Mięta. Odpręży i zwalczy niestrawność
Mięta jest składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptece. Skuteczność jej stosowania potwierdzają badania naukowe. Poznaj jej właściwości i zastosowanie.
Mięta – właściwości
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Zaliczamy ją do bylin. Dorasta do 1 m wysokości, a jej liście osiągają 5-7 cm długości. Jej cechą charakterystyczną jest orzeźwiający zapach.
Mięta pieprzowa jest gatunkiem łatwym w uprawie, szeroko rozpowszechnionym i znanym na całym świecie.
Surowcem leczniczym jest liść mięty pieprzowej, który zawiera:
- olejek eteryczny,
- garbniki,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- fitosterole,
- witaminy,
- sole mineralne (zwłaszcza żelazo, miedź, magnez, sód, cynk, mangan).
Najważniejszą substancją czynną jest olejek. Jego średnia zawartość w liściach to 2%.
Mięta – na co pomaga?
Napary z mięty są zalecane przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Mięta pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przez co ułatwia trawienie i jest zalecana przy niestrawności. Wykazuje również działanie wiatropędne i reguluje perystaltykę jelit. Dodatkowo eliminuje wzdęcia. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i drogi żółciowe, eliminuje dyskomfort i ból. Dodatkowo zwiększa łaknienie, dlatego sprawdzi się przy braku apetytu. Powinny na nią zwrócić uwagę osoby z zespołem jelita drażliwego, ponieważ eliminuje stany skurczowe przewodu pokarmowego, wzdęcia i bóle brzucha. Mięta sprawdzi się także w łagodzeniu nudności u kobiet w ciąży.
Olejek miętowy jest również stosowany w aromaterapii. Dzięki zawartości mentolu ułatwia oddychanie, odpręża, łagodzi stres i zwalcza ból głowy. Sprawdzi się przy migrenowych bólach głowy.
Olejek miętowy stosowany do inhalacji jest zalecany przy przeziębieniu i w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Pomocniczo można go wykorzystać w łagodzeniu kaszlu. Ułatwia on również oddychanie i udrażnia nos.
Publikacje naukowe wspominają o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwutleniających, przeciwnowotworowych i przeciwalergicznych mięty pieprzowej. Główny składnik oleju z mięty pieprzowej – mentol – działa chłodząco i poprawia ukrwienie. Bywa wykorzystywany w preparatach do użytku zewnętrznego na bóle mięśniowe.
Mięta – przeciwwskazania
Nie stosuj mięty, jeśli masz nadwrażliwość na produkty zawierające liście mięty, olejek miętowy i mentol.
Jeśli chorujesz na refluks żołądkowo-przełykowy, przepuklinę rozworu przełykowego i kamienie nerkowe, zachowaj ostrożność podczas stosowania naparów z mięty.
Preparatów zawierających olejek miętowy nie wolno stosować u niemowląt i małych dzieci bezpośrednio w obrębie ust, nosa czy piersi.
Mięta – skutki uboczne
Stosowanie preparatów z miętą pieprzową w nadmiernych ilościach może skutkować nasileniem zgagi, refluksem żołądkowo-przełykowym, a także podrażnieniami błony śluzowej żołądka.
Przeczytaj również:
Mentol. Jakie ma zastosowanie?
- Matławska I., Farmakognozja, UM Poznań, Wydanie 1, Poznań 2005.
- Chrapek A., Dzida K., Skład chemiczny, warunki uprawy i właściwości lecznicze mięty pieprzowej, Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania i inżynierii produkcji, WUP, 2020.
- Klaudel L., Mięta pieprzowa. Panacea, 2006.
- Najda A., Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha piperita L., Post Fitoter 2017.
- Mystkowska I. , Zarzecka K. , Baranowska A. , Gugala M., Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, Hebralism, 2016.
- Chumpitazi B.P., Kearns G., Shulman R.J., Review article: The physiologic effects and safety of Peppermint Oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders, Aliment Pharmacol Ther, 2018.
- Raghavan R., Devi M.P., Varghese M., Joseph A., Madhavan S., Sreedevi P., Effectiveness of Mentha piperita Leaf Extracts against Oral Pathogens: An in vitro Study, J Contemp Dent Pract, 2018.
- Pittler M.H., Ernst E., Peppermint oil for irritable bowel syndrome: a critical review and metaanalysis, Am J Gastroenterol. 1998 Jul;93(7):1131-5.