Astaksantyna – jeden z najsilniejszych antyoksydantów świata
Astaksantyna to substancja o wielu cennych właściwościach, dzięki którym znalazła zastosowanie w medycynie i sporcie. Silne działanie antyoksydacyjne sprawia, że astaksantyna skutecznie opóźnia procesy starzenia się organizmu. Ponadto stanowi naturalny filtr słoneczny, poprawia odporność i doskonale wpływa na pamięć. Na co jeszcze wpływa astaksantyna i w jakich produktach można ją znaleźć?
Astaksantyna – co to jest?
Astaksantyna pochodzi z grupy związków chemicznych zwanych karotenoidami. Karotenoidy to barwniki – zwykle żółte, pomarańczowe lub czerwone – występujące naturalnie w roślinach. Wspomagają proces fotosyntezy i chronią rośliny przed uszkodzeniami pod wpływem światła. Do organizmów zwierząt dostają się wraz z pokarmem. Grupę tych związków można podzielić na dwa podtypy:
- karoteny:
- alfa-karoten,
- beta-karoten,
- likopen.
- ksantofile:
- luteina,
- zeaksantyna,
- astaksantyna.
Astaksantyna jest produkowana przez:
- algi Haematococcus pluvialis, Chlorella zofingensis,
- drożdże Phaffia rhodozyma,
- bakterie Argobacterium auranticum, Mycobacterium laticola, Brevibacterium spp.
Ksantofil ten jest spożywany wraz z pokarmem przez ryby i owoce morza, które gromadzą go w tkance mięśniowej. Należą do nich np. łosoś, pstrąg, krewetki, raki czy kraby. Niektóre zwierzęta mają zdolność przemiany w organizmie jednych karotenoidów w inne. Dzieje się tak u flamingów, które zmieniają żółtą zeaksantynę i pomarańczowy beta-karoten w różową astaksantynę. Dzięki temu pióra tych zwierząt mają charakterystyczne zabarwienie.
Człowiek nie potrafi syntetyzować astaksantyny, dlatego dostarcza ją do organizmu wraz z pożywieniem.
Zawartość astaksantyny na 100 g w rybach i owocach morza w mg:
- łosoś surowy – 0,438 mg,
- łosoś wędzony – 0,360 mg,
- pstrąg – 0,072 mg,
- pstrąg łososiowy – 0,277 mg,
- krewetki – 3,1-14,8 mg,
- langusta – 15,3 mg,
- krab – 11,9 mg.
Według amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) człowiek może dziennie przyjmować od 7,8 do 12 mg astaksantyny.
Astaksantyna – właściwości
Astaksantyna jest wchłaniana do tłuszczów, gdzie miesza się z kwasem żółciowym, tworząc micele, a następnie chylomikrony. Wówczas może być transportowana do tkanek organizmu, w których wykazuje działanie antyoksydacyjne. Znajdują się w niej także struktury, które wyłapują wolne rodniki.
Badania wykazują, że astaksantyna wykazuje 65 razy silniejsze działanie przeciwutleniające od witaminy C oraz 50 razy większe od witaminy E.
Dodatkowo wykazuje silniejsze właściwości w wychwycie wolnych rodników od koenzymu Q10, witaminy C, katechin zielonej herbaty czy beta-karotenu.
Astaksantyna w sporcie
Astaksantyna jest idealnym środkiem dla sportowców – zarówno dla zawodowców, jak i amatorów. Działa przeciwzapalnie, ponieważ redukuje różnego rodzaju dolegliwości bólowe, które mogą pojawić się po treningu. Astaksantyna przyspiesza regenerację, przez co może poprawić wyniki zawodników – ich siłę i wytrzymałość. Aby udowodnić tę właściwość, przeprowadzono badanie, w którym grupa osób przez 6 miesięcy przyjmowała 4 mg astaksantyny dziennie. Zmierzono ich siłę na początku i na koniec testu, a wyniki wykazały wzrost siły o 62%.
Podczas wysiłku fizycznego w ciele powstaje ogromna ilość wolnych rodników – im bardziej forsowny trening, tym więcej ich powstaje. Dzięki właściwościom astaksantyny, która wychwytuje rodniki, mitochondria mogą wytwarzać więcej energii, przez co zwiększa się siła fizyczna. Inne badania wykazały spadek poziomu kwasu mlekowego powstałego w mięśniach w trakcie aktywności fizycznej. Substancja ta jest odpowiedzialna za ból mięśni w trakcie ćwiczeń. Podawanie astaksantyny w dawce 6 mg dziennie doprowadziło do spadku poziomu kwasu mlekowego o 28%. Dodatkowo wykazano, że suplementacja astaksantyny przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zapewnia lepszą przemianę kwasów tłuszczowych w organizmie.
Astaksantyna w medycynie
Badania wykazują, że astaksantyna wykazuje korzystne działanie w schorzeniach immunologicznych czy neurodegeneracyjnych:
- Prewencja choroby nowotworowej – astaksantyna chroni DNA organizmu przed niekorzystnym działaniem promieni UV, wykrywając, wychwytując i niszcząc zmodyfikowane komórki, które nie zostały wyłapane przez układ odpornościowy. Według badań astaksantyna może zmniejszyć guza poprzez blokowanie replikacji komórek i zwiększenie apoptozy komórek nowotworowych.
- Korzystne działanie na narząd wzroku – dzięki zdolności do przechodzenia przez barierę krew-siatkówka astaksantyna chroni oko przed zwyrodnieniem plamki żółtej i stanami zapalnymi. Wykazuje też korzystne działanie przy przepływie krwi w oku, co skutkuje polepszeniem widzenia i niwelowaniem zmęczenia. Według przeprowadzonych badań chroni przed powstawaniem zaćmy czy jaskry.
- Przeciwdziałanie powikłaniom cukrzycy – wykazano, że podawanie astaksantyny w dawce 6,8 mg na dobę obniża poziom glukozy we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę i pobudza trzustkę do wydzielania insuliny.
- Pozytywne działanie na mózg – astaksantyna chroni neurony przed degradacją, może zapobiegać powstawaniu demencji, choroby Alzheimera, przedwczesnemu starzeniu się i obumieraniu komórek, które może prowadzić do choroby Parkinsona. Substancja ta wykazuje również działanie obniżające ciśnienie, dzięki czemu chroni przed udarami. Poprawia ukrwienie mózgu, pozytywnie wpływając na pamięć.
- Wpływ na skórę – astaksantyna jest naturalnym filtrem słonecznym, obniża stany zapalne i wychwytuje wolne rodniki powstałe pod wpływem promieni UV. Wpływa także na elastyczność skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek, plam starczych i hiperpigmentacji skóry. Wyniki badań świadczą nie tylko o działaniu prewencyjnym przed oznakami starzenia, ale też o redukcji powstałych już zmian skórnych. Inne analizy wykazały, że suplementacja 4 mg astaksantyny dziennie przez 2 tygodnie zredukowała powstawanie oparzeń słonecznych.
- Wpływ na poziom lipidów we krwi – stosowanie astaksantyny może obniżyć frakcję “złego cholesterolu” LDL, a podwyższyć ilość “dobrego cholesterolu” HDL, a tym samym zredukować ryzyko rozwoju choroby miażdżycowej.
- Podwyższenie odporności organizmu – badacze wskazują, że suplementacja 2 mg astaksantyny dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji aż o 40%. Działanie to zawdzięcza swoim właściwościom przeciwzapalnym oraz ochronnym przed uszkodzeniem DNA komórek.
Astaksantyna – rekomendowane dawkowanie
Zastosowanie | Zalecane dawkowanie |
Antyoksydant | 2-4 mg/dzień |
Stany zapalne | 8-12 mg/dzień |
Wewnętrzny filtr UV | 4-8 mg/dzień |
Polepszenie stanu skóry | 4-8 mg/dzień |
Zwiększenie siły i wytrzymałości | 4-12 mg/dzień |
Wpływ na zdrowie i funkcjonowanie mózgu | 4-8 mg/dzień |
Choroby oczu | 6-8 mg/dzień |
Żadne badania nie wykazały negatywnych skutków stosowania astaksantyny. Nie odnotowano również reakcji alergicznych na tę substancję.
Szerokie zastosowanie astaksantyny i brak skutków ubocznych sprawiają, że warto włączyć tę substancję do codziennej diety. Ze względu na swoje właściwości polecana jest szczególnie osobom aktywnym oraz seniorom.
Źródła:
- Capelli B., The World’s Best Kept health Secret Natural Astaxanthin,
- Ekpe L., Inaku K., Ekpe V., Antioxidant effects of astaxanthin in various diseases- a review,
- Oral O., Zusa A., Akdogan I., Alakoc F,. Tirpan M., Antioxidants and Astaxanthin In Sports Nutrition,
- dr hab. Hamułka J., Antyoksydanty pokarmowe a korzyści zdrowotne.
Witam,można stosować astaksantyne przykarmieniu piersią?
Suplementy diety (m.in. właśnie astaksantyna) zazwyczaj nie są badane pod kątem przyjmowania ich przez kobiety ciężarne i karmiące piersią, dlatego ich przyjmowanie jest niewskazane. Na niektórych preparatach widnieje taka informacja.
Zażywam od miesiąca i co parę dni wyskakuje mi opryszczka na ustach. Wcześniej tak się działo tylko wtedy, gdy przemarzłam. Czy astaksantyna ma z tym związek?
Powodem pojawiania się opryszczki jest zazwyczaj obniżona odporność, tymczasem astaksantyna działa stymulująco na układ immunologiczny dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Mimo to astaksantyna (lub któryś ze składników preparatu) mogła wywołać reakcję nadwrażliwości.
odpornosc (wit d3) bierze sie ze slonca!!!! a co to cos robi z promieniowaniem slonecznym? ..
jeszcze na text o tym ze suplementy diety nie sa badane pod katem … – hahahah suplementy diety nie sa przez nikogo badane ;D z lekami na recepte jest nie wiele lepiej ;DDD
Jeśli biorę Gold Krall czy mogę rownocześnie brać wit.D3
Dzień dobry.
Tak, w przypadku preparatu Gold Krill dodatkowa suplementacja wit. D jest możliwa.
Dzień dobry, czy astaksantyna może spowodować osteoporozę poprzez obniżenie poziomu wapnia w organizmie (jako skutek uboczny)
Dzień dobry, badania naukowe dowodzą, że astaksantyna ma wpływ na zmniejsznie tworzenia się osteoklastów, a zwiększenie osteoblastów, przez co pomaga zapobiegać i leczyć osteoporozę. Obniżenie poziomu wapnia, było w badaniach na tyle małe, że nie ma znaczenia klinicznego.
Witam, czy można stosować przy uczuleniu na salicylany?
Dziękuję za odpowiedź.
Dzień dobry, astaksantyna zalicza się do grupy karotenoidów. Nie jest przeciwskazana przy uczuleniu na salicylany.
Dzień dobry, czy astaksantynę można stosować razem z berberyną+kurkuminą?
Dzień dobry, nie ma przeciwskazań do łącznego stosowania preparatów, przy czym dane o bezpieczeństwie sugerują, aby okres ich stosowania nie przekraczał 3 miesięcy.
Witam, czy astyksantyna może być stosowana u dzieci w wieku 12, 9 i 6 lat?
Dzień dobry.
Badania wykazały, że dodatkowa suplementacja u dzieci prowadzi do przekroczenia zalecanego poziomu. Proszę skupić się na modyfikacji diety w celu dostarczenia substancji wraz z pożywieniem.
Jeśli karmię piersią, to czy mogę przyjmować astyksantynę?
Dzień dobry.
Astaksantyna nie jest zalecana u kobiet karmiących piersią ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania. Proszę sięgnąć po produkty spożywcze, które są w nią bogate, aby zwiększyć ilość dostarczaną wraz z pożywieniem.
Witam.
Mam plan aby wprowadzić do diety dużo antyoksydantów. Chciałbym stosować Astaksantynę, Kurkuminę z Piperyną, Sok z Buraków i z Marchwi, Sok z Aronii, Blendowane mixy z owoców jagodowych i zielonych warzyw. I zastanawiam się czy jest coś takiego jak za dużo antyoksydantów? Czy mogę sobie zrobić krzywdę spożywając za dużo przeciwutleniaczy czy nie ma takiej obawy? Proszę o odpowiedź.
Dzień dobry. Przeciwutleniacze powinny być przede wszystkim dostarczane do organizmu wraz z dietą. Można wzbogacić ją o np. picie soku z buraka czy spożywanie świeżych owoców. Nie ma obawy, że te składniki zostaną przedawkowane. Warto jednak pamiętać o tym, aby dieta była zróżnicowana i dostarczała przede wszystkim niezbędne składniki do odżywienia organizmu.
Czy astaksantyne mogę przyjmować przy suplementacji Pycnogenolu?
Ze względu na to, że brakuje badań dotyczących interakcji między tymi substancjami, nie zalecam ich łącznego stosowania.
Kiedyś bardzo popularny jako suplement (przynajmniej w USA) był B-karoten. Zawiera go również astaksantyna. Ten nie zawsze rozkłada się prawidłowo w wątrobie. Moja córka, jako dziecko miała pomarańczowe dłonie po wewn. stronie i stópki tylko z powodu jedzenia Gerberków z zawartością marchewki czy innych produktów zawierających B-karoten. Czy tu zachodzi możliwość złego rozkładania się składników Aastaksantyny a zatem szkodliwości preparatu?
Astaksantyna jest związkiem chemicznym z grupy karotenów, podobnie jak beta-karoten, ale ma inny wzór chemiczny. Badania wskazują, że jest ona szybko usuwana z organizmu. W przypadku suplementacji powinna być stosowana zgodnie z zaleceniami producenta danego preparatu.
Just brilliant many thanks
Witam serdecznie. Czy biorąc Astaksantynę, można jednocześnie suplementować witaminę A+E, i witaminę C. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Tak, może Pan łączyć wskazane suplementy.