Olej z pestek winogron. Jak go stosować?
Olej z pestek winogron ma szereg prozdrowotnych właściwości. Wyróżniamy dwa rodzaje oleju z pestek winogron – rafinowany (podlegający obróbkom cieplnym) i nierafinowany (tłoczony na zimno, dzięki czemu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości). Jakie mają zastosowanie?
Olej z pestek winogron – właściwości
Olej z pestek winogron ma barwę jasnożółtą, nie ma zapachu i smaku. Pozyskiwany jest na drodze ekstrakcji w wysokich temperaturach. Olej z pestek winogron zawiera kwasy: linolowy (70%), oleinowy (16%), palmitynowy, stearynowy oraz śladowe ilości palmitooleinowego i alfa-linolenowego. Ponadto zawiera duże ilości witaminy E i tokoferoli, czyli przeciwutleniacze.
Olej z pestek winogron dzięki swojemu składowi ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe.
Olej z pestek winogron – zastosowanie
Olej z pestek winogron znalazł zastosowanie w kosmetyce, medycynie i kuchni. Olej nierafinowany doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry. Olej rafinowany natomiast jest uważany za bardziej uniwersalny, nadaje się do sałatek, duszenia czy gotowania. Istotny jest również fakt, że nie ulega tak szybko jełczeniu. Ze względu na swoje właściwości nierafinowany olej sprawdzi się w przypadku szybszego gojenia ran oraz stanów zapalnych skóry.
Olej z pestek winogron doskonale nada się do pielęgnacji skóry i włosów. Może posłużyć do demakijażu, a także do masażu każdego rodzaju cery, od tłustej do atopowej. Stosowanie oleju z pestek winogron na twarz zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także redukuje trądzik. Stymuluje również utrzymanie odpowiedniej ilości elastyny i kolagenu w organizmie.
Olej ten nie zatyka porów i działa nawilżająco. Możesz dodać go do ulubionego kremu.
Ponadto nierafinowany olej działa łagodząco na skórę głowy. Przywraca odpowiednie pH skóry, zapobiega łupieżowi, przetłuszczaniu się skóry głowy oraz łuszczycy. Stosowanie oleju z pestek winogron na włosy chroni je przed szkodliwymi czynnikami chemicznymi, mechanicznymi i zewnętrznymi, takimi jak słońce czy zabiegi fryzjerskie. Ułatwia również rozczesywanie. Olejek można nakładać zarówno na włosy suche, jak i mokre.
Olej z pestek winogron – wpływ na organizm
Najkorzystniejsze dla organizmu jest spożywanie olejów, które w swoim składzie zawierają kwasy omega-3 i omega-6.
Olej z pestek winogron zawiera więcej kwasów omega-6. Zbyt duże ich ilości wpływają na rozwój stanów zapalnych w organizmie. Rolą kwasów omega-3 jest natomiast hamowanie tego procesu, dlatego tak ważne jest odpowiednie bilansowanie obu kwasów.
W związku z tym, że olej z pestek winogron zawiera w swoim składzie aż 70% kwasów wielonienasyconych, nie jest zalecany do smażenia w wysokiej temperaturze. Pod jej wpływem kwasy wielonienasycone utleniają się, zamieniając się w szkodliwy glicerol i wolne kwasy tłuszczowe. Stosuj go na zimno.
Przeczytaj również:
Olej z pestek truskawek. Do jakiej cery się sprawdzi?
- Batechko S., Bańkowski Z., Moc życia żywych olejów.
- Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2012, 27-44.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
Na etykiecie butelki z olejem z pestek winogron napisane jest : do smażenia pieczenia i grilla. Olej pochodzi z Portugalii, a wyprodukowany dla Biedronki.
Olej z pestek winogron ma wysoką temperaturę dymienia. Oznacza to, że teoretycznie nadaje się do obróbki termicznej. Jednak ze względu na skład (o czym wspomniano w artykule), nie jest wskazane smażenie na nim, lecz spożywanie na surowo, np. do sałatek.