Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Tydzień marek świata
X - Każdy uśmiech jest wyjątkowy
X - Aurovitas Flexistav
X - Strefa opalania
7

Do włosów, skóry i paznokci. Olej z pestek śliwki.

Słuchaj artykułu

Śliwki cenimy za ich pyszny smak i walory zdrowotne. Jednak nie tylko owoce są warte zainteresowania. W niepozornych pestkach również kryje się bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto stosować olej z pestek śliwki!

Do włosów, skóry i paznokci. Olej z pestek śliwki.

Olej z pestek śliwki – charakterystyka  

Pestki śliwek to odpady poprodukcyjne branży spożywczej. Bywają wykorzystywane jako materiał opałowy, ale przede wszystkim otrzymuje się z nich olej. Najlepszą metodą pozyskiwania oleju z pestek śliwki jest tłoczenie na zimno. Pozwala ono na uzyskanie jak najbardziej naturalnego produktu. Olej dobrej jakości jest filtrowany, ale nierafinowany. Może pojawić się w nim delikatny osad, który jednak nie wpływa na właściwości oleju. Olej z pestek śliwki ma żółty kolor i migdałowo-marcepanowy zapach.  

Olej z pestek śliwki jest lekki, szybko się wchłania i nie zatyka porów skóry. 

Olej z pestek śliwki możesz wykorzystać również w kuchni. Pamiętaj jednak, by wybierać produkty z pewnego źródła.

Olej z pestek śliwki – właściwości 

Olej z pestek śliwki zmiękcza, wygładza, nawilża i regeneruje skórę. Tworzy na jej powierzchni ochronny film, dzięki czemu zapobiega utracie wody. Zabezpiecza również naskórek przed wysoką temperaturą, zimnem i suchym powietrzem. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne.  

Olej z pestek śliwki zawiera kwas linolowy – naturalny składnik łoju. Reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu zmniejsza ilość zaskórników i widoczność porów.  

Zawarte w oleju z pestek śliwki witamina E i beta karoten są naturalnymi antyoksydantami. Zmniejszają wpływ szkodliwych czynników zewnętrznych na skórę. 

Olej z pestek śliwki – zastosowanie  

Olej z pestek śliwki możesz stosować do cery: 

  • suchej, 
  • tłustej i mieszanej,  
  • z nadprodukcją sebum,
  • ze zmianami łuszczycowymi i atopowymi,
  • dojrzałej ze zmarszczkami. 

Nakładaj go solo lub jako dodatek do kosmetyków. Stosuj olej regularnie, a szybko zauważysz efekty.

Wypróbuj olej z pestek śliwki również w pielęgnacji słabych i łamliwych paznokci. Kilka kropli oleju regularnie wmasowuj w paznokcie i skórki. Możesz połączyć go z olejem rycynowym.  

Równie dobrze olej z pestek śliwki sprawdzi się na suche, spękane usta. Rozprowadź kilka kropli na ustach, pozostaw na kilka minut i zbierz resztę wacikiem. Jeśli chcesz przygotować peeling do ust, połącz kilka kropli oleju z nierafinowanym drobnym cukrem i wymieszaj. 

Olej z pestek śliwki możesz wykorzystać również w aromaterapii i masażu.


Zawierają olej z pestek śliwki
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Olej z pestek śliwki na twarz  

Przed aplikacją oleju z pestek śliwki zwilż skórę za pomocą hydrolatu. Możesz aplikować go jako samodzielny preparat lub jako dodatek do kremów. Olej polecany jest do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, ale do cery tłustej lepiej stosować go w niższym stężeniu (20-30%).

Olej z pestek śliwki – czy można olejować nim włosy?  

Twoje włosy mają średnią lub wysoką porowatość? Spróbuj olejowania! Do tego zabiegu świetnie sprawdzi się olej z pestek śliwki. Zawiera on kwasy nienasycone i witaminę E, które korzystnie wpływają na strukturę włosów.  Nałóż kilka kropli oleju na końcówki lub dodaj do odżywki. Olej z pestek śliwki sprawdzi się również do olejowania całych włosów. Zostaw go na włosach na kilka godzin albo na całą noc. Następnie użyj odżywki emolientowej, by emulgować olej i umyj włosy szamponem.

Dzięki olejowaniu Twoje włosy będą gładsze, bardziej lśniące i odporne na działanie czynników zewnętrznych.

Olej z pestek śliwki – przeciwwskazania  

Olej z pestek śliwki jest bezpieczny do stosowania kosmetycznego. Jeżeli masz przewlekłe lub mocno nasilone problemy skórne, skonsultuj się z lekarzem.  

Przeczytaj również:
Olej tamanu – właściwości i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Vladic J., Gavaric A., Jokic S. i wsp., Alternative to Conventional Edible Oil Sources: Cold Pressing and Supercritical CO2 Extraction of Plum (Prunus Domestica L.) Kernel Seed, Acta Chimica Slovenica 2020; 67. DOI: 10.17344/acsi.2019.5690. 
  • https://www.researchgate.net/publication/339386261_Physico-Chemical_Properties_and_Oxidative_Stability_of_Fixed_Oil_from_Plum_Seeds_Prunus_domestica_Linn. 
  • https://www.researchgate.net/publication/305363177_Plum_Prunus_domestica_and_walnut_Juglans_regia_Volatiles_and_fatty_oils. 
  • http://www.drzewa.nk4.netmark.pl/atlas/sliwa/sliwa_domowa/sliwa_domowa.php. 
  • Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, CHEMIK 2014; 68 (2): 103-110. 
  • https://yournaturalside.eu/produkty/drogocenne-oleje/olej-z-pestek-sliwki-nierafinowany/. 
  • https://www.ministerstwodobregomydla.pl/Sliwkomania-czyli-dlaczego-olej-sliwkowy-jest-niezwykly-blog-pol-1652861981.html. 
  • Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008; 89 (4): 471-475. 
  • https://oqema.pl/zalaczniki/strefa-klienta/OLEJ%20Z%20PESTEK%20SLIWKI.pdf. 
  • https://zielonyklub.pl/olej-sliwowy-nierafinowany.html.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę