Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
1

Ryby i owoce morza – zalecane, dopuszczalne i niewskazane gatunki

Słuchaj artykułu

Ryby i owoce morza stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, są bogate w wiele witamin i składników mineralnych, a także zdrowe tłuszcze. Jednak ze względu na zanieczyszczenie środowiska mogą one zawierać szkodliwe substancje. Czy warto uwzględniać ryby i owoce morza w diecie? 

Ryby i owoce morza – zalecane, dopuszczalne i niewskazane gatunki

Spożywanie ryb i owoców morza – co mówią zalecenia? 

Spożycie ryb jest zalecane przez Polski Instytut Żywności i Żywienia. Ryby, obok mięsa i innych źródeł białka, np. roślin strączkowych, znajdują się w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.  

Spożycie ryb dwa razy w tygodniu jest zalecane przez różne organizacje na całym świecie.  

Instytut Żywności i Żywienia w Normach Żywienia dla Populacji Polski zaleca ograniczenie spożycia ryb i owoców morza u grup wrażliwych – kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci ze względu na możliwość zanieczyszczeń metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem i ołowiem) oraz zanieczyszczeniami organicznymi – dioksynami i polichlorowanymi bifenylami.  

Z drugiej strony wyniki badań sugerują, że korzyści zdrowotne płynące ze spożycia ryb wynikające głównie z obecności kwasów tłuszczowych omega-3 przeważają nad ewentualnym ryzykiem zanieczyszczeń.  


Źródła kwasów omega-3
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Na podstawie opinii polskich towarzystw naukowych oraz stanowisk EFSA (Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności), WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz FDA (Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków) stworzono listę gatunków ryb i owoców morza zalecanych, dopuszczalnych oraz niezalecanych dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i małych dzieci. Na jej podstawie można wybierać gatunki o mniejszym ryzyku zanieczyszczenia metalami ciężkimi czy zanieczyszczeniami organicznymi. 

Zalecane gatunki ryb i owoców morza 

Wśród gatunków zalecanych (bezpiecznych) znalazły się: 

  • łosoś norweski hodowlany,  
  • szprot,  
  • sardynki,  
  • sum,  
  • pstrąg hodowlany,  
  • flądra,  
  • krewetki,  
  • przegrzebki,  
  • ostrygi,  
  • dorsz,  
  • krab,  
  • makrela atlantycka,  
  • morszczuk,  
  • langusta.  

Dopuszczalne gatunki ryb i owoców morza 

Do gatunków dopuszczalnych, których spożycie powinno mieć miejsce od czasu do czasu w ograniczonej ilości, należą:  

  • karp,  
  • halibut,  
  • okoń,  
  • śledź,  
  • marlin,  
  • żabnica,  
  • makrela hiszpańska.  

Niezalecane gatunki ryb i owoców morza 

Do gatunków niezalecanych ze względu na największe niebezpieczeństwo zanieczyszczeń zalicza się:  

  • tuńczyka,  
  • rekina,  
  • makrelę królewską,  
  • węgorza amerykańskiego,  
  • łososia bałtyckiego wędzonego,  
  • śledzia bałtyckiego wędzonego,  
  • szczupaka,  
  • pangę,  
  • tilapię,  
  • płytecznika,  
  • szprotki wędzone,  
  • gardłosza atlantyckiego.  

Zalety spożywania ryb i owoców morza 

  • Są źródłem pełnowartościowego białka. Są dobrą alternatywą dla mięsa w diecie. 
  • Są źródłem kwasów omega-3 o wielokierunkowych właściwościach prozdrowotnych – działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chronią organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi (także neurodegeneracyjnymi) oraz wspierają układ immunologiczny. 
  • Zawierają potrzebne witaminy, zwłaszcza witaminę D. Jej największe ilości zawierają ryby tłuste – makrela, łosoś, pstrąg, w mniejszym stopniu chude ryby, np. dorsz 
  • Są źródłem składników mineralnych – jodu, selenu, fosforu, magnezu, potasu i cynku

Podsumowując, ryby stanowią dobre urozmaicenie diety. Są produktami o wysokiej wartości odżywczej ze względu na obecność pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów, witamin czy składników mineralnych. Zaleca się, aby spożywać je w rozsądnych ilościach i wybierać gatunki obarczone mniejszym ryzykiem zanieczyszczeń metalami ciężkimi czy zanieczyszczeniami organicznymi. Uważa się, że korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia ryb przeważają nad ryzykiem zanieczyszczeń. 

Przeczytaj również:
Kwasy omega-3 i omega-6 – dlaczego są tak ważnym elementem diety?
Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?
Ryby – dlaczego warto je jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  2. Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016. 
  3. Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, 2019, 68, 2, 269-281. 
  4. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę