Witaminy dla wegetarian i wegan – co warto suplementować?
Wyłączenie z diety produktów odzwierzęcych może wiązać się z wystąpieniem niedoborów niektórych witamin i minerałów – witaminy B12 i witaminy D, jodu, cynku oraz żelaza. Zbilansowana dieta w połączeniu z suplementacją powyższych substancji pomoże uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych.
Witaminy dla wegan i wegetarian – zadbaj o suplementację!
Decydując się na dietę roślinną, warto zawczasu pomyśleć o sposobie dostarczenia do organizmu niezbędnych witamin i minerałów. Wiele z nich, lecz nie wszystkie, z łatwością można uzupełnić z pomocą zróżnicowanej diety bogatej w warzywa i owoce. W przypadku weganizmu i wegetarianizmu suplementacja w poniższe witaminy może okazać się konieczna. Jakie witaminy dla wegetarian i wegan należy uwzględnić w diecie?
Witamina B12
Właściwości witaminy B12
Witamina B12 (nazywana też kobalaminą i cyjanokobalaminą) jest związkiem chemicznym, który odgrywa w ludzkim organizmie ważne role:
- odpowiada za prawidłową regenerację i tworzenie erytrocytów, dzięki czemu pomaga zapobiec anemii;
- usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego;
- usprawnia procesy poznawcze – wspomaga koncentrację i uwagę, wspiera organizm w walce z negatywnymi konsekwencjami stresu;
- uczestniczy w produkcji ważnych neuroprzekaźników;
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Objawy niedoboru witaminy B12
Początkowo sygnały świadczące o niedoborze kobalaminy nie są charakterystyczne i łatwo można powiązać je z innymi przyczynami. Obserwuje się:
- senność,
- apatię,
- szybsze męczenie się,
- wahania nastroju,
- zaburzenia snu,
- duszności.
Długotrwały niedobór witaminy B12 wiąże się z dalszymi negatywnymi konsekwencjami. Zalicza się do nich: anemię, zaburzenia neurologiczne (np. drętwienie i mrowienie kończyn, zaburzenia równowagi). Mogą pojawić się objawy psychopatologiczne takie jak łagodne zaburzenia pamięci, zaburzenia nastroju, a nawet zmiany osobowości i zaburzenia psychotyczne.
Suplementacja witaminy B12 – czy jest konieczna?
Najlepszym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego: produkty mięsne, jajka, mleko i mleczne przetwory oraz ryby. W pokarmach roślinnych kobalamina praktycznie nie występuje lub występuje jedynie w śladowych ilościach.
Czy dieta roślinna jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12? W przypadku wegetarianizmu sprawa jest prostsza, ponieważ kobalamina znajduje się w produktach mlecznych, takich jak mleko czy sery. Należy pamiętać jednak, że występuje w nich w znacznie mniejszych ilościach. W 100 gramach wątroby wołowej znajduje się 50-500 ug kobalaminy, a dla porównania w 100 gramach sera jest jej 0,2 – 5,0 ug.
Zgodnie z „Normami żywienia dla populacji Polski” opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia dzienne spożycie witaminy B12 powinno wynosić około 2-3 ug. Aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie na kobalaminę, weganie powinni stosować suplementację lub spożywać żywność fortyfikowaną, czyli wzbogaconą o dodatkowe składniki odżywcze – w tym wypadku o witaminę B12. Dla wegan wygodnym rozwiązaniem są preparaty witaminowe z syntetyczną witaminą B12, na przykład w sprayu. Są one wygodne w użyciu, a dzięki bezpośredniej aplikacji do jamy ustnej gwarantują bardzo dobrą przyswajalność witaminy.
Witamina D
Właściwości witaminy D
W ostatnich latach wiele mówi się o witaminie D. Liczne badania potwierdzają jej dobroczynny wpływ na organizm, a naukowcy zachęcają do regularnej suplementacji. Statystyki nie pozostawiają złudzeń – duża część populacji cierpi na niedobór witaminy D, co może prowadzić do wielu negatywnych konsekwencji dla zdrowia.
Witamina D pełni w organizmie szereg ważnych funkcji:
- pomaga zadbać o prawidłową kondycję układu kostnego,
- wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego,
- pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.
Konsekwencje długotrwałego niedoboru witaminy D:
- uczucie chronicznego zmęczenia;
- osłabienie;
- obniżona odporność;
- częstsze zapadanie na infekcje;
- pogorszenie stanu skóry;
- bóle kości, stawów oraz dolegliwości ze strony mięśni.
Skrajne niedobory witaminy D są szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób starszych i prowadzą do patologicznych znacznych nieprawidłowości w kościach.
Ergokalcyferol i cholekalcyferol – która forma witaminy D jest skuteczniejsza?
Jeszcze do niedawna weganie chcący suplementować witaminę D byli zdani jedynie na suplementy z witaminą D2, czyli ergokalcyferolem. Jest to jedna z form chemicznych witaminy D, pozyskiwana ze źródeł roślinnych, do których należą pieczarki uprawiane w świetle UV. Pod wpływem światła słonecznego w pieczarkach dochodzi do przekształcenia ergosterolu w ergokalcyferol.
Cholekalcyferol, czyli witamina D3, najczęściej pozyskiwany jest z produktów zwierzęcych. W suplementach diety przeważnie wykorzystywana jest witamina D z lanoliny, czyli wosku owczego pozyskanego w trakcie obróbki wełny. Według badań cholekalcyferol jest skuteczniejszą formą witaminy D niż ergokalcyferol. Oznacza to, że przyjmując taką samą ilość ergokalcyferolu i cholekalcyferolu, w drugim przypadku uzyskamy lepszy wynik.
Badania wskazują, że cholekalcyferol podnosi poziom witaminy D we krwi o 87% lepiej niż ergokalcyferol.
Mimo wyższej skuteczności witaminy D3 wiele osób na diecie roślinnej wybierało dotąd suplementy wegańskie zawierające witaminę D2. Dzięki podjętym próbom pozyskania cholekalcyferolu z roślin okazało się, że algi morskie są dobrym źródłem witaminy D3 i z czasem na rynku pojawiły się preparaty z roślinnym cholekalcyferolem, dzięki czemu weganie mogą suplementować witaminę D w pełni skutecznie i w zgodzie ze swoimi poglądami.
Dlaczego witaminę D powinno przyjmować się przez cały rok?
Powszechnie wiadomo, że ludzki organizm potrafi samodzielnie syntezować witaminę D pod wpływem promieni UV. Ze względu na niedostateczną ilość słonecznych dni w naszym klimacie dostarczenie niezbędnej ilości witaminy D jest wręcz niemożliwe. Najlepszy czas na przebywanie na słońcu w celu wytworzenia witaminy D to słoneczne dni w godzinach 11:00 do 15:00 w okresie od kwietnia do października. Niestety w Polsce słonecznych dni w tym okresie jest stosunkowo niewiele, dodatkowo większość ludzi w tych godzinach przebywa w pracy. Z tego powodu witaminę D warto suplementować przez cały rok.
Zanim zaczniesz suplementację, zbadaj poziom witaminy D we krwi.
Poznanie wyjściowego poziomu witaminy D pozwoli dobrać odpowiednią dzienną ilość witaminy D. W wielu placówkach medycznych można wykonać badanie krwi o nazwie „Poziom witaminy D (25-OH)” lub „Witamina D (25-OH)”.
Minerały w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Dieta wegetariańska i wegańska nie jest równoznaczna z niedoborami ważnych minerałów. Wyniki badań pokazują, że w wielu przypadkach ilość danego pierwiastka w organizmie nie jest znacząco niższa u osób na diecie roślinnej w porównaniu do osób jedzących mięso. Okazuje się, że dobrze zbilansowana, zróżnicowana dieta jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na wiele minerałów.
Jednak w przypadku niektórych mikroelementów należy upewnić się, że do organizmu dostarczana jest ich odpowiednia ilość. Jakie suplementy diety dla wegetarian i wegan wybrać?
Jod
Właściwości jodu
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu na każdym etapie życia, szczególnie w trakcie życia płodowego i w okresie dojrzewania. Pierwiastek ten wykazuje następujące działanie:
- reguluje pracę układu krążenia,
- jest niezbędny do osiągnięcia dojrzałości płciowej,
- wspiera prawidłową pracę układu krążenia,
- pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę,
- wspiera prawidłową pracę układu nerwowego.
Objawy i konsekwencje niedoboru jodu
W przypadku niedostatecznej ilości jodu w organizmie można zaobserwować objawy pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Dolegliwości łatwe do zaobserwowania to najczęściej powiększona tarczyca, przesuszona skóra i suchość śluzówek, zwiększona łamliwość paznokci oraz wypadające włosy. Nierzadko pojawia się uczucie chłodu i ospałość. U niektórych osób niedobory jodu mogą przejawić się poprzez zwiększenie masy ciała. Mogą także pojawić się trudności poznawcze pod postacią zaburzeń koncentracji i problemów z pamięcią.
Jod w roślinnej diecie
Najlepszym źródłem jodu są ryby i owoce morza, znacznie mniej znajduje się go w pokarmie roślinnym. Badania pokazują, że wegetarianom znacznie łatwiej jest uzupełnić jod, ponieważ występuje on także w produktach mlecznych. W przypadku wegan ryzyko niedoborów znacznie wzrasta, dlatego w ich diecie zaleca się spożywanie soli jodowanej i glonów morskich, na przykład Nori. Warto też rozważyć suplementację jodu.
Cynk
Właściwości cynku
Cynk zalicza się do mikroelementów, czyli pierwiastków występujących w organizmie w małych ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest on dla organizmu mniej ważny, wręcz przeciwnie:
- bierze udział w regulacji narządów wewnętrznych,
- pomaga zachować zdrowe paznokcie, włosy oraz skórę,
- wspiera pracę układu odpornościowego,
- bierze udział w regulacji płodności u kobiet i mężczyzn.
Objawy i konsekwencje niedoboru cynku
Sygnały świadczące o niedoborze cynku są niespecyficzne, dlatego objawy początkowo mogą być niezauważone lub mylnie tłumaczone innymi przyczynami. O niedoborach cynku może świadczyć zmęczenie, trudności w skupieniu uwagi oraz pogorszenie stanu skóry i włosów. Zwiększa się także skłonność do infekcji. U części osób może pojawić się zmniejszenie libido.
Cynk w diecie roślinnej
Dobrym, roślinnym źródłem cynku są produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe. Badania wskazują jednak, że biodostępność zawartego w nich cynku może być niższa niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego.
Żelazo
Właściwości żelaza
Będąc na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, należy pamiętać o codziennym dostarczania żelaza do organizmu. Ważne jest, aby jadłospis zawierał pokarmy bogate w żelazo, na przykład rośliny strączkowe, nasiona, produkty pełnoziarniste i orzechy. Spożywanie ich razem z warzywami i owocami zawierającymi witaminę C jest dobrym pomysłem, ponieważ w ten sposób zwiększa się biodostępność żelaza.
Funkcje żelaza:
- pomaga zapobiegać anemii,
- wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego i układu nerwowego,
- pomaga w transporcie tlenu w organizmie,
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Objawy i konsekwencje niedoboru żelaza
Najczęstszym objawem niedoboru żelaza jest niedokrwistość. Charakterystyczne jest także chroniczne zmęczenie i zmniejszona wytrzymałość w trakcie wysiłku fizycznego. U osób z niedoborem żelaza może wystąpić również apatia.
Suplementy diety dla wegetarian i wegan – od czego zacząć?
Pierwszy krok to wykonanie badań krwi i konsultacja wyników ze specjalistą. Na ich podstawie lekarz zdecyduje o konieczności suplementacji poszczególnych witamin i minerałów i ustali wysokość dziennej dawki.
Należy pamiętać, że suplementacja nie zastąpi zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Dobrze skomponowana dieta dostarczy do organizmu większość ważnych składników odżywczych. Warto skonsultować się z dietetykiem, który opracuje jadłospis i doradzi, w jaki sposób komponować posiłki, aby zwiększyć przyswajalność zawartych w nich witamin i minerałów.
Wybierając suplementy diety z witaminami i minerałami, najlepiej sięgać po produkty o prostym składzie – bez zbędnych dodatków. Dobrym rozwiązaniem są produkty w kroplach, płynie i aerozolu, ponieważ w przeciwieństwie do tabletek nie zawierają substancji wiążących i wypełniających.
Źródła:
- Zdrojewicz Z., Chruszczewska E., Miner M., Wpływ witaminy D na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna 2015, 2: s. 61 – 66.
- Zalewska B., Rola wapnia i witaminy D w zachowaniu prawidłowej masy kostnej, Nowa Medycyna 2004, 3.
- Walicka M., Jasik A., Paczyńska M., Wąsowski M., Tałałaj M., Marcinowska-Suchowierska E., Niedobór witaminy D – problem społeczny, Postępy Nauk Medycznych 2008, 1: s. 14-22.
- Kosińska J., Biling-Marczak K., Nowe nieznane funkcje witaminy D, Medycyna Rodzinna 2008, 2: s. 34-47,
- Zboch M., Gwizdak-Siwkowska B., Serafin J., Śmigórski K., Tyfel P., Leszek J., Niedobór witaminy B12 jako czynnik rozwoju procesu otępiennego, Medycyna Rodzinna 2010, 1: s. 14-19.
- Hozyasz K., Zawartość i biodostępność witamin i pierwiastków śladowych w dietach wegetariańskich, Medycyna Rodzinna 2001, 1: s. 8 – 13.
Na pewno warto suplementować wapń.