Czy śledzie są zdrowe?
Śledź jest jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Zawiera łatwo przyswajalne białko wysokiej jakości oraz dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Aby zapobiec schorzeniom układu krążenia, powinniśmy 1-2 razy w tygodniu jeść od 100 do 150 g ryby morskiej.
100-gramowa porcja świeżego śledzia dostarcza 158 kcal, w tym 18 g pełnowartościowego białka oraz 9 g tłuszczów. Poza tym świeży śledź jest bogaty w: składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, sód, wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, jod) i witaminy A, D, E i z grupy B. Dzięki zawartości kreatyny wzmacnia masę mięśniową i usprawnia pracę mózgu.
Przeczytaj również:
Ryby. Dlaczego warto je jeść?