Syrop z cebuli. Lekarstwo na przeziębienie?
Nasze babcie stosowały syrop z cebuli na pierwsze oznaki przeziębienia. Czy rzeczywiście jest on skuteczny? Jak zrobić domowy syrop z cebuli? Odpowiadamy!
Co kryje w sobie cebula?
Przede wszystkim aż 90% wody, ale co najważniejsze – roślinne substancje aktywne odpowiadające za jej działanie farmakologiczne. Są to m.in. flawonoidy, w tym kwercetyna o właściwościach przeciwutleniających, co ma znaczenie w wielu chorobach przewlekłych.
W porównaniu z innymi warzywami i owocami cebula zawiera zdecydowanie najwięcej kwercetyny w przeliczeniu na kilogram.
Prócz tego cebula zawiera liczne witaminy (kompleks witamin B, A, C i E) i minerały (selen, fosfor, chrom, żelazo, wapń, magnez). Co ciekawe, selen zawarty w cebuli nie kumuluje się w tkankach, co jest problemem przy prowadzeniu farmakoterapii.
Zawartość kwasu sulfonowego sprawia natomiast, że płaczemy przy obieraniu i krojeniu cebuli. Kiedy cebula jest w całości enzym allinaza i sulfotlenki cysteiny są od siebie oddzielone. Kiedy zaczynamy kroić cebulę, dochodzi między nimi do reakcji i powstaje kwas sulfonowy. Następnie jest on przekształcany w lotną ciecz. Nasze oczy, aby pozbyć się czynnika drażniącego, zaczynają wydzielać łzy.
Właściwości cebuli
Przeprowadzono liczne badania na różnych gatunkach i odmianach pochodzących z całego świata.
Dowiedziono, że cebula wykazuje działanie:
- przeciwdrobnoustrojowe – ograniczające rozwój bakterii, np. Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa i E. coli;
- prebiotyczne – zawarty w cebuli błonnik, inulina i fruktooligosacharydy stanowią pożywkę dla bakterii w przewodzie pokarmowym;
- obniżające poziom cholesterolu, triglicerydów i tromboksanów, czyli substancji odpowiedzialnych za rozwój chorób układu krążenia;
- hamujące agregację płytek krwi i zakrzepicę płytkową, czyli procesy związane z zawałem mięśnia sercowego i udarem mózgu;
- delikatnie obniżające poziom cukru we krwi;
- ochronne na wątrobę;
- zmniejszające poziom wolnych rodników;
- moczopędne;
- przeciwnowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych;
- zmniejszające wielkość blizn przy stosowaniu zewnętrznym;
- przeciwzapalne w alergicznych stanach zapalnych skóry, np. po użądleniu owadów;
- pobudzające układ odpornościowy dzięki obecności witamin i mikroelementów;
- łagodzące kaszel w przebiegu zapalenia oskrzeli i astmy.
Syrop z cebuli – zastosowanie
Działanie przeciwdrobnoustrojowe cebuli jest związane z obecnością flawonoidów – kemferolu i kwercetyny, olejku eterycznego, a przede wszystkim związków siarki. Składniki olejku eterycznego wykazują działanie przeciwgrzybicze.
Syrop z cebuli sprawdzi się na kaszel mokry – ma zdolność rozrzedzania wydzieliny oraz na podrażnienie gardła – zadziała wtedy łagodząco. Warto zastosować go przy pierwszych oznakach przeziębienia, również ze względu na bogatą zawartość witamin i mikroelementów. Olejki eteryczne zawarte w cebuli wykazują działanie napotne.
Syrop z cebuli – przeciwwskazania
Syrop z cebuli mogą pić zarówno dzieci powyżej 1. roku życia, jak i dorośli (także kobiety w ciąży).
Zachowaj ostrożność w przypadku:
- cukrzycy (ze względu na wysoką zawartość cukru),
- alergii lub nietolerancji pokarmowej,
- zaburzeń trawienia.
Skutki uboczne stosowania syropu z cebuli to zwiększona aktywność jelit, wzdęcia przy długotrwałym stosowaniu, a także charakterystyczny zapach z ust.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości, zasięgnij porady lekarza lub farmaceuty.
Syrop z cebuli – przepis
Podstawowy przepis na syrop zawiera tylko dwa składniki: cebulę i cukier.
2 cebule obierz i pokrój w plastry lub kostkę. Ułóż ją warstwami z 4 łyżkami cukru w słoiku lub innym naczyniu i przykryj. Pozostaw na 3-5 godzin w ciepłym miejscu, aż cebula puści sok. Po tym czasie syrop przelej do innego naczynia, zamknij i schowaj do lodówki. Zużyj w ciągu kilku dni. Cukier możesz również zamienić na miód w tej samej ilości.
Aby przełamać cebulowy smak dodaj sok z cytryny. Domowy syrop z cebuli możesz wzbogacić również o pokrojony w plastry czosnek, imbir, goździki lub tymianek.
Pij 3 łyżki syropu z cebuli dziennie wraz z posiłkiem. W przypadku dzieci dawka dzienna to 2-3 łyżeczki. Gotowy, dostępny bez recepty syrop z cebuli mogą pić dzieci powyżej 6. roku życia.
Przeczytaj również:
Domowe sposoby na przeziębienie. Które są skuteczne?
- Chakraborty A.J., Uddin T.M., Matin Zidan B.M.R., Mitra S., Das R., Nainu F., Dhama K., Roy A., Hossain M.J., Khusro A., Emran T.B., Allium cepa: A Treasure of Bioactive Phytochemicals with Prospective Health Benefits, Evid Based Complement Alternat Med., 2022.
- Kianian F., Marefati N., Boskabady M., Ghasemi S.Z., Boskabady M.H., Pharmacological Properties of Allium cepa, Preclinical and Clinical Evidences: A Review, Iran J Pharm Res., 2021.
- Dorsch W., Ring J., Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19-a hypothesis, Allergo J Int., 2020.
- Corzo-Martínez M., Nieves C., Mar V., Biological properties of onions and garlic, Trends Food Sci Technol, 2007, s. 609-625.
- Oyawoye O.M., Olotu T.M., Nzekwe S.C., Antioxidant potential and antibacterial activities of Allium cepa (onion) and Allium sativum (garlic) against the multidrug resistance bacteria, Bull Natl Res Cent, 2022.
- https://przystaneknauka.us.edu.pl/artykul/dlaczego-krojenie-cebuli-sprawia-ze-placzesz
- Corzo-Martínez M., Villamiel M., An overview of bioactivity of onion, 2012.
- https://www.researchgate.net/publication/269332973_An_overview_of_bioactivity_of_onion
Dziekuje