Poznaj domowe sposoby na ból gardła
Drapanie, suchość, chrypka i ból gardła to pierwsze objawy infekcji. Warto wtedy wykorzystać moc naturalnych składników, by wspomóc organizm. Domowe sposoby na ból gardła są skuteczne i praktyczne, ponieważ większość potrzebnych składników znajdziemy w... kuchni.
Domowe sposoby na ból gardła – miód
W walce z infekcją gardła sprawdzi się ssanie miodu, a w szczególności miodu manuka. Wykazuje on m.in. właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także redukuje stany zapalne. Swoje działanie zawdzięcza wysokiej zawartości metyloglioksalu – związku występującego w nektarze kwiatów manuka. Metyloglioksal znajduje się w miodach różnych odmian – spadziowym, wrzosowym czy wielokwiatowym. Jednak w miodzie manuka znajdziemy go najwięcej. Podczas leczenia przeziębienia przy pomocy dobrej jakości miodu stopniowo ustępuje ból gardła, chrypka, kaszel i podwyższona temperatura ciała.
Domowe sposoby na ból gardła – propolis
Kolejnym produktem wspomagającym leczenie infekcji gardła jest propolis (kit pszczeli). To właśnie wyciągi z propolisu wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, stymulujące układ odpornościowy, a także przeciwutleniające, uspokajające i przeciwpróchnicze.
Domowe sposoby na ból gardła – imbir
Imbir ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dlatego jest środkiem wspomagającym leczenie przeziębienia i grypy. Działa odkażająco, więc idealnie sprawdzi się w bólu gardła. Możesz przygotować napar z imbiru. 5-centymetrowy kawałek świeżego imbiru pokrój w plasterki i gotuj w 500 ml wody przez 7-10 minut. Następnie całość odcedź. Po wystudzeniu dodaj miód i sok z cytryny.
Domowe sposoby na ból gardła – olejki eteryczne
Inhalacje z pomocą olejków eterycznych zadziałają przeciwbakteryjnie, dodatkowo obkurczając śluzówkę nosa. Najczęściej polecanymi na bolące gardło i katar są olejki tymiankowy, eukaliptusowy, miętowy, goździkowy i jałowcowy.
Domowe sposoby na ból gardła – oleje roślinne
Bardzo dobrym sposobem na długofalowe wzmocnienie odporności jest wprowadzanie do codziennej diety olejów roślinnych, tj. lnianego, z czarnuszki, czy wiesiołka. Dobrej jakości oleje przechowywane w odpowiednich warunkach mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kolejnym argumentem przemawiającym na korzyść stosowania olejów roślinnych w codziennej diecie jest fakt, że cechują się dużą zawartością jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie ważne są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego działania m.in. układu nerwowego i krwionośnego.
Domowe sposoby na ból gardła – cebula i czosnek
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, które hamują rozwój infekcji.
Jak włączyć te produkty do diety?
- Jedz nie więcej niż 3 ząbki czosnku w ciągu dnia, by nie podrażnić żołądka i wątroby. Pamiętaj, by wcześniej go pokroić lub zmiażdżyć. Tylko wtedy wydzieli się allicyna (związek chemiczny o bakteriobójczym działaniu). Czosnek lub cebulę możesz jeść np. na kromce chleba z masłem, co złagodzi intensywny smak.
- Jeśli przeszkadza Ci smak surowego czosnku, zrób kiszonkę, postępując tak jak przy kiszeniu ogórków. Czosnek zadziała wówczas jako naturalny pre- i probiotyk.
Zamiast jedzenia czosnku, można również przygotować „gałganek Aliny” (nazwa pochodzi właśnie od allicyny). W tym celu wystarczy zmiażdżyć kilka ząbków, zawinąć w gazik i zostawić na noc w pokoju. Ważne, by taki woreczek zostawić w bezpiecznej odległości od głowy (2-3 metry). Już sam zapach czosnku zadziała jak naturalny antybiotyk.
Domowe sposoby na ból gardła – syrop z mniszka lekarskiego
Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Warto mieć go pod ręką, gdy zaczyna nas boleć gardło lub w początkowych etapach kaszlu.
Ponadto mniszek lekarski:
- łagodzi stany zapalne żołądka,
- działa żółciopędnie – pobudza trawienie, oczyszczanie i regenerację wątroby,
- wspomaga usuwanie egzem skórnych,
- wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
Najlepsze syropy są ze zbiorów majowych, gdy pojawią się pierwsze kwiaty mniszka lekarskiego.
Przygotowanie:
- Zbierz ok. 400 świeżych kwiatów mniszka lekarskiego (same główki). Unikaj często uczęszczanych dróg czy miejsc spacerów zwierząt.
- Kwiaty rozłóż na gazecie na 2 godziny, aby pozbyć się ewentualnych owadów. Możesz to zrobić np. na balkonie.
- Przygotuj 1-1,5 litra wody (im więcej kwiatów, tym więcej wody).
- Powyższe składniki zagotuj, a następnie gotuj je przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Całość odstaw na 24 godziny do lodówki, by mikstura nasyciła się wyciągiem z kwiatów.
- Po 24 godzinach wywar z kwiatami ponownie zagotuj.
- Po zagotowaniu wystudź całość, a następnie wyciśnij przez gazę sok.
- Do uzyskanego soku dodaj 1 kg cukru i sok z cytryny.
- Sok wraz z cukrem gotuj na wolnym ogniu przez minimum 2 godziny, co jakiś czas mieszając, by powstała konsystencja płynnego miodu. Gorącą miksturę przelej do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem. Tak przygotowany syrop możesz przechowywać np. w spiżarni.
