Ryby i owoce morza – zalecane, dopuszczalne i niewskazane gatunki
Ryby i owoce morza stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, są bogate w wiele witamin i składników mineralnych, a także zdrowe tłuszcze. Jednak ze względu na zanieczyszczenie środowiska mogą one zawierać szkodliwe substancje. Czy warto uwzględniać ryby i owoce morza w diecie?
Spożywanie ryb i owoców morza – co mówią zalecenia?
Spożycie ryb jest zalecane przez Polski Instytut Żywności i Żywienia. Ryby, obok mięsa i innych źródeł białka, np. roślin strączkowych, znajdują się w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Spożycie ryb dwa razy w tygodniu jest zalecane przez różne organizacje na całym świecie.
Instytut Żywności i Żywienia w Normach Żywienia dla Populacji Polski zaleca ograniczenie spożycia ryb i owoców morza u grup wrażliwych – kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci ze względu na możliwość zanieczyszczeń metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem i ołowiem) oraz zanieczyszczeniami organicznymi – dioksynami i polichlorowanymi bifenylami.
Z drugiej strony wyniki badań sugerują, że korzyści zdrowotne płynące ze spożycia ryb wynikające głównie z obecności kwasów tłuszczowych omega-3 przeważają nad ewentualnym ryzykiem zanieczyszczeń.
Na podstawie opinii polskich towarzystw naukowych oraz stanowisk EFSA (Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności), WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz FDA (Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków) stworzono listę gatunków ryb i owoców morza zalecanych, dopuszczalnych oraz niezalecanych dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i małych dzieci. Na jej podstawie można wybierać gatunki o mniejszym ryzyku zanieczyszczenia metalami ciężkimi czy zanieczyszczeniami organicznymi.
Zalecane gatunki ryb i owoców morza
Wśród gatunków zalecanych (bezpiecznych) znalazły się:
- łosoś norweski hodowlany,
- szprot,
- sardynki,
- sum,
- pstrąg hodowlany,
- flądra,
- krewetki,
- przegrzebki,
- ostrygi,
- dorsz,
- krab,
- makrela atlantycka,
- morszczuk,
- langusta.
Dopuszczalne gatunki ryb i owoców morza
Do gatunków dopuszczalnych, których spożycie powinno mieć miejsce od czasu do czasu w ograniczonej ilości, należą:
- karp,
- halibut,
- okoń,
- śledź,
- marlin,
- żabnica,
- makrela hiszpańska.
Niezalecane gatunki ryb i owoców morza
Do gatunków niezalecanych ze względu na największe niebezpieczeństwo zanieczyszczeń zalicza się:
- tuńczyka,
- rekina,
- makrelę królewską,
- węgorza amerykańskiego,
- łososia bałtyckiego wędzonego,
- śledzia bałtyckiego wędzonego,
- szczupaka,
- pangę,
- tilapię,
- płytecznika,
- szprotki wędzone,
- gardłosza atlantyckiego.
Zalety spożywania ryb i owoców morza
- Są źródłem pełnowartościowego białka. Są dobrą alternatywą dla mięsa w diecie.
- Są źródłem kwasów omega-3 o wielokierunkowych właściwościach prozdrowotnych – działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chronią organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi (także neurodegeneracyjnymi) oraz wspierają układ immunologiczny.
- Zawierają potrzebne witaminy, zwłaszcza witaminę D. Jej największe ilości zawierają ryby tłuste – makrela, łosoś, pstrąg, w mniejszym stopniu chude ryby, np. dorsz
- Są źródłem składników mineralnych – jodu, selenu, fosforu, magnezu, potasu i cynku.
Podsumowując, ryby stanowią dobre urozmaicenie diety. Są produktami o wysokiej wartości odżywczej ze względu na obecność pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów, witamin czy składników mineralnych. Zaleca się, aby spożywać je w rozsądnych ilościach i wybierać gatunki obarczone mniejszym ryzykiem zanieczyszczeń metalami ciężkimi czy zanieczyszczeniami organicznymi. Uważa się, że korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia ryb przeważają nad ryzykiem zanieczyszczeń.
Przeczytaj również:
Kwasy omega-3 i omega-6 – dlaczego są tak ważnym elementem diety?
Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?
Ryby – dlaczego warto je jeść?
Źródła:
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
- Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016.
- Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, 2019, 68, 2, 269-281.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.