Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Jagody goji. Dlaczego należą do superfoods?

Słuchaj artykułu

Dzięki zawartości kompleksów polisacharydowych jagody goji wykazują właściwości antyoksydacyjne. Opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, wspierają odporność i pamięć, obniżają poziom glukozy we krwi. Ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. 

Jagody goji. Dlaczego należą do superfoods?

Jagody goji – uprawa

Jagodami goji pospolicie nazywa się suszone owoce kolcowoju chińskiego bądź kolcowoju pospolitego. Roślina ta wywodzi się z rodziny psiankowatych i powszechnie występuje w krajach śródziemnomorskich oraz w Azji. Uprawia się ją też w Australii i Ameryce Północnej.

Jagody goji to czerwone owoce o długości ok. 1-2 cm. Zbiera się je latem i jesienią, a następnie suszy w cieniu. Następnie eksponuje się je na światło słoneczne aż do momentu, aż ich skórka stanie się sucha i twarda, a miąższ pozostanie miękki. Najczęściej jemy je w postaci wysuszonej lub surowej. Swoim słodko-cierpkim smakiem mogą przypominać owoce żurawiny. Mogą być również przetworzone na soki, wina, nalewki czy herbaty.


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jagody goji – właściwości 

Dobroczynne działanie owoców goji jest znane w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad dwóch tysięcy lat. Za ich cenne właściwości odpowiada przede wszystkim kompleks polisacharydowy, w skład którego wchodzą: ksyloza, arabinoza, mannoza, ramnoza i glukoza. Wykazuje on działanie silnie antyoksydacyjne.

Dzięki niemu jagody goji:

  • opóźniają procesy starzenia się komórek, 
  • zapobiegają rozwojowi nowotworów, 
  • pobudzają wydzielanie insuliny i obniżają poziom glukozy we krwi,  
  • stymulują układ odpornościowy, 
  • obniżają poziom lipidów, 
  • poprawiają zdolność uczenia się i zapamiętywania,  
  • działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.  

W jagodach goji znajdziemy również:

  • karotenoidy, np. zeaksantyna, β-karoten (od nich pochodzi kolor owoców),
  • flawonoidy: kemferol, kwercetyna, mirycetyna, 
  • olejek eteryczny,
  • kwasy tłuszczowe, np. linolowy, mirystynowy,
  • aminokwasy: prolina, tauryna, 
  • składniki mineralne: cynk, żelazo, wapń, miedź, fosfor, selen, 
  • witaminy: B1, B2, B6, E, C,
  • kwasy organiczne: jabłkowy, szikimowy, fumarowy, cytrynowy.  

Zalecana dzienna dawka jagód goji wynosi 5-12 g.  

Jagody goji – skutki uboczne

Po zjedzeniu zbyt dużych ilości jagód goji mogą wystąpić reakcje alergiczne lub anafilaktyczne. Jeśli za często sięgamy po te owoce, możemy borykać się z biegunkami, osłabieniem czy kolkami. 

Jagody goji – przeciwwskazania

Jagody goji wchodzą w interakcje z niektórymi lekami, dlatego pacjenci przyjmujący na stałe dane preparaty powinni zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.

Jedzenie owoców goji i jednoczesne zażywanie preparatów z warfaryną może zwiększać ryzyko krwawień z nosa lub odbytu. Interakcje z innymi lekami są w dalszym ciągu na etapie badań. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które przyjmują leki o wąskim indeksie terapeutycznym.  

Przeczytaj również:
Chia – nasiona, które mają moc!


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Potterat O., Goji (Lycium barbarum and L. chinense): phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica.  
  • Amagase H., Farnsworth N.R., A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (goji) Food Research International. 2011. 
  • Zheng Feei Ma,  Hongxia Zhang Sue Siang Teh Chee Woon Wang,  Yutong Zhang, Frank Hayford,  Liuyi Wang, Tong Ma,  Zihan Dong,  Yan Zhang, Yifan Zhu,
  • Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action, 2019. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę