Witamina B complex. Czy warto ją suplementować?
Witaminy to związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Biorą udział w podstawowych funkcjach życiowych, metabolizmie i przemianie materii. Ponieważ nie są wytwarzane przez organizm, muszą być dostarczane z zewnątrz. Za co odpowiada zespół witamin B complex? Kto powinien je suplementować?
Witamina B complex – na co pomaga?
Witamina B complex to zespół witamin, w skład którego mogą wchodzić w różnych konfiguracjach:
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina B3,
- witamina B5,
- witamina B6,
- witamina B7,
- witamina B9,
- witamina B12.
Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie.
Witamina B1 (tiamina)
Tiamina odpowiada za pracę układu nerwowego, w tym przewodzenie impulsów nerwowych. Reguluje ona również wytwarzanie insuliny w komórkach trzustkowych. Organizm posiada niewielkie zapasy tego składnika w układzie sercowo-naczyniowym, mięśniach szkieletowych, wątrobie, nerkach i mózgu.
Witamina B1 – źródła
Do produktów bogatych w tę witaminę należą:
- wieprzowina,
- nasiona roślin strączkowych,
- produkty pełnoziarniste,
- orzechy.
Witamina B1 – zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy zależy od wieku, płci i stanu zdrowia. Niedobory u osób zdrowych występują bardzo rzadko. Mogą natomiast pojawić się u osób z niewydolnością serca, chorych na nowotwory, po operacjach bariatrycznych oraz u nadużywających alkoholu.
Witamina B1 – niedobór i nadmiar
Niedobór witaminy B1 może prowadzić do:
- choroby beri-beri,
- zespołu Wernickiego-Korsakowa,
- utraty apetytu,
- zapalenia wielonerwowego,
- niewydolności krążenia,
- atonii jelit,
- drętwienia, mrowienia,
- osłabienia i bóli mięśniowych (zwłaszcza w obrębie kończyn dolnych),
- prawokomorowej niewydolności serca.
Ze względu na ograniczone wchłanianie tiaminy i jej wydalanie wraz z moczem nie stwierdzono negatywnych skutków nadmiaru witaminy B1 w organizmie.
Witamina B2 (ryboflawina)
Jej aktywnymi formami są nukleotydy flawinowe: mono- i dinukleotyd flawinowy (FMN i FAD). Jest obecna m.in. w siatkówce i bierze udział w procesie widzenia zmierzchowego. Odpowiada za prawidłowy stan skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w reakcjach utleniania i redukcji. Ze względu na żółte zabarwienie jest stosowana jako barwnik spożywczy.
Chociaż mikrobiota jelita grubego jest w stanie syntezować ryboflawinę, nie wiadomo, jaka jest skala tego procesu. Dlatego też przyjmuje się, że składnik ten musimy dostarczać wraz z pożywieniem.
Witamina B2 – gdzie występuje?
Ryboflawinę znajdziemy w:
- mleku i przetworach mlecznych,
- jajach,
- podrobach,
- zbożowych produktach pełnoziarnistych,
- drożdżach,
- zielonych warzywach i owocach.
Witamina B2 – zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest wyższe u osób starszych, nadużywających alkoholu oraz leczonych światłem. Przyjmowanie jej w większych dawkach (powyżej 1,24 mg/dobę) wraz z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi korzystnie wpływa na zdolności kognitywne u osób w średnim i podeszłym wieku.
Witamina B2 – niedobór i nadmiar
Niedobór ryboflawiny powoduje:
- zajady w kącikach ust,
- zapalenie języka,
- łojotokowe zapalenie skóry,
- złuszczanie naskórka,
- pieczenie pod powiekami,
- zaczerwienienie i suchość spojówek,
- łzawienie,
- światłowstręt.
Niedobory tej witaminy mogą również wpływać negatywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i endokrynnego.
Witaminy B2 nie można przedawkować, ponieważ jej nadmiar wydalamy wraz z moczem.
