2
13 października 2020

Dlaczego jagody goji należą do superfoods?

Dzięki zawartości kompleksów polisacharydowych jagody goji wykazują właściwości antyoksydacyjne. Opóźniają procesy starzenia i pomagają zapobiegać nowotworom, wspierają odporność i pamięć, obniżają poziom glukozy we krwi. Ponadto działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. 

Jagodami goji pospolicie nazywa się suszone owoce kolcowoju chińskiego bądź kolcowoju pospolitego. Roślina ta wywodzi się z rodziny psiankowatych Solanaceae, a za miejsce jej pochodzenia uznaje się kraje azjatyckie o umiarkowanym klimacie takie jak Chiny, Japonia, Korea, Tajwan, Mongolia. Obecnie roślina ta powszechnie występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Azji. Jej pola uprawne można także znaleźć w Australii czy Ameryce Północnej.  

Dobroczynne działanie owoców goji jest znane i propagowane przez tradycyjną medycynę chińską od ponad dwóch tysięcy lat. Są to pomarańczowoczerwone owoce o długości ok. 1-2 cm. Zbiera się je latem i jesienią, a następnie suszy w cieniu. W kolejnym etapie owoce goji są eksponowane na światło słoneczne do momentu, aż ich skórka nie stanie się sucha i twarda, przy jednoczesnym zachowaniu miękkiego miąższu. Jagody są najczęściej spożywane jako wysuszone bądź surowe owoce (swoim słodko-cierpkim smakiem mogą przypominać owoce żurawiny). Mogą być też przetworzone na soki, wina, nalewki czy herbaty. Ich spożycie powinno oscylować w granicach 5-12 g dziennie.  

Jagody goji – właściwości 

Składnikami odpowiedzialnymi za dobroczynne działanie owoców goji są m.in. kompleksy polisacharydowe, w skład których wchodzą: ksyloza, arabinoza, mannoza, ramnoza, glukoza. Obok wymienionych cukrów znajdziemy tam również liczne aminokwasy. Do innych związków zawartych w jagodach zaliczamy: 

  • karotenoidy (skąd pochodzi kolor owoców), np. zeaksantyna, β-karoten; 
  • flawonoidy: kemferol, kwercetyna, mirycetyna; 
  • olejek eteryczny; 
  • kwasy tłuszczowe, np. linolowy, mirystynowy; 
  • aminokwasy (głównie prolina), tauryna; 
  • składniki mineralne: cynk, żelazo, wapń, miedź, fosfor, selen; 
  • witaminy: B1, B2, B6, E, C; 
  • kwasy organiczne: jabłkowy, szikimowy, fumarowy, cytrynowy.  

Jak donoszą liczne badania, obecny w składzie owoców goji kompleks polisacharydowy wpływa wielokierunkowo na organizm człowieka. Jego działanie określa się jako prozdrowotne. Kompleks ten ma właściwości silnie przeciwutleniające = antyoksydacyjne, czyli zmniejszające stres oksydacyjny komórek. W związku z tym owoce goji wykazują działanie: 

  • opóźniające procesy starzenia się komórek, 
  • zapobiegające rozwojowi nowotworów, 
  • stymulujące na wydzielanie insuliny, obniżające poziom glukozy we krwi,  
  • stymulujące układ odpornościowy, 
  • obniżające poziom lipidów, 
  • poprawiające zdolność uczenia się i zapamiętywania,  
  • przeciwwirusowe, przeciwzapalne.  

Jagody goji – działania niepożądane 

Spożycie zbyt dużej ilości owoców goji może skutkować wystąpieniem działań niepożądanych w postaci np. reakcji alergicznych lub anafilaktycznych. Za ich występowanie odpowiada atropina – toksyczny alkaloid obecny w owocach. Zbyt częste spożywanie przetworów z owoców goji może również powodować biegunki, osłabienie i kolki

Jagody goji – interakcje z lekami  

Spożywanie owoców goji przez osoby przyjmujące preparaty z warfaryną może powodować zwiększone ryzyko krwawień. U niektórych pacjentów odnotowano krwawienia z nosa czy odbytnicy. Przed spożyciem jagód goji bądź innych ich przetworów należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.  

