Dieta w fibromialgii – jak ją skomponować?
Fibromialgia jest jedną z najczęstszych przewlekłych dolegliwości bólowych. Może pojawić się w każdym wieku, cierpi na nią 2-8% ogólnej populacji dorosłych, przy czym dwukrotnie częściej dotyka kobiet. Na utrzymywanie się i odczuwanie przewlekłego bólu mięśniowo-szkieletowego istotny wpływ ma dieta.
Fibromialgia – objawy, choroby współwystępujące, czynniki rozwoju
Do objawów fibromialgii zalicza się m.in.:
- przewlekły i rozległy ból mięśniowo-szkieletowy,
- poranną sztywność stawów,
- chroniczne zmęczenie,
- niską tolerancję wysiłku,
- zaburzenia snu,
- pogorszenie funkcji poznawczych (osłabienie pamięci i koncentracji uwagi).
Doświadczany ból w obrębie mięśni lub stawów nie tylko obniża ogólną jakość życia chorych, ale ma również znaczący wpływ na samopoczucie i podstawowe funkcje, takie jak sprawność fizyczna i intelektualna.
Z fibromialgią często współwystępują:
- zaburzenia lękowe,
- depresja,
- dysfunkcja stawu skroniowo-żuchwowego,
- zespół przewlekłego zmęczenia,
- migrena,
- zespół jelita drażliwego (IBS).
Do czynników rozwoju fibromialgii zalicza się:
- uwarunkowania genetyczne,
- psychologiczne aspekty (depresja, zaburzenia lękowe, niewłaściwa reakcja na bodźce stresowe),
- infekcje,
- przewlekły stan zapalny,
- urazy fizyczne,
- zaburzenia snu,
- przewlekłą nadpobudliwość ośrodkowego układu nerwowego.
Znaczenie diety w fibromialgii
Zdrowa, urozmaicona dieta stanowi nieodłączny element zarówno profilaktyki, jak i wspomagania leczenia różnych chorób przewlekłych. W typowej diecie zachodniej coraz częściej można znaleźć wieloskładnikowe produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które są bogate w takie substancje jak glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku) czy aspartam (sztuczna substancja słodząca), które nasilają objawy fibromialgii. Z kolei diety oparte w głównej mierze na produktach roślinnych (np. dieta wegetariańska, wegańska, śródziemnomorska), które są szczególnie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty, najczęściej pomagają złagodzić uciążliwe symptomy fibromialgii. Ta choroba reumatyczna jest przewlekłym schorzeniem silnie związanym z występowaniem ogólnoustrojowego stanu zapalnego, natomiast dobrze skomponowana dieta z przewagą składników roślinnych ma charakter przeciwzapalny. Na dolegliwości bólowe w przewlekłych stanach zapalnych wpływa nadmierna masa ciała, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie w fibromialgii.
Korzyści zdrowotne wynikające z długotrwałego przestrzegania diety przeciwzapalnej u pacjentów z fibromialgią:
- zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i LDL (tzw. złego cholesterolu),
- spadek stężenia apolipoproteiny B (bierze udział w rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych),
- obniżenie poziomu markerów stanu zapalnego,
- ubytek masy ciała (dieta z uwzględnieniem deficytu energetycznego w połączeniu z regularnym wykonywaniem ćwiczeń),
- poprawa sprawności fizycznej,
- redukcja zmęczenia,
- złagodzenie dolegliwości bólowych w obrębie mięśni i stawów,
- redukcja porannej sztywności stawów,
- zmniejszenie stopnia ciężkości zaburzeń depresyjnych i lękowych,
- poprawa samopoczucia psychofizycznego,
- polepszenie jakości snu,
- złagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych (głównie dieta low FODMAP),
- poprawa jakości życia.
Dieta w fibromialgii – które składniki mają pozytywny wpływ na zdrowie?
Warzywa
Bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i sole mineralne oraz różne fitozwiązki o szerokim spektrum aktywności biologicznej w ludzkim organizmie (m.in.: fitosterole, polifenole, karotenoidy, azotany, związki siarki organicznej).
Owoce
Dostarczają błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych oraz związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych (np. karotenoidów, flawonoidów, kwasów fenolowych).
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Obfitują w węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, składniki mineralne (np. potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, miedź, mangan, selen) oraz antyoksydanty (np. witaminę E, związki fenolowe).
Rośliny strączkowe
Bogate w białko, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, witaminy rozpuszczalne w wodzie, sole mineralne (m.in.: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, kobalt, mangan, molibden), fosfolipidy, sterole roślinne oraz fitoestrogeny.
Orzechy, migdały, nasiona, pestki
Charakteryzują się dużą zawartością białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, argininy, witamin z grupy B, składników mineralnych (m.in.: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, selenu), antyoksydantów (w tym witaminy E) i fitosteroli.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza dobroczynny kwas oleinowy), polifenole, karotenoidy (luteinę, β-karoten, ksantofile), chlorofile, sterole roślinne, skwalan oraz witaminę E.
Fibromialgia jest szeroko rozpowszechnionym schorzeniem charakteryzującym się przewlekłym bólem mięśniowo-stawowym, w przypadku którego terapia żywieniowa odgrywa ważną rolę. Szczególnie polecana jest dieta w dużej mierze oparta na produktach roślinnych. Odpowiednio dobrany jadłospis u chorych na fibromialgię może sprzyjać redukcji masy ciała, dolegliwości bólowych, objawów jelitowych oraz zmniejszeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych, a także poprawić funkcje poznawcze i jakość snu.
Przeczytaj również:
Reumatoidalne zapalenie stawów
Źródła:
- Nadal-Nicolás Y., Miralles-Amorós L., Martínez-Olcina M. i wsp., Vegetarian and Vegan Diet in Fibromyalgia: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021 May; 18(9): 4955.
- Pagliai G., Giangrandi I., Dinu M. i wsp., Nutritional Interventions in the Management of Fibromyalgia Syndrome. Nutrients. 2020 Aug 20;12(9):2525.
- Lowry E., Marley J., McVeigh J. G. i wsp., Dietary Interventions in the Management of Fibromyalgia: A Systematic Review and Best-Evidence Synthesis. Nutrients. 2020 Aug 31;12(9):2664.
- Silva A.R., Bernardo A., Costa J. i wsp., Dietary interventions in fibromyalgia: a systematic review. Ann Med. 2019;51(sup1):2-14.
Dziękuję za tyle informacji. Niedawno zdjagnozowano u mnie fibromialgię z którą borykam się już dobrych parę lat. Tylko wtedy bez diagnozy nie wiedziałam że to choroba dopóki nie zaczęła boleć nawet skóra. Dziękuję
Witam chciałam zapytać w jaki sposób walczysz z tą choroba
Bierzcie CBD jest lepiej