Witamina B3 (witamina PP, nikotynamid, niacyna)
Wszystkie trzy nazwy tej witaminy są stosowane zamiennie. Z chemicznego punktu widzenia występuje w dwóch postaciach: kwasu nikotynowego i jego amidu. Obie mają taką samą aktywność biologiczną.
Niacyna pośrednio uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych, tyroksyny i insuliny. Obniża poziom złego cholesterolu LDL i triglicerydów. Odpowiada za pracę układu krwionośnego oraz prawidłowe funkcjonowanie obwodowego układu nerwowego i mózgu. W organizmie może być produkowana z tryptofanu, a na wydajność tego procesu wpływa spożycie białka.
Witamina B3 – gdzie występuje?
Do najlepszych źródeł witaminy B3 należą:
- wątroba,
- mięso i jego przetwory,
- ryby,
- orzechy ziemne,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- produkty bogate w białko (mleko, sery, jaja).
Witamina B3 – niedobór i nadmiar
Niedostateczna podaż witaminy B6, ryboflawiny i żelaza może powodować niedobory witaminy B3. Zapotrzebowanie na tę witaminę jest wyższe u osób nadużywających alkoholu, ponieważ hamuje on jej wchłanianie.
Z suplementacji niacyny powinni natomiast zrezygnować cukrzycy, ponieważ może ona podnosić poziom glukozy we krwi.
Niedobór niacyny może prowadzić do:
- pelagry (choroba skóry i błon śluzowych przewodu pokarmowego, jamy ustnej i języka. Towarzyszy jej brak łaknienia, nudności, wymioty i biegunka),
- bezsenności,
- bólów głowy,
- zaburzeń pamięci i koncentracji,
- zaburzeń układu nerwowego,
- zaburzeń psychicznych,
- zapalenia przyzębia.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Jest to składnik koenzymu A, który bierze udział m.in. w metabolizmie cukrów oraz w syntezie i przemianach kwasów tłuszczowych, białek, steroli, hormonów oraz witaminy A i D.
Ponadto:
- wpływa na stan skóry, włosów i paznokci;
- wspomaga działanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego;
- zapobiega przemęczeniu;
- przyspiesza gojenie się ran.
Witamina B5 – gdzie występuje?
Główne źródła witaminy B5 to:
- chude mięso,
- tłuste ryby,
- nabiał,
- jajka,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- suche ziarna roślin strączkowych,
- drożdże.
Witamina B5 – niedobór i nadmiar
Niedostateczna podaż tej witaminy może spowodować zaburzenia działania układu nerwowego, mięśniowego i uszkodzenia kory nadnerczy. Ponieważ jest obecna w wielu produktach, rzadko dochodzi do jej niedoborów. Najczęściej dotyczą one osób nadużywających alkoholu, chorych na gruźlicę oraz osób niedożywionych.
O niedoborze kwasu pantotenowego mogą świadczyć:
- zmęczenie,
- obniżenie ciśnienia,
- trudniejsze gojenie się ran,
- łysienie,
- łuszczenie się skóry,
- drażliwość,
- mniejsze łaknienie.
Nadmiar witaminy B5 jest usuwany z moczem. Przyjmowana w zbyt dużych dawkach może być przyczyną biegunek.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Bierze udział w przemianach aminokwasów i w syntezie neurotransmiterów, m.in. GABA. Ponadto uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i warunkuje wykorzystanie magnezu w organizmie. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego i odpornościowego.
Witamina B6 – gdzie występuje?
Witaminę B6 znajdziesz w:
- rybach (łosoś, pstrąg tęczowy, makrela),
- drobiu i wieprzowinie,
- podrobach (głównie w wątrobie),
- roślinach strączkowych,
- orzechach i nasionach,
- pełnoziarnistych produktach zbożowych,
- przyprawach (chilli, curry, imbir),
- owocach (banany, suszone morele),
- warzywach (czosnek, czerwona papryka, kwaszona kapusta, ziemniaki).
Obróbka termiczna wymienionych produktów prowadzi do nawet 50% strat pirydoksyny.
Witamina B6 – niedobór i nadmiar
Niedobór witaminy B6 występuje dosyć często u osób w podeszłym wieku, które nie suplementują witamin.
Niedobór pirydoksyny objawia się:
- drażliwością,
- nadpobudliwością (co jest wynikiem zmian w ośrodkowym układzie nerwowym),
- łojotokowym zapaleniem skóry,
- powstawaniem uszkodzeń w kącikach ust,
- nudnościami i wymiotami,
- uszkodzeniem wielonerwowym,
- drgawkami,
- niedokrwistością mikrocytarną.
Nadmiar witaminy B6 może być przyczyną objawów neurologicznych.
Witamina B7 (biotyna)
Podobnie jak inne witaminy z grupy B, biotyna uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych. Bierze udział m.in. w syntezie kwasów tłuszczowych, metabolizmie glukozy i niektórych aminokwasów. Wpływa także na keratynizację i różnicowanie komórek naskórka, włosów i paznokci. Występuje w formie wolnej, dobrze przyswajalnej oraz w połączeniu z białkami, których wchłanianie jest ograniczone.
Witamina B7 – gdzie występuje?
Biotyna naturalnie wytwarzana jest jedynie przez bakterie, grzyby, glony i niektóre rośliny.
Znajduje się także w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak:
- wątroba,
- drożdże,
- żółtko,
- mięso,
- ryby.
Jest obecna także w niektórych warzywach, m.in. soi, kalafiorze czy soczewicy.
Niewielkie ilości tej witaminy są syntezowane w jelicie grubym, jednak wchłanianie w tym odcinku jest ograniczone.
Witamina B7 – niedobór i nadmiar
U zdrowych osób, które mają dobrze zbilansowaną dietę, rzadko dochodzi do niedoborów tego składnika. Może on jednak wystąpić u osób z zaburzeniami wchłaniania i trawienia oraz tych z wrodzonym niedoborem biotynidazy – enzymu, który rozkłada kompleks biotyny z białkiem.
Niedobór biotyny powoduje:
- niskie ciśnienie krwi,
- opóźniony rozwój u niemowląt,
- zaburzenia neurologiczne (omamy, depresja, letarg),
- wzrost poziomu cholesterolu,
- brak apetytu,
- nudności i wymioty,
- zapalanie spojówek,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- stany zapalne skóry (łojotok, łupież, wypryski).
Objawy przedawkowania nie są znane.
Witamina B9 (kwas foliowy)
Kwas foliowy (kwas petroiloglutaminowy) oraz jego pochodne, czyli foliany, występują w wielu formach różniących się budową i aktywnością biologiczną. Kwas foliowy bierze udział w przemianach aminokwasów (m.in. homocysteiny) oraz syntezie i metabolizmie kwasów nukleinowych. Wpływa także na przebieg procesów krwiotwórczych. Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej.
Witamina B9 – gdzie występuje?
Bogatym źródłem kwasu foliowego są:
- ciemnozielone warzywa: szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, bób, groszek, sałata (spożywane na surowo),
- nasiona roślin strączkowych,
- wątróbka,
- jaja,
- sery dojrzewające,
- drożdże.
Foliany są bardzo wrażliwe na działanie wielu czynników, dlatego podczas obróbki termicznej może dochodzić nawet do 80% strat tych związków.
Witamina B9 – niedobór i nadmiar
Na niedobory kwasu foliowego narażeni są alkoholicy i palacze, osoby z zaburzeniami przewodu pokarmowego, a także przyjmujące niektóre leki (metotreksat, barbiturany, leki przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe i antykoncepcyjne) oraz z mutacją genu MTHFR. Odpowiednia podaż kwasu foliowego jest szczególnie istotna u kobiet starających się o dziecko oraz u ciężarnych.
Konsekwencje niedoboru kwasu foliowego to:
- wady cewy nerwowej płodu,
- zaburzenia układu nerwowego,
- niedokrwistość megaloblastyczna (anemia),
- miażdżyca,
- wzrost ryzyka rozwoju demencji, depresji i psychoz.
Nadmiar tego składnika w organizmie może maskować objawy niedoboru witaminy B12.
Witamina B12 (kobalamina)
Pod nazwą “kobalamina” kryje się grupa związków występujących naturalnie w przyrodzie. Cyjanokobalamina to natomiast syntetyczna pochodna służąca do fortyfikacji żywności (wzbogacania jej o składniki odżywcze) i będąca elementem suplementów diety.
Kobalamina bierze udział w metabolizmie homocysteiny i kwasu foliowego. Przyczynia się do powstawania czerwonych krwinek. Wpływa także na prawidłową pracę układu nerwowego i pokarmowego.
Witamina B12 – gdzie występuje?
Witaminę B12 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak:
- mięso,
- ryby,
- podroby,
- jaja,
- nabiał,
- skorupiaki.
Witamina B12 – niedobór i nadmiar
Ponieważ witamina B12 jest dostarczana wyłącznie z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego na jej niedobory są narażeni weganie i wegetarianie. W grupie ryzyka są także osoby po zabiegach bariatrycznych, resekcji żołądka, ze schorzeniami żołądka i jelit, przyjmujące inhibitory pompy protonowej czy metforminę.
Zapasy tego składnika magazynowane są w wątrobie i wystarczają nawet na kilka lat niedostatku.
Kiedy jednak rezerwa się wyczerpie, mogą wystąpić:
- niedokrwistość megaloblastyczna,
- osłabienie i przemęczenie,
- mielopatia i neuropatia,
- zapalenie języka i kącików ust,
- bóle i zwroty głowy,
- zaburzenia neuropsychiatryczne (depresja, kłopoty z pamięcią).
Nadmiar witaminy B12 jest wydalany z moczem.
Potwierdzona badaniami hiperwitaminoza może świadczyć o:
- ostrej niewydolności nerek,
- nowotworach hematologicznych i litych nowotworach złośliwych,
- chorobach wątroby.
Witamina B complex – kiedy ją stosować?
Witaminę B complex warto przyjmować:
- w okresach zwiększonego zapotrzebowania (stany gorączkowe, oparzenia, alkoholizm),
- w chorobach przewlekłych i wyniszczających,
- podczas rekonwalescencji,
- w schorzeniach żołądkowo-jelitowych połączonych z zaburzeniami wchłaniania witamin,
- w zaburzeniach trawienia.
Ponadto witaminy z grupy B możemy stosować pomocniczo w:
- chorobach układu nerwowego,
- stanach zapalnych błon śluzowych, np. warg czy jamy ustnej,
- czyraczności,
- leczeniu trądziku.
Stosowanie antykoncepcji hormonalnej zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, dlatego warto wówczas uzupełniać ich poziom.
Witaminy z grupy B – przeciwwskazania i środki ostrożności
Jeśli suplementujesz witaminy z grupy B, zachowaj ostrożność w przypadku:
- niewydolności nerek,
- hiperkalcemii,
- kamicy nerkowej.
Bezwzględnym przeciwwskazaniem jest jednoczesne przyjmowanie witaminy B complex i lewodopy (leku stosowanego w chorobie Parkinsona). Witamina B6 zawarta w preparacie wieloskładnikowym wchodzi w interakcje z substancją czynną drugiego leku, znosząc jej działanie.
Witaminy z grupy B biorą udział w licznych procesach zachodzących w organizmie. Ich niedobór może powodować wiele chorób i dawać różne, niespecyficzne objawy. Preparaty złożone zapewniają optymalną ilość witamin z grupy B, pozwalając na skuteczną profilaktykę niedoborów i leczenie ich skutków.
- Lee J.H., Lee S.A., Kim H.D., Periodontitis and intake of thiamine, riboflavin and niacin among Korean adults. Community Dent Oral Epidemiol, 2019,
- Elbarbary N.S., Ismail E.A.R., Zaki M.A., Darwish Y.W., Ibrahim M.Z., El-Hamamsy M., Vitamin B complex supplementation as a homocysteine-lowering therapy for early stage diabetic nephropathy in pediatric patients with type 1 diabetes: A randomized controlled trial, Clin Nutr. 2019.