Zielona herbata i jej dobroczynne właściwości
Japończycy wierzą, że picie od 4 do 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie wydłuża życie o 3 lata. Współczesne badania potwierdzają jej korzystny wpływ na zdrowie. Sprawdź, dlaczego warto pić zieloną herbatę.
Pochodzenie zielonej herbaty
Zielona herbata jest to typ herbaty, który uzyskuje się poprzez parzenie liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Tradycja picia zielonej herbaty wywodzi się z Chin, skąd rozprzestrzeniła się na inne kraje. Obecnie jest uprawiana w Chinach oraz innych krajach Azji, np. Japonii, Korei, na Tajwanie i w Wietnamie.
Zbiory liści herbaty odbywają się wczesną wiosną lub późnym latem. Następnie liście poddawane są procesowi suszenia w celu zachowania ich zielonej barwy i zahamowaniu procesu utleniania. Tradycyjnie liście herbaty są zbierane ręcznie i suszone na słońcu. Po wysuszeniu liście są rolowane, kruszone lub krojone na różne kształty.
Najpopularniejsze odmiany zielonej herbaty
Pomimo iż zielona herbata jest pozyskiwana z jednej rośliny, istnieją jej różne odmiany. Różnią się między sobą sposobem produkcji, smakiem czy aromatem. Wśród najpopularniejszych odmian wyróżniamy:
- Sencha – odmiana Japońska o łagodnym, słodkim smaku,
- Gyokuro – wysokiej jakości Japońska herbata o kremowym smaku,
- Longjing – Chińska odmiana o orzechowym aromacie,
- Gunpowder – odmiana Chińska, suszona w specjalnych bębnach, które formują liście w małe granulki przypominające proch strzelniczy,
- Matcha – Japońska odmiana w formie proszku, wykorzystywana w ceremonii parzenia herbaty i np. do deserów.
Zielona herbata – skład
W zielonej herbacie znajduje się wiele składników aktywnych:
- polifenole,
- flawonoidy,
- kwasy fenolowe,
- alkaloidy purynowe,
- aminokwasy,
- witaminy (B, C, E, K),
- potas,
- fluor.
Zawartość składników czynnych może różnić się w zależności od pory zbioru liści, miejsca uprawy i stopnia fermentacji.
Właściwości zielonej herbaty
Najważniejszą grupą związków aktywnych w zielonej herbacie są polifeonole. Są to takie związki jak galusan epigalokatechiny (EGCG), epikatechina (EC), galusan katechiny (GC). Ich główną rolą jest działanie antyoksydacyjne, czyli usuwanie wolnych rodników z organizmu. Dzięki temu komórki wolniej się starzeją. Osoby, które regularnie piją zieloną herbatę, są biologicznie młodsze niż osoby, które nie spożywają zielonej herbaty. Drugim związkiem o prozdrowotnych właściwościach jest alkaloid tenina. Posiada ona właściwości pobudzające, ale w przeciwieństwie do kofeiny nie wywołuje rozdrażnienia i nerwowości.
Dzięki zawartości związków aktywnych zielona herbata wykazuje działania:
- przeciwzapalne – poprzez hamowanie stanów zapalnych zielona herbata zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych,
- poprawiające pamięć i koncentrację – tenina i polifenole wpływają na zdolność zapamiętywania i uczenia się, poprzez wpływ na neuroprzekaźniki mózgowe, takie jak acetylocholina i dopamina,
- relaksujące – spożywanie zielonej herbaty obniża poziom kortyzolu,
- wspomagające odchudzanie – polifenole pobudzają metabolizm,
- wzmacniające układ odpornościowy,
- przeciwpróchnicze.
Zielona herbata jest powszechnie dostępna w formie do zaparzania. Możesz trafić także na suplementy diety, które zawierają wyciągi z jej liści. Pamiętaj jednak o stosowaniu się do dawkowania, które jest umieszczone na opakowaniu.
Nieprawidłowe stosowanie suplementów z zieloną herbatą może być niebezpieczne dla zdrowia. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Unii Europejskiej maksymalna (bezpieczna) dawka galusanu epigalokatechiny zawartego w zielonej herbacie wynosi poniżej 800 mg.
Zielona herbata w kosmetyce
Zielona herbata znalazła także zastosowanie w kosmetyce. Ma działanie odświeżające. Zapobiega powstawaniu parodontozy, dlatego jest dodawana do płynów i past do zębów. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy jest ona składnikiem kremów przeciwstarzeniowych i antycellulitowych. Zielona herbata wspomaga wymiatanie wolnych rodników i przeciwdziała starzeniu się skóry.
Prawidłowe parzenie zielonej herbaty
Zielona herbata wymaga odpowiedniego sposobu przyrządzania, aby wydobyć z niej odpowiedni smak i aromat. Do przyrządzenia zielonej herbaty potrzebujesz wodę, czajniczek lub filiżankę z sitkiem i liście wybranej herbaty.
Podstawowym składnikiem jest woda, która powinna zostać przefiltrowana przed użyciem jej do zaparzania. Ważna jest także temperatura parzenia. Zieloną herbatę przyrządzamy przy użyciu wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Wodę doprowadź do wrzenia i odczekaj, aż ostygnie do odpowiedniej temperatury. Taką wodą możesz zalać liście herbaty w czajniczku lub filiżance z sitkiem. Długość parzenia zależy od rodzaju herbaty, zazwyczaj powinno się parzyć liście przez 1-3 minuty. Po zaparzeniu odcedź liście za pomocą sitka i wyjmij z naparu. Nie wyrzucaj uprzednio sparzonych liści! Zieloną herbatę możesz parzyć kilkukrotnie, a za najcenniejsze uważa się drugie parzenie.
Zielona herbata – przeciwwskazania
Pomimo wielu pozytywnych właściwości zieloną herbatę trzeba spożywać z umiarem. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Zieloną herbatę powinny ograniczyć osoby z niedokrwistością lub osteoporozą, gdyż pita w nadmiarze może ograniczyć wchłanianie wapnia i żelaza. Osoby z nadciśnieniem także powinny zachować ostrożność, ze względu na obecność teiny w naparze. Nie spożywaj także zielonej herbaty na czczo jeśli cierpisz na refluks, gdyż napar może nasilić objawy choroby.
Przeczytaj również:
Matcha. Najzdrowsza herbata na świecie?
- Kania M., Baraniak J., Wybrane właściwości biologiczne i farmakologiczne zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.), Postępy fitoterapii, 2011.