Jakie warzywa i owoce warto jeść latem?
Owoce i warzywa to bardzo zdrowe produkty żywnościowe, które powinny stanowić absolutną podstawę diety człowieka niemal na całym świecie. Zalecenia żywieniowe Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) sugerują, aby spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców każdego dnia, na przykład podzielonych na 5 porcji. Powszechnie rekomenduje się również, aby połowę talerza stanowiły warzywa oraz owoce (np. w proporcji 3:1, czyli trzy razy więcej warzyw aniżeli owoców). Po jakie produkty warto sięgać w okresie letnim?
Warzywa i owoce to najbardziej znane produkty sezonowe, które nierzadko występują w postaci świeżej jedynie w poszczególnych miesiącach roku. Na szczęście sezon letni obfituje w szereg różnorodnych i wielobarwnych, świeżych warzyw oraz owoców, które bez większych trudności powinny stanowić w tym okresie fundament zdrowej i zarazem bardzo smacznej diety.
Jakie korzyści zdrowotne wynikają z regularnego spożycia warzyw oraz owoców?
- prewencja miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego,
- profilaktyka cukrzycy typu 2,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów i chorób układu oddechowego,
- obniżenie ryzyka rozwoju otyłości,
- zapobieganie przedwczesnym zgonom,
- zmniejszenie stanu zapalnego,
- redukcja stresu oksydacyjnego,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- zapobieganie i wspomaganie leczenia infekcji dróg moczowych,
- nasilanie poposiłkowego uczucia sytości,
- wspomaganie procesu redukcji tkanki tłuszczowej,
- korzystna modyfikacja składu mikrobioty jelitowej,
- zwiększenie udziału w diecie błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych oraz niezwykle cennych fitozwiązków, takich jak polifenole, które wykazują szerokie spektrum właściwości biologicznych w ludzkim organizmie, w tym chociażby antyoksydacyjne, a także antyzapalne.
Które bioaktywne składniki występujące w warzywach oraz owocach wykazują działanie ochronne?
- nienasycone kwasy tłuszczowe (w szczególności awokado),
- błonnik pokarmowy,
- składniki mineralne (np. magnez, potas, wapń, żelazo, cynk),
- witaminy (zwłaszcza C, E i K oraz foliany),
- związki polifenolowe (np. flawonoidy),
- karotenoidy (np. β-karoten, luteina, likopen),
- fitoestrogeny (niesteroidowe związki pochodzenia roślinnego, w szczególności zawarte w soi i jej przetworach),
- azotany,
- związki siarki organicznej,
- kwasy organiczne.
Jakie potencjalne korzyści dla zdrowia daje błonnik pokarmowy występujący w warzywach i owocach?
- ochrona przewodu pokarmowego (np. w zespole jelita nadwrażliwego, nieswoistych zapaleniach jelit, chorobie uchyłkowej jelita grubego oraz zaparciach stolca),
- długoterminowa kontrola masy ciała,
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego,
- profilaktyka raka jelita grubego i raka płuc,
- zwiększenie szans na pomyślne starzenie się,
- złagodzenie objawów astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc,
- poprawa samopoczucia psychicznego,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji,
- zwiększenie gęstości mineralnej kości u dzieci i dorosłych,
- obniżenie ryzyka wystąpienia łojotokowego zapalenia skóry,
- złagodzenie zaburzeń ze spektrum autyzmu.
Które świeże warzywa warto na bieżąco włączać do diety latem?
- pomidory (różne rodzaje),
- paprykę (różne rodzaje),
- sałatę (różne odmiany),
- kapustę (różne odmiany),
- szczaw,
- boćwinę,
- szczypiorek,
- cukinię,
- fasolkę szparagową,
- ogórki,
- marchew (młodą),
- szpinak,
- jarmuż,
- kalafior,
- brokuły
- bakłażan,
- szparagi,
- por,
- czosnek,
- cebulę (w tym dymkę),
- pietruszkę,
- brukiew,
- buraka ćwikłowego,
- rzodkiew białą,
- kalarepę,
- rzodkiewkę,
- rabarbar,
- seler,
- natkę pietruszki,
- zielony groszek,
- groszek cukrowy,
- bób,
- ziemniaki (młode).
Z jakich świeżych owoców najlepiej korzystać w lecie?
- malin,
- truskawek,
- poziomