Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 1
X - Ferie zimowe
X - Ekspert kosmetyczny - Włosy
X - Inhalatory
X - Darmowa Dostawa InPost
1

Ryby i owoce morza – zalecane, dopuszczalne i niewskazane gatunki

Słuchaj artykułu

Ryby i owoce morza stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, są bogate w wiele witamin i składników mineralnych, a także zdrowe tłuszcze. Jednak ze względu na zanieczyszczenie środowiska mogą one zawierać szkodliwe substancje. Czy warto uwzględniać ryby i owoce morza w diecie? 

Ryby i owoce morza – zalecane, dopuszczalne i niewskazane gatunki

Spożywanie ryb i owoców morza – co mówią zalecenia? 

Spożycie ryb jest zalecane przez Polski Instytut Żywności i Żywienia. Ryby, obok mięsa i innych źródeł białka, np. roślin strączkowych, znajdują się w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.  

Spożycie ryb dwa razy w tygodniu jest zalecane przez różne organizacje na całym świecie.  

Instytut Żywności i Żywienia w Normach Żywienia dla Populacji Polski zaleca ograniczenie spożycia ryb i owoców morza u grup wrażliwych – kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci ze względu na możliwość zanieczyszczeń metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem i ołowiem) oraz zanieczyszczeniami organicznymi – dioksynami i polichlorowanymi bifenylami.  

Z drugiej strony wyniki badań sugerują, że korzyści zdrowotne płynące ze spożycia ryb wynikające głównie z obecności kwasów tłuszczowych omega-3 przeważają nad ewentualnym ryzykiem zanieczyszczeń.  


Źródła kwasów omega-3
Zakupy z doradcą Gemini

Na podstawie opinii polskich towarzystw naukowych oraz stanowisk EFSA (Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności), WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz FDA (Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków) stworzono listę gatunków ryb i owoców morza zalecanych, dopuszczalnych oraz niezalecanych dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i małych dzieci. Na jej podstawie można wybierać gatunki o mniejszym ryzyku zanieczyszczenia metalami ciężkimi czy zanieczyszczeniami organicznymi. 

Zalecane gatunki ryb i owoców morza 

Wśród gatunków zalecanych (bezpiecznych) znalazły się: 

  • łosoś norweski hodowlany,  
  • szprot,  
  • sardynki,  
  • sum,  
  • pstrąg hodowlany,  
  • flądra,  
  • krewetki,  
  • przegrzebki,  
  • ostrygi,  
  • dorsz,  
  • krab,  
  • makrela atlantycka,  
  • morszczuk,  
  • langusta.  

Dopuszczalne gatunki ryb i owoców morza 

Do gatunków dopuszczalnych, których spożycie powinno mieć miejsce od czasu do czasu w ograniczonej ilości, należą:  

  • karp,  
  • halibut,  
  • okoń,  
  • śledź,  
  • marlin,  
  • żabnica,  
  • makrela hiszpańska.  

Niezalecane gatunki ryb i owoców morza 

Do gatunków niezalecanych ze względu na największe niebezpieczeństwo zanieczyszczeń zalicza się:  

  • tuńczyka,  
  • rekina,  
  • makrelę królewską,  
  • węgorza amerykańskiego,  
  • łososia bałtyckiego wędzonego,  
  • śledzia bałtyckiego wędzonego,  
  • szczupaka,  
  • pangę,  
  • tilapię,  
  • płytecznika,  
  • szprotki wędzone,  
  • gardłosza atlantyckiego.  

Zalety spożywania ryb i owoców morza 

  • Są źródłem pełnowartościowego białka. Są dobrą alternatywą dla mięsa w diecie. 
  • Są źródłem kwasów omega-3 o wielokierunkowych właściwościach prozdrowotnych – działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, chronią organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi (także neurodegeneracyjnymi) oraz wspierają układ immunologiczny. 
  • Zawierają potrzebne witaminy, zwłaszcza witaminę D. Jej największe ilości zawierają ryby tłuste – makrela, łosoś, pstrąg, w mniejszym stopniu chude ryby, np. dorsz 
  • Są źródłem składników mineralnych – jodu, selenu, fosforu, magnezu, potasu i cynku

Podsumowując, ryby stanowią dobre urozmaicenie diety. Są produktami o wysokiej wartości odżywczej ze względu na obecność pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów, witamin czy składników mineralnych. Zaleca się, aby spożywać je w rozsądnych ilościach i wybierać gatunki obarczone mniejszym ryzykiem zanieczyszczeń metalami ciężkimi czy zanieczyszczeniami organicznymi. Uważa się, że korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia ryb przeważają nad ryzykiem zanieczyszczeń. 

Przeczytaj również:
Kwasy omega-3 i omega-6 – dlaczego są tak ważnym elementem diety?
Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?
Ryby – dlaczego warto je jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  2. Jarosz M., Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016. 
  3. Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Kosmos, Problemy Nauk Biologicznych, 2019, 68, 2, 269-281. 
  4. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę