Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
3

Borówka amerykańska – jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Borówka amerykańska należy do owoców bardzo popularnych w Polsce. Jest rośliną pochodzącą z Ameryki Północnej, często uprawianą w przydomowych ogródkach czy na plantacjach. Polska jest największym producentem tego owocu w Unii Europejskiej. Borówka cechuje się wspaniałym smakiem, dlatego lubią ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Jakie są jej właściwości i jaką ma wartość odżywczą? 

Borówka amerykańska – jakie ma właściwości?

Jakie składniki odżywcze zawiera borówka amerykańska? 

Borówki charakteryzują się niską wartością energetyczną wynoszącą około 57 kcal w 100 g produktu Są one źródłem węglowodanów (ok. 14,5 g/ 100 g), z czego ok. 2,4 g stanowi błonnik pokarmowy. Zawierają one niewielkie ilości białka (ok. 0,74 g/ 100 g) oraz tłuszczu (ok. 0,33 g/ 100 g).   

Borówka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Zawiera wiele witamin takich jak: 

  • witamina C (ok. 10 mg/ 100 g),  
  • witamina E (ok. 0,57 mg / 100 g),  
  • witamina A (ok. 54 IU / 100 g),  
  • beta-karoten (ok. 32 µg/ 100 g),  
  • witamina K (ok. 19,3 µg/ 100 g),  
  • witamina B1 (ok. 0,037 mg/ 100 g),  
  • witamina B2 (ok. 0,041 mg/ 100 g),  
  • witamina B3 (ok. 0,418 mg/ 100 g),  
  • witamina B5 (ok. 0,124 mg/ 100 g),  
  • witamina B6 (ok. 0,052 mg/ 100 g),  
  • foliany (ok. 6 µg/ 100 g). 

Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jest ona również obfita w następujące składniki mineralne:  

  • potas (ok. 77 mg/ 100 g),  
  • wapń (ok. 6 mg/ 100 g),  
  • żelazo (ok. 0,28 mg/ 100 g),  
  • magnez (ok. 6 mg/ 100 g),  
  • fosfor (ok. 12 mg/ 100 g),  
  • cynk (ok. 0,16 mg/ 100 g),  
  • miedź (ok. 0,057 mg/ 100 g),  
  • mangan (ok. 0,336 mg/ 100 g),  
  • selen (ok. 0,1 µg/ 100 g).  

Borówka zawiera także inne składniki bioaktywne, takie jak luteina czy zeaksantyna w ilości ok. 80 µg w 100 g oraz polifenole, w tym proantocyjanidyny.  

Borówka amerykańska – zastosowanie  

Borówki należą do owoców zalecanych w diecie osób chorych na cukrzycę czy insulinooporność, gdyż nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Badania naukowe dowodzą, że antocyjany zawarte w borówkach mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dowiedziono również, że borówka może zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę oraz korzystnie wpływać na homeostazę glukozy, co potwierdza jej zastosowanie u diabetyków czy osób z insulinoopornością.  

Borówki świetnie sprawdzą się również u osób otyłych czy z nadwagą oraz chcących zredukować masę ciała. Mają niską wartość energetyczną oraz wysoką wartość odżywczą, co czyni dietę bardziej zbilansowaną. Dobrze sprawdzą się również w jadłospisach osób aktywnych fizycznie jako dodatek do posiłku potreningowego (np. koktajlu).  

Dzięki zawartości luteiny czy zeaksantyny borówki mają korzystny wpływ na narząd wzroku. Cechuje je również wysoka zawartość przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Związki o działaniu antyoksydacyjnym mają działanie ochronne na komórki, także układu nerwowego, mogą się one przyczynić również do poprawy pamięci oraz funkcji poznawczych. Poprzez działanie ochronne na DNA ich spożycie może wiązać się z ochroną przed nowotworami. 

Borówka wpływa również korzystnie na układ krążenia. Może przyczyniać się do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając zły cholesterol frakcji LDL. Jej spożycie może również mieć wpływ na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi oraz mniejsze ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.  

Borówka wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wspomaga ona pracę jelit, przeciwdziała zaparciom, dlatego też zalecana jest osobom cierpiącym na tę przypadłość.  

Podsumowując, borówka jest owocem niskokalorycznym i cennym odżywczo. Jest dobrze tolerowana, smaczna i chętnie spożywana przez wszystkie grupy wiekowe. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dobrze sprawdzi się również w profilaktyce wielu chorób, dlatego warto włączyć ją do swojej diety.  

Przeczytaj również:
Owoce jagodowe – dlaczego warto włączyć je do diety?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Oficjalna strona U.S. Department od Agriculture, dostęp dnia 16.06.2021 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients 
  2. Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016. 
  3. Gryszczyńska B., Iskra M., Gryszczyńska A., Budzyń M., Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii 4/2011. 
  4. Skrovankova S, Sumczynski D, Mlcek J, Jurikova T, Sochor J., Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries Int J Mol Sci. 2015 Oct 16;16(10):24673-706. 
  5. Miller K., Feucht W., Schmid M., Bioactive Compounds of Strawberry and Blueberry and Their Potential Health Effects Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview, Nutrients 2019 Jul 2;11(7):1510. 
  6. Krikorian, R., Shidler, M. D., Nash, T. A., Kalt, W., Vinqvist-Tymchuk, M. R., Shukitt-Hale, B., & Joseph, J. A. (2010). Blueberry supplementation improves memory in older adults. Journal of agricultural and food chemistry, 58(7), 3996-4000. 
  7. Abidov, M., Ramazanov, A., Jimenez, M. D. R., & Chkhikvishvili, I. (2006). Effect of Blueberin on fasting glucose, C-reactive protein and plasma aminotransferases, in female volunteers with diabetes type 2: double-blind, placebo controlled clinical study. Georgian Medical News, (141), 66-72. 
  8. Stull, A. J., Cash, K. C., Johnson, W. D., Champagne, C. M., & Cefalu, W. T. (2010). Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of nutrition, 140(10), 1764-1768.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 1 lipca 2023, 13:19
    Andrzwj

    Od lat borówka jest spożywana dzień w dzień ,imo że mam cukrzycę typu 2nigdy nie miałem skoku cukru ,zawsze poziom był w normie.
    Mimo, że nie biorę żadnych lekarst , a stosuje tylko dietę i to od wielu lat

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę