chorych na choroby przewlekłe. 

Źródła: 

  1. Gheribi E., Związki polifenolowe w owocach i warzywach, Medycyna Rodzinna 4/2011, s. 111-115 
  2. Kelley D., Adkins Y., Laugero K., A Review of the Health Benefits od Cherries, Nutrients. 2018 Mar; 10(3): 368 
  3. McCune L.M., Kubota C.,  Stendell-Holus N.R., Thomson C.A.,  Cherries and Health: A Review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, (2011) 51:1–12   
  4. Ghosh D., Konishi T., Anthocyanins and anthocyanin-rich extracts: role in diabetes and eye function, Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(2):200-8. 
  5. Jacob A., Spinozzi G.M., Simon V.A., Kelley D.S., Prior R.L., Hess-Pierce B.,  Kader A.A., Consumption of Cherries Lowers Plasma Urate in Healthy Women, J. Nutr. (2003) 133: 1826–1829 
  6. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017 
  7. Ciborowska H. , Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007 
  8. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Ile kilokalorii mają mandarynki?

Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Jak wspomóc odchudzanie?

Preparaty odchudzające mają różne składy, wyciągi z różnych roślin oraz składniki mineralne. Jednym ze składników wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej jest…

Zobacz więcej

Olej konopny a problemy z nadciśnieniem

Olejek CBD rzeczywiście może działać wspomagająco w leczeniu nadciśnienia. Zanim włączy Pani do terapii olej konopny, radziłbym się jeszcze skonsultować z…

Zobacz więcej

Czy banan może być pierwszym posiłkiem?

Banany można spożywać na śniadanie, jednak dobrym wyborem będzie połączenie ich z innymi cennymi źródłami wartości odżywczych, takimi jak białka…

Zobacz więcej

O jakiej porze dnia najlepiej jeść owoce?

Tak jak inne cukry proste, obecna w owocach fruktoza jest zalecana do przyjmowania w godzinach od rana do godzin popołudniowych.…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Ula pisze:

    Zwykle herbatki ziołowe też polecam na odchudzanie.Dzialaja?

  2. Ula pisze:

    Warto być aktywnym i cieszyć się z tego.

Czytaj także
09 czerwca 2021 mgr Ewelina Pietrzak
06 listopada 2020 mgr farm. Monika Cichocka
25 września 2018 dr Ewa Fiedorowicz
02 października 2018 dr Ewa Fiedorowicz
01 października 2020 mgr Beata Ossowska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)