Stosowanie:
1 łyżeczka 2-4 razy dziennie. Syrop możesz pić sam lub np. jako dodatek do wody.
Domowe sposoby na ból gardła – syrop z młodych pędów sosny
Naturalny syrop na kaszel, ból gardła, chrypę, przeziębienie czy też ogólne osłabienie organizmu. Syrop z młodych pędów sosny ma właściwości bakteriobójcze i odkażające oraz wykrztuśne. Jest uznawany za naturalny antybiotyk.
Przygotowanie:
- Zbierz miękkie, jasnozielone pędy o długości 10-12 cm. Te pokryte brązową, lepką otoczką mają w sobie duże ilości soku. Zbieraj pędy w rękawicach, by żywica nie drażniła skóry dłoni. Zabierz ostry nóż lub sekator do ścinania pędów. Zbieraj pędy z bocznych gałęzi drzew.
- Do przygotowania syropu potrzebujesz 1 kg pędów zebranych z terenów pozbawionych zanieczyszczeń.
- Pędy rozłóż na gazecie na 2 godziny, aby pozbyć się ewentualnych owadów. Możesz to zrobić np. na balkonie.
- Następnie opłucz pędy delikatnie pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj słoiki i 1 kg cukru.
- Stosuj proporcję: warstwa pędów na 3-4 łyżki cukru.
- Tak przygotowane słoiki dokładnie zakręć i postaw w nasłonecznionym miejscu na około 3 tygodnie.
- Ważne, by codziennie otwierać słoik oraz mieszać składniki i łyżką wyciskać sok. Jeśli pędy opadną, warto dosypać cukru (ułatwia on uwalnianie soku i zabezpiecza przed pleśnią).
- Gdy pędy będą przykryte sokiem, na gazie odsącz syrop i przelej do wyparzonych słoików.
- Warto pasteryzować słoiki z syropem, by przez cały rok cieszyć się jego właściwościami.
Stosowanie:
W przypadku dorosłych 3-4 razy dziennie po jednej łyżce. U dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Domowe sposoby na ból gardła – syrop z czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu ma wiele właściwości leczniczych, które cenione są już od lat. Przygotowuje się go z kwiatów zbieranych latem (między majem a lipcem) oraz owoców rośliny (zbieranych od września do października). Kwiaty wykazują działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne. Owoce z kolei mają właściwości przeczyszczające, odtruwające i przeciwbólowe. Często stosuje się je również jako naturalny środek moczopędny.
Przygotowanie:
- Zbierz ok. 50-60 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych) z niezanieczyszczonych terenów.
- Zebrane kwiaty rozłóż na gazecie na 2 godziny, aby pozbyć się ewentualnych owadów. Możesz to zrobić np. na balkonie. Nie potrząsaj kwiatami zbyt mocno, ponieważ znajduje się na nich cenny pyłek.
- Kwiaty oddziel od łodyżek za pomocą nożyczek. Wykonuj to bezpośrednio do dużego garnka.
- Czarny bez zalej 2 litrami wrzątku.
- Po wystygnięciu odstaw całość na 24 godziny do lodówki.
- Następnie przecedź na gazie.
- Dodaj 1 kg cukru, sok z 3-5 cytryn, dokładnie wymieszaj i podgrzej, by cukier się rozpuścił.
- Nie gotuj syropu, a jedynie doprowadź do wrzenia i natychmiast przelej do wyparzonych słoików.
- Zakręć słoiki i postaw do góry dnem.
- Następnego dnia odwróć słoiki i schowaj do spiżarni.
Domowe sposoby na ból gardła – syrop z aronii
Za jego prozdrowotne właściwości odpowiadają polifenole obecne w owocach aronii. Dodatkowo zawierają one bogaty zestaw witamin (A, B, C, PP, E) oraz cennych składników mineralnych (miedź, magnez, wapń, żelazo). Dojrzałym owocom aronii czarnoowocowej przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Domowe sposoby na ból gardła – sok z malin
Sok z malin jest bardzo smaczny, ale przede wszystkim ma wiele właściwości prozdrowotnych. W leczeniu wykorzystywane są zarówno świeże, jak i suszone owoce oraz suszone liście. Dzięki obecności żelaza, miedzi, magnezu, potasu i wapnia, a także witaminy C, E i witamin z grupy B maliny wzmacniają odporność i zapobiegają niedokrwistości. W przeziębieniu sok z malin ukoi pierwszy ból gardła, rozgrzeje i pomoże uporać się ze stanem podgorączkowym.
Domowe sposoby na ból gardła – kisiel z siemienia lnianego
W nawilżeniu śluzówki gardła świetnie sprawdzi się domowy kisiel z siemienia lnianego z syropem malinowym lub ulubionym zmiksowanym owocem.
Przygotowanie:
- Zagotuj 500 ml wody wraz z 4 łyżkami siemienia lnianego (ziarna). Gotuj na małym ogniu przez ok. 7-10 minut. Kisiel będzie miał galaretowatą konsystencję.
- Lekko przestudzony kisiel wlej do wysokiego pojemnika, dodaj pokrojone w kostkę owoce, np. jabłko/gruszkę i/lub łyżkę soku malinowego. Zmiksuj całość i zjedz na ciepło.
Ból gardła może być spowodowany zarówno infekcją wirusową, bakteryjną, jak i grzybiczą. Dlatego też nie bagatelizuj ostrego bólu gardła z nasilającymi się objawami ze strony górnych lub dolnych dróg oddechowych. W przypadku pogorszenia się stanu zdrowia skonsultuj się z lekarzem.
Przeczytaj również:
Domowe sposoby na gorączkę. Czy są skuteczne?