Jagody goji. Dlaczego należą do superfoods?
Dzięki zawartości kompleksów polisacharydowych jagody goji wykazują właściwości antyoksydacyjne. Opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, wspierają odporność i pamięć, obniżają poziom glukozy we krwi. Ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.
Jagody goji – uprawa
Jagodami goji pospolicie nazywa się suszone owoce kolcowoju chińskiego bądź kolcowoju pospolitego. Roślina ta wywodzi się z rodziny psiankowatych i powszechnie występuje w krajach śródziemnomorskich oraz w Azji. Uprawia się ją też w Australii i Ameryce Północnej.
Jagody goji to czerwone owoce o długości ok. 1-2 cm. Zbiera się je latem i jesienią, a następnie suszy w cieniu. Następnie eksponuje się je na światło słoneczne aż do momentu, aż ich skórka stanie się sucha i twarda, a miąższ pozostanie miękki. Najczęściej jemy je w postaci wysuszonej lub surowej. Swoim słodko-cierpkim smakiem mogą przypominać owoce żurawiny. Mogą być również przetworzone na soki, wina, nalewki czy herbaty.
Jagody goji – właściwości
Dobroczynne działanie owoców goji jest znane w tradycyjnej medycynie chińskiej od ponad dwóch tysięcy lat. Za ich cenne właściwości odpowiada przede wszystkim kompleks polisacharydowy, w skład którego wchodzą: ksyloza, arabinoza, mannoza, ramnoza i glukoza. Wykazuje on działanie silnie antyoksydacyjne.
Dzięki niemu jagody goji:
- opóźniają procesy starzenia się komórek,
- zapobiegają rozwojowi nowotworów,
- pobudzają wydzielanie insuliny i obniżają poziom glukozy we krwi,
- stymulują układ odpornościowy,
- obniżają poziom lipidów,
- poprawiają zdolność uczenia się i zapamiętywania,
- działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.
W jagodach goji znajdziemy również:
- karotenoidy, np. zeaksantyna, β-karoten (od nich pochodzi kolor owoców),
- flawonoidy: kemferol, kwercetyna, mirycetyna,
- olejek eteryczny,
- kwasy tłuszczowe, np. linolowy, mirystynowy,
- aminokwasy: prolina, tauryna,
- składniki mineralne: cynk, żelazo, wapń, miedź, fosfor, selen,
- witaminy: B1, B2, B6, E, C,
- kwasy organiczne: jabłkowy, szikimowy, fumarowy, cytrynowy.
Zalecana dzienna dawka jagód goji wynosi 5-12 g.
Jagody goji – skutki uboczne
Po zjedzeniu zbyt dużych ilości jagód goji mogą wystąpić reakcje alergiczne lub anafilaktyczne. Jeśli za często sięgamy po te owoce, możemy borykać się z biegunkami, osłabieniem czy kolkami.
Jagody goji – przeciwwskazania
Jagody goji wchodzą w interakcje z niektórymi lekami, dlatego pacjenci przyjmujący na stałe dane preparaty powinni zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty.
Jedzenie owoców goji i jednoczesne zażywanie preparatów z warfaryną może zwiększać ryzyko krwawień z nosa lub odbytu. Interakcje z innymi lekami są w dalszym ciągu na etapie badań. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które przyjmują leki o wąskim indeksie terapeutycznym.
Przeczytaj również:
Chia – nasiona, które mają moc!
- Potterat O., Goji (Lycium barbarum and L. chinense): phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica.
- Amagase H., Farnsworth N.R., A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (goji) Food Research International. 2011.
- Zheng Feei Ma, Hongxia Zhang Sue Siang Teh Chee Woon Wang, Yutong Zhang, Frank Hayford, Liuyi Wang, Tong Ma, Zihan Dong, Yan Zhang, Yifan Zhu,
- Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action, 2019.