6
22 listopada 2021
Pytanie od Pani Anny

Czy warto jeść śledzie?

Bardzo lubię śledzie, ale czy są zdrowe i mogę jeść je bez ograniczeń?

Odpowiada:

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskichMięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle wartościowych długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA). Wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przyczyniają się bowiem do zmniejszenia stężenia trójglicerydów we krwi, rozszerzenia naczyń krwionośnych, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, poprawy funkcji tętnic i śródbłonka naczyniowego, redukcji agregacji płytek krwi oraz działania przeciwzapalnego. 

100-gramowa porcja świeżego śledzia dostarcza 158 kcal, w tym 18 g pełnowartościowego białka oraz 9 g tłuszczów, przede wszystkim jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (z czego ponad 1,6 g LC-PUFA).

Poza tym, świeży śledź jest bogaty rozmaite składniki mineralne, takie jak potas (327 mg), fosfor (236 mg), sód (90 mg), wapń (57 mg), magnez (32 mg), żelazo (1,1 mg), cynk (1 mg), selen (36,5 µg), jod (24 µg) oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie (B1B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12) i tłuszczach (A, D, E). Jest też pokarmem zawierającym kreatynę, która sprzyja poprawie masy, siły i mocy mięśni oraz usprawnieniu pracy mózgu. W celu prewencji schorzeń układu krążenia zaleca się regularnie włączać do zdrowej diety tłuste gatunki ryb morskich 1-2 razy w tygodniu (jednorazowa porcja od 100 do 150 g). Oznacza to, że można bezpiecznie korzystać ze świeżego śledziasprawdzonego pochodzenia do dwóch razy w tygodniu, bez obawy o negatywne konsekwencje zdrowotne wynikające z zanieczyszczenia dioksynami, PCB oraz metalami ciężkimi.

Przeczytaj również:
Czy banany są zdrowe?

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Andrzej pisze:

    Po zakończeniu II WW alianci i ZSRR zatopiły w Zatoce Gdynskiej resztki amunicji po Niemcach w tym beczki z kwasem pruskim z okresu I WW..
    Były różne decyje aby usunąć tą bombę ekologiczną zagrażającą Bałtykowi ale na tym się skończyło..
    Nie polecam ryb z Bałtyku…
    Są chore….

Czytaj także
23 lutego 2018 mgr farm. Lidia Kanowska
11 grudnia 2020 mgr Ewelina Pietrzak
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)