Znaczenie żywienia w kolarstwie
W dzisiejszych czasach sporty o charakterze wytrzymałościowym stają się coraz bardziej popularne. Kolarstwo to dyscyplina sportu, w której zawodnik poddawany jest znacznym obciążeniom treningowym oraz startowym i w dodatku często narażony jest na ekstremalne warunki środowiskowe. Dlatego też w kolarstwie powszechnie stosuje się wiele strategii żywieniowych mających na celu poprawę sprawności układu sercowo-oddechowego.
Które czynniki negatywnie wpływają na wydolność wysiłkową w kolarstwie?
- Wyczerpanie glikogenu mięśniowego (glikogen w mięśniach szkieletowych i glukoza w krwiobiegu są najważniejszymi substratami energetycznymi dla kurczącego się mięśnia),
- Obniżony poziom glukozy we krwi (wysokie stężenia glikogenu mięśniowego i wątrobowego przed wysiłkiem są zatem niezbędne do uzyskania optymalnej wydajności),
- Odwodnienie (należy zapobiegać poważnemu odwodnieniu, tj. powyżej 2-3% masy ciała, co będzie jednocześnie chronić przed wystąpieniem zmęczenia).
Jak wygląda przykładowe dzienne spożycie energii i podstawowych składników odżywczych przez profesjonalnych kolarzy podczas jednego dnia zawodów wysokiej rangi?
- Energia: 5051-6237 kcal (w zależności od masy ciała),
- Węglowodany: 12,5-12,8 g/kg całkowitej m.c. (62,3 – 65,0% udziału energii w całodziennej racji pokarmowej),
- Białko: 3,0-3,3 g/kg całkowitej m.c. (14,5-17,0% udziału energii w całodziennej racji pokarmowej),
- Tłuszcze: 1,5-2,1 g/kg całkowitej m.c. (17,9-23,2% udziału energii w całodziennej racji pokarmowej).
Które składniki pokarmowe są najczęściej niedoborowe wśród kolarzy?
- kwas foliowy,
- potas,
- witamina D.
Ile węglowodanów w ciągu doby powinien spożywać kolarz?
- Umiarkowane obciążenia treningowe (np. godzina ćwiczeń dziennie): od 5 do 7 g/kg całkowitej m.c. – między 350 a 490 g na dobę dla kolarza o masie ciała 70 kg.
- Wysokie obciążenia treningowe (np. od 1 do 3 godzin ćwiczeń dziennie o umiarkowanej lub wysokiej intensywności): od 6 do 10 g/kg całkowitej m.c. – między 420 a 700 g na dobę dla kolarza o masie ciała 70 kg.
- Ekstremalne obciążenia treningowe (tj. powyżej 4 godzin ćwiczeń dziennie o umiarkowanej bądź wysokiej intensywności): od 8 do 12 g/kg całkowitej m.c. – między 560 a 840 g na dobę dla kolarza o masie ciała 70 kg.
Jaką dzienną ilość węglowodanów spożywać w trakcie ostatnich kilku dni przygotowań do zawodów kolarskich?
- Wysiłek startowy trwający do 90 minut: od 7 do 12 g/kg całkowitej m.c.
- Wysiłek startowy trwający powyżej 90 minut: od 10 do 12 g/kg całkowitej m.c.
Ile natomiast węglowodanów będziesz potrzebował(a) podczas wysiłku fizycznego?
- Wysiłek do 45 minut: dodatkowa podaż węglowodanów nie jest potrzebna.
- Wysiłek ciągły o wysokiej intensywności (między 45 a 75 minut): niewielkie ilości węglowodanów (np. 30 g w formie 500 ml napoju izotonicznego), w tym także możliwe zastosowanie metody płukania jamy ustnej roztworem węglowodanowym (np. napojem izotonicznym lub odżywką węglowodanową).
- Wysiłek ciągły trwający między 60 a 150 minut: od 30 do 60 g węglowodanów na każdą godzinę ćwiczeń (np. w formie napoju izotonicznego, banana, suszonych owoców oraz żelu i/lub batona energetycznego).
- Wysiłek ciągły trwający powyżej 150 minut: do 90 g węglowodanów na każdą godzinę ćwiczeń (napoje sportowe, żele energetyczne i/lub odżywki węglowodanowe zawierające połączenie glukozy i fruktozy w proporcji 2:1 w celu wykorzystania różnych transporterów cukrowych).
Ile białka powinno się na co dzień znajdować w diecie kolarza?
- 1,4 g na kg całkowitej m.c. na dobę – przykładowo 100 g dla kolarza o masie ciała 70 kg.
- 0,3 g na kg całkowitej m.c. w kilku porcjach w ciągu dnia, np. co 3 lub 4 godziny – przykładowo od 20 do 25 g białka w każdym posiłku dla kolarza o masie ciała 70 kg.
Ile tłuszczu zaleca się spożywać osobom trenującym kolarstwo?
- Udział tłuszczu w diecie kolarza powinien mieścić się w zakresie od 20 do maksymalnie 35% energii.
- Z całą pewnością nie należy na co dzień ograniczać podaży tłuszczu w diecie poniżej 20% całodziennego udziału energii, gdyż może to niepotrzebnie zmniejszać spożycie wielu wartościowych składników odżywczych takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ALA i LA) oraz długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA).
- Spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno przekraczać 10% całodziennego udziału energii.
Które produkty żywnościowe powinny regularnie znajdować się w diecie kolarza?
- Wielobarwne warzywa (np. papryka, pomidory, buraki, marchew, ziemniaki, ciemnozielone warzywa liściaste),
- Różnokolorowe świeże owoce (m.in.: banany, mango, winogrona, ananas, cytrusy, owoce jagodowe),
- Suszone owoce (np. rodzynki, daktyle, morele, figi),
- Przetwory owocowe (np. powidło, dżem, soki),
- Produkty zbożowe (różnego rodzaju płatki, ryż, pieczywo, kasze, makarony, wafle ryżowe),
- Mleczne napoje fermentowane (np. jogurty, kefiry, maślanki),
- Przetwory mleczne (np. ser twarogowy, serek wiejski, ser mozzarella),
- Nasiona roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, fasola, tofu),
- Orzechy, migdały, nasiona i pestki,
- Ryby (w tym tłuste gatunki, takie jak łosoś, makrela, pstrąg łososiowy),
- Chude gatunki mięsa,
- Jaja.
Ile płynów powinien przyjmować kolarz?
- Na co dzień zaleca się przyjmować 1 ml płynów na każdą spożytą 1 kcal w diecie (przykładowo 4000 kcal to 4 litry wody).
- Podczas wysiłku należy wypijać od 400 do 800 ml na każdą godzinę ćwiczeń.
- Spożycie płynów należy dostosować względem indywidualnego zróżnicowania ćwiczących (w tym celu uwzględnia się m.in.: tempo pocenia się, zawartość sodu w pocie, intensywność ćwiczeń, temperaturę ciała, temperaturę otoczenia, masę ciała, czynność nerek).
- Warto monitorować parametry takie jak pragnienie, masa ciała oraz kolor moczu (nie powinien być on ciemniejszy niż barwa soku jabłkowego).
W jaki sposób kolarz powinien trenować przewód pokarmowy?
- Spożywając zalecane ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów podczas wykonywania ćwiczeń (np. od 60 do 90 g na każdą godzinę wysiłku w przypadku ćwiczeń trwających powyżej 150 minut).
- Zwiększając udział węglowodanów w diecie do poziomu co najmniej 70% energii przez okres 10-14 dni.
- Rozpoczynając sesję treningową krótko po spożyciu posiłku lub relatywnie dużych ilości płynów.
Jakie korzyści dla kolarza wynikają z wdrożenia regularnego treningu jelit?
- Poprawa tempa opróżniania żołądka,
- Usprawnienie procesu wchłaniania składników odżywczych,
- Obniżenie ryzyka wystąpienia i stopnia ciężkości zaburzeń żołądkowo-jelitowych podczas wykonywanych ćwiczeń wytrzymałościowych,
- Polepszenie samopoczucia psychofizycznego,
- Wzrost możliwości wysiłkowych organizmu.
Podsumowanie
- W celu zmaksymalizowania poprawy wydolności fizycznej i powysiłkowej regeneracji organizmu u zawodników trenujących kolarstwo należy przede wszystkim położyć silny nacisk na odpowiednie spożycie w diecie energii w postaci węglowodanów oraz właściwą podaż płynów, zarówno przed, jak i podczas wykonywanych ćwiczeń.
- W kolarstwie niezwykle ważne jest, aby każdy podejmowany wysiłek fizyczny rozpoczynać z wysokim stężeniem glikogenu w mięśniach szkieletowych i odpowiednim nawodnieniem, co można osiągnąć poprzez duże spożycie węglowodanów w ciągu dnia oraz regularne picie adekwatnych ilości płynów.
Przeczytaj również:
Suplementy dla kolarzy – jak poprawić wydolność organizmu?
Źródła:
- Jeukendrup A.E.: Nutrition for endurance sports: marathon, triathlon, and road cycling. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S91-9.
- Thomas D.T., Erdman K.A., Burke L.M.: American College of Sports Medicine Joint Position Statement. Nutrition and Athletic Performance. Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):543-68.
- Michalczyk M., Czuba M., Zydek G., et al.: Dietary Recommendations for Cyclists during Altitude Training. Nutrients. 2016 Jun 18;8(6):377.
- Kunces L.J., Johnson E.C., Munoz C.X., et al.: Observed Dietary Practices of Recreational Ultraendurance Cyclists in the Heat. J Strength Cond Res. 2016 Jun;30(6):1607-12.
- Sánchez-Muñoz C., Zabala M., Muros J.J.: Nutritional intake and anthropometric changes of professional road cyclists during a 4-day competition. Scand J Med Sci Sports. 2016 Jul;26(7):802-8.
- Casazza G.A., Tovar A.P., Richardson C.E., et al.: Energy Availability, Macronutrient Intake, and Nutritional Supplementation for Improving Exercise Performance in Endurance Athletes. Curr Sports Med Rep. 2018 Jun;17(6):215-223.
- Muros J.J., Sánchez-Muñoz C., Hoyos J.: Nutritional intake and body composition changes in a UCI World Tour cycling team during the Tour of Spain. Eur J Sport Sci. 2019 Feb;19(1):86-94.
- Vitale K., Getzin A.: Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations. Nutrients. 2019 Jun 7;11(6):1289.