Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
3

Dieta w fibromialgii – jak ją skomponować?

Słuchaj artykułu

Fibromialgia jest jedną z najczęstszych przewlekłych dolegliwości bólowych. Może pojawić się w każdym wieku, cierpi na nią 2-8% ogólnej populacji dorosłych, przy czym dwukrotnie częściej dotyka kobiet. Na utrzymywanie się i odczuwanie przewlekłego bólu mięśniowo-szkieletowego istotny wpływ ma dieta.

Dieta w fibromialgii – jak ją skomponować?

Fibromialgia – objawy, choroby współwystępujące, czynniki rozwoju 

Do objawów fibromialgii zalicza się m.in.: 

  • przewlekły i rozległy ból mięśniowo-szkieletowy,  
  • poranną sztywność stawów, 
  • chroniczne zmęczenie,  
  • niską tolerancję wysiłku, 
  • zaburzenia snu, 
  • pogorszenie funkcji poznawczych (osłabienie pamięci i koncentracji uwagi).  

Doświadczany ból w obrębie mięśni lub stawów nie tylko obniża ogólną jakość życia chorych, ale ma również znaczący wpływ na samopoczucie i podstawowe funkcje, takie jak sprawność fizyczna i intelektualna. 


Produkty na reumatyzm
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Z fibromialgią często współwystępują: 

  • zaburzenia lękowe,  
  • depresja,  
  • dysfunkcja stawu skroniowo-żuchwowego, 
  • zespół przewlekłego zmęczenia, 
  • migrena, 
  • zespół jelita drażliwego (IBS). 

Do czynników rozwoju fibromialgii zalicza się: 

  • uwarunkowania genetyczne,  
  • psychologiczne aspekty (depresja, zaburzenia lękowe, niewłaściwa reakcja na bodźce stresowe), 
  • infekcje,  
  • przewlekły stan zapalny,  
  • urazy fizyczne, 
  • zaburzenia snu, 
  • przewlekłą nadpobudliwość ośrodkowego układu nerwowego. 

Znaczenie diety w fibromialgii  

Zdrowa, urozmaicona dieta stanowi nieodłączny element zarówno profilaktyki, jak i wspomagania leczenia różnych chorób przewlekłych. W typowej diecie zachodniej coraz częściej można znaleźć wieloskładnikowe produkty o wysokim stopniu przetworzenia, które są bogate w takie substancje jak glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku) czy aspartam (sztuczna substancja słodząca), które nasilają objawy fibromialgii. Z kolei diety oparte w głównej mierze na produktach roślinnych (np. dieta wegetariańska, wegańska, śródziemnomorska), które są szczególnie bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty, najczęściej pomagają złagodzić uciążliwe symptomy fibromialgii. Ta choroba reumatyczna jest przewlekłym schorzeniem silnie związanym z występowaniem ogólnoustrojowego stanu zapalnego, natomiast dobrze skomponowana dieta z przewagą składników roślinnych ma charakter przeciwzapalny. Na dolegliwości bólowe w przewlekłych stanach zapalnych wpływa nadmierna masa ciała, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie w fibromialgii. 

Korzyści zdrowotne wynikające z długotrwałego przestrzegania diety przeciwzapalnej u pacjentów z fibromialgią: 

  • zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego i LDL (tzw. złego cholesterolu),  
  • spadek stężenia apolipoproteiny B (bierze udział w rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych), 
  • obniżenie poziomu markerów stanu zapalnego, 
  • ubytek masy ciała (dieta z uwzględnieniem deficytu energetycznego w połączeniu z regularnym wykonywaniem ćwiczeń),  
  • poprawa sprawności fizycznej, 
  • redukcja zmęczenia, 
  • złagodzenie dolegliwości bólowych w obrębie mięśni i stawów, 
  • redukcja porannej sztywności stawów, 
  • zmniejszenie stopnia ciężkości zaburzeń depresyjnych i lękowych, 
  • poprawa samopoczucia psychofizycznego, 
  • polepszenie jakości snu, 
  • złagodzenie objawów żołądkowo-jelitowych (głównie dieta low FODMAP), 
  • poprawa jakości życia. 

Dieta w fibromialgii – które składniki mają pozytywny wpływ na zdrowie? 

Warzywa 

Bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i sole mineralne oraz różne fitozwiązki o szerokim spektrum aktywności biologicznej w ludzkim organizmie (m.in.: fitosterole, polifenole, karotenoidy, azotany, związki siarki organicznej). 

Owoce 

Dostarczają błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych oraz związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych (np. karotenoidów, flawonoidów, kwasów fenolowych).  

Pełnoziarniste produkty zbożowe 

Obfitują w węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, białko, aminokwasy, witaminy z grupy B, składniki mineralne (np. potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, miedź, mangan, selen) oraz antyoksydanty (np. witaminę E, związki fenolowe). 

Rośliny strączkowe 

Bogate w białko, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, witaminy rozpuszczalne w wodzie, sole mineralne (m.in.: wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, cynk, miedź, kobalt, mangan, molibden), fosfolipidy, sterole roślinne oraz fitoestrogeny. 

Orzechy, migdały, nasiona, pestki 

Charakteryzują się dużą zawartością białka, jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, argininy, witamin z grupy B, składników mineralnych (m.in.: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, selenu), antyoksydantów (w tym witaminy E) i fitosteroli. 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza dobroczynny kwas oleinowy), polifenole, karotenoidy (luteinę, β-karoten, ksantofile), chlorofile, sterole roślinne, skwalan oraz witaminę E. 

Fibromialgia jest szeroko rozpowszechnionym schorzeniem charakteryzującym się przewlekłym bólem mięśniowo-stawowym, w przypadku którego terapia żywieniowa odgrywa ważną rolę. Szczególnie polecana jest dieta w dużej mierze oparta na produktach roślinnych. Odpowiednio dobrany jadłospis u chorych na fibromialgię może sprzyjać redukcji masy ciała, dolegliwości bólowych, objawów jelitowych oraz zmniejszeniu zaburzeń depresyjnych i lękowych, a także poprawić funkcje poznawcze i jakość snu

Przeczytaj również:
Reumatoidalne zapalenie stawów


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Nadal-Nicolás Y., Miralles-Amorós L., Martínez-Olcina M. i wsp., Vegetarian and Vegan Diet in Fibromyalgia: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2021 May; 18(9): 4955. 
  2. Pagliai G., Giangrandi I., Dinu M. i wsp., Nutritional Interventions in the Management of Fibromyalgia Syndrome. Nutrients. 2020 Aug 20;12(9):2525. 
  3. Lowry E., Marley J., McVeigh J. G. i wsp., Dietary Interventions in the Management of Fibromyalgia: A Systematic Review and Best-Evidence Synthesis. Nutrients. 2020 Aug 31;12(9):2664. 
  4. Silva A.R., Bernardo A., Costa J. i wsp., Dietary interventions in fibromyalgia: a systematic review. Ann Med. 2019;51(sup1):2-14. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 30 grudnia 2022, 15:18
    Sylwia

    Dziękuję za tyle informacji. Niedawno zdjagnozowano u mnie fibromialgię z którą borykam się już dobrych parę lat. Tylko wtedy bez diagnozy nie wiedziałam że to choroba dopóki nie zaczęła boleć nawet skóra. Dziękuję

    1. 17 września 2023, 22:14
      Karolina

      Witam chciałam zapytać w jaki sposób walczysz z tą choroba

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę