Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
1

Właściwości orzechów – część druga

Słuchaj artykułu

W pierwszej części zostały omówione właściwości migdałów, orzechów nerkowca, orzechów włoskich, laskowych, pistacji oraz orzeszków ziemnych. Teraz czas na pozostałe orzechy.

Właściwości orzechów – część druga

Orzechy pekan – właściwości

Orzechy pekan są owocem orzesznika jadalnego i z punktu widzenia botaniki nie są orzechami, ale pestkowcami. W swym składzie posiadają dużo tłuszczu, natomiast mało białka. Podobnie do orzechów laskowych zawierają sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a oprócz tego dużo kwasów wielonienasyconych. Pekan stanowią bogate źródło cynku, a już 100 g orzechów zaspokaja dzienną dawkę cynku w 60%. W ich składzie występują również: antyoksydanty, witaminy: B1, B6, B5 i sole mineralne: magnez, mangan, miedź, żelazo oraz potasu. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do ciast.

Kaloryczność orzechów pekan wynosi 692 kcal/100 g.


Zawierają orzechy
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Orzechy makadamia – właściwości

Orzechy makadamia pochodzą z Australii. Z uwagi na bardzo twardą skorupę w sklepach sprzedaje się już ich łuskaną postać. Podobnie jak orzechy pekan są tłuste i mocno kaloryczne. W swym składzie mają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, przez co sprzyjają profilaktyce zakrzepicy i chorób wieńcowych. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub być dodatkiem do ciast. Warto zauważyć, iż olej z orzechów makadamia znalazł zastosowanie również w kosmetyce, ponieważ wspaniale nawilża, a przez to jest polecany w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów.

Kaloryczność orzechów makadamia wynosi 718 kcal/100 g.

Orzechy makadamia i orzechy laskowe są szczególnie zasobne w kwas oleinowy ważny w profilaktyce chorób serca.

Orzeszki piniowe – właściwości

Orzeszki piniowe powstają z szyszki śródziemnomorskiego gatunku sosny. Są bardzo malutkie, dlatego stanowią doskonały dodatek do dań i jeden ze składników sosu pesto. Wyróżniają się delikatnym smakiem, a dzięki zawartości kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu. Stanowią również źródło magnezu i cynku. Z powodzeniem mogą być stosowane przy łagodzeniu stanów zapalnych, w walce z kaszlem suchym. Są najdroższymi z dostępnych na rynku orzechów, a przy tym szybko jełczeją, więc nie warto kupować ich w większej ilości.

Kaloryczność orzeszków piniowych wynosi 629 kcal/100 g.

Orzechy brazylijskie – właściwości

Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa zwanego orzesznicą wyniosłą, która najczęściej spotykana jest w dzikich lasach Amazonii. To doskonałe źródło selenu – niezwykle przydatnego w męskim organizmie pierwiastka, który wspomaga produkcję nasienia. Nie zapominajmy także o pozytywnym wpływie orzechów brazylijskich na tarczycę. Spożycie jednego orzecha brazylijskiego dziennie zaspokaja w pełni dzienną dawkę właściwą dla organizmu. Orzechy te zawierają również witaminę E, wykazującą właściwości przeciwutleniające, a przez to zapobiegają degradacji komórek. Podobnie do orzechów laskowych w swym składzie mają znaczną przewagę mniej korzystnych kwasów omega 6 do omega 3. Z uwagi na skład tłuszczów w tych orzechach ich spożywanie wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, wzmacnia odporność.

Orzechy brazylijskie posiadają  również w swym składzie dużo magnezu, boru, cynku, wapnia, potasu, miedzi i manganu, witaminy występujące nich w większych ilościach to witamina E, B1 i cholina, stanowią również źródło błonnika.

Orzechy brazylijskie znalazły zastosowanie również w kosmetologii. Najczęściej używa się oleju wytłaczanego z tych orzechów, ze stężeniem kwasu oleinowego w wysokości 51%. Działa on ochronnie na skórę suchą i zapobiega przez naskórkowej utracie wody.

Mimo wszystko najczęściej jada się te orzechy na surowo. Można dodawać je do sałatek owocowych lub warzywnych, a także sosu lub mięsa.

Kaloryczność orzechów brazylijskich wynosi 660 kcal/100 g.

Orzech kokosowy – właściwości

Orzech kokosowy głównie znany jest pod postacią startej i wysuszonej białej wewnętrznej wyściółki orzecha palmy kokosowej. Z miąższu tego orzecha można wycisnąć olej, który już w temperaturze 25°C przyjmuje postać stałą (tzw. masło kokosowe). Kokos zawiera najmniej białka i tłuszczu spośród wszystkich orzechów, a zawarte w nim w większości nasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że nie powinien być spożywany w większych ilościach przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Kokos posiada w większości nasycone kwasy tłuszczowe, toteż nie powinien być jedzony w większych ilościach przez osoby cierpiące na problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Kaloryczność orzecha kokosowego wynosi 354 kcal/100 g.

Warto wiedzieć

Przed zakupem orzechów warto zapoznać się z kilkoma cennymi wskazówkami:

  1. Łupiny chronią orzech przed czynnikami atmosferycznymi, a także spowalniają procesy utleniania, toteż warto kupować całe orzechy, a rozłupywać je na chwilę przed zjedzeniem.
  2. Orzechy łuskane po zakupie muszą być przetrzymywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
  3. Kupujmy, o ile jest to możliwe, surowe orzechy. Ich prażenie czy pieczenie powoduje utratę cennych dla naszego organizmu antyoksydantów.
  4. Pamiętajmy, że orzechy są silnymi alergenami. Dlatego przed ich skosztowaniem, upewnijmy się, czy nie jesteśmy na nie przypadkiem uczuleni.

Przeczytaj również: Właściwości orzechów  – część pierwsza

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę