Domowe sposoby na miażdżycę? Dieta i zdrowy tryb życia!
Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna tętnic. Niezwykle ważna przy tym schorzeniu jest odpowiednia dieta. Jak ją skomponować?
Zasady żywienia w chorobie miażdżycowej
Ogranicz spożycie tłuszczu
Podstawą diety w chorobie miażdżycowej jest ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego. Do diety włącz natomiast tłuszcze nienasycone, czyli pochodzące z roślin lub ryb morskich. Podstawą diety powinny być także produkty niskotłuszczowe.
Jedz ryby morskie zamiast mięsa
Czerwone mięso (krwiste) sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych. W rybach morskich występują natomiast kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe n-3 zmniejszają stężenie trójglicerydów, obniżają ciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom lipidów w osoczu. Ryby spożywaj 2-3 razy w tygodniu.
Używaj olejów roślinnych
Oleje roślinne są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych. Powinny być często stosowane w diecie przeciwmiażdżycowej. Ważne jest zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, a zwiększenie HDL. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym i zmniejszają one stężenie cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko zmniejszają stężenie cholesterolu LDL, ale również zwiększają stężenie cholesterolu HDL.
Do każdego posiłku dodawaj warzywa
Warzywa to bogate źródło błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Przyspiesza on wydalanie cholesterolu i tłuszczu z kałem (pektyny wiążą się z solami i kwasami żółciowymi, co utrudnia wchłanianie tłuszczów) oraz opóźnia wchłanianie trójglicerydów. Ponadto warzywa są bardzo dobrym źródłem witamin antyoksydacyjnych (np. witamina C, E czy beta-karoten). Witaminy te chronią lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Dodatkowo warzywa dostarczają nam potasu, który obniża ciśnienie krwi.
Bogate w potas są:
- pomidory,
- szpinak,
- ziemniaki,
- fasola,
- groch.
Zamiast białego cukru wybierz owoce
Owoce są bogatym źródłem błonnika i witamin. Jednak ze względu na fruktozę (cukier owocowy), jedz je raz dziennie.
Unikaj spożywania cholesterolu pokarmowego
Najlepiej wykluczyć z diety produkty bogate w cholesterol, takie jak:
- podroby,
- żółtka jaj,
- śmietanka.
Wyklucz alkohol
Alkohol zwiększa poziom trójglicerydów, prowadzi do zaburzenia metabolizmu lipidów oraz powoduje marskość wątroby. Dlatego też wyklucz go z diety lub bardzo ogranicz.
Używaj mniej soli
Maksymalnie 3-5 g na dobę. Unikaj potraw typu fast food, słonych przekąsek, wędlin, produktów błyskawicznych, mieszanek przyprawowych z glutaminianem sodu, produktów konserwowanych benzoesanem sodu. Zamiast soli sięgaj po zioła, np. tymianek, bazylię, rozmaryn, oregano.
Ustabilizuj masę ciała
Otyłość i nadwaga sprzyjają chorobie miażdżycowej. Zalecana jest zatem redukcja masy ciała z zastosowaniem odpowiednio zbilansowanej diety. Nie bez znaczenia pozostaje również kwestia przygotowywania posiłków. Zalecane techniki przygotowywania posiłków to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie.
Produkty obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi
- Czosnek – ma właściwości przeciwzapalne i obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Karczochy – obniżają poziom cholesterolu LDL, przy jednoczesnym podwyższeniu cholesterolu „dobrego” HDL.
- Czarnuszka – tak jak karczochy obniża poziom cholesterolu LDL, a podwyższa HDL.
- Imbir – obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu LDL.
- Siemię lniane – obniża poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Przykładowa dieta w chorobie miażdżycowej
I śniadanie:
- zielona herbata
- bułka graham
- chudy twaróg z jogurtem i szczypiorkiem
II śniadanie:
- sałatka z żółtych i czerwonych pomidorów z oliwą, oregano i octem winnym
- 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa
- kawa zbożowa z mlekiem odtłuszczonym
Obiad:
- barszcz ukraiński
- kurczak pieczony w folii
- ziemniaki
- szpinak
Podwieczorek:
- koktajl truskawkowy na bazie kefiru
Kolacja:
- grzanka graham
- pasta z makreli
- zielona herbata
Pamiętaj, że na profilaktykę choroby miażdżycowej korzystnie wpływa nie tylko dieta. Istotne jest również zwiększenie aktywności fizycznej, rezygnacja z palenia papierosów oraz unikanie stresu.
Przeczytaj również:
Jak obniżyć cholesterol?
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
Pięknie dziękuję życzę dużo zdrówka