Interakcje z innymi lekami są w dalszym ciągu na etapie badań. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku osób, które przyjmują leki o wąskim indeksie terapeutycznym.  

Biologiczna aktywność związków zawartych w jagodach goji nie jest ugruntowana wierzeniami z medycyny ludowej, lecz poparta wieloma badaniami naukowymi. Dobroczynne działanie kompleksu polisacharydowego w dalszym ciągu jest poddawane wielu badaniom prowadzonym zarówno in vitro, jak i in vivo (np. na myszach). Na podstawie wyżej opisanych właściwości jagód goji bez wątpienia zasługują one na miano superfoods.  

Przeczytaj również:
Chia – nasiona, które mają moc!
Superfoods – czym wzbogacić swoją dietę w ciąży?

Źródła: 

  • Potterat O. Goji (Lycium barbarum and L. chinense): phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica.  
  • Amagase H., Farnsworth N. R. A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (goji) Food Research International. 2011. 
  • Goji Berries as a Potential Natural Antioxidant Medicine: An Insight into Their Molecular Mechanisms of Action Zheng Feei Ma,  Hongxia Zhang Sue Siang Teh Chee Woon Wang,  Yutong Zhang, Frank Hayford,  Liuyi Wang, Tong Ma,  Zihan Dong,  Yan Zhang, Yifan Zhu, 2019. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak ograniczyć łaknienie przy rzucaniu palenia?

Podczas rzucania palenia przede wszystkim proszę zadbać o swoją dietę i dokładnie planować posiłki, aby ograniczyć podjadanie. Aby wypełnić żołądek,…

Zobacz więcej

Data ważności leku. Jak ją właściwie odczytać?

Termin ważności zapisany na opakowaniu leku (blistrze, butelce, tubce itp.) jako "mm/rrrr" oznacza, że produkt ten można używać do ostatniego…

Zobacz więcej

Najlepsza pora na przyjmowanie leków na nadciśnienie

Istnieją badania, które wskazują, że stosowanie leków na nadciśnienie na noc może powodować obniżenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu.…

Zobacz więcej

Jak zadbać o wzrok, pracując przed komputerem?

Polecam wypróbowanie kropli do oczu zawierających chlorek sodu i dekspantenol, np. Xedrenio Dex, nawilżające krople do oczu z dekspantenolem, Hylo…

Zobacz więcej

Stosowanie syropu – jak długo po otwarciu?

Syropy mogą mieć ograniczoną datę ważności po pierwszym otwarciu ze względu na możliwe zanieczyszczenie drobnoustrojami oraz na rozkład (pod wpływem…

Zobacz więcej

Suplementacja witaminy B12 na diecie wegetariańskiej

Witaminę B12 powinny suplementować osoby narażone na jej niedobory, czyli m.in. stosujące dietę wegetariańską i wegańską. Według Instytutu Żywności i…

Zobacz więcej

Jodek potasu – dawkowanie podczas zagrożenia promieniowaniem

W przypadku wystąpienia katastrofy nuklearnej, np. w wyniku zniszczenia elektrowni atomowej, Minister Zdrowia może wydać dyspozycję dotyczącą wydawania leków z…

Zobacz więcej

Onycholiza paznokci – jak ją leczyć?

Onycholiza paznokci, czyli odwarstwienie się paznokcia od macierzy, jest schorzeniem ciężkim do leczenia, ponieważ nie dysponujemy konkretnym preparatem na tę…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Czytaj także
25 lutego 2021 mgr Aniela Brzozowska
30 marca 2022 mgr Ewelina Pietrzak
13 czerwca 2019 dr Ewa Fiedorowicz
30 września 2019 mgr farm. Marta Grabowska
09 stycznia 2020 mgr farm. Monika Cichocka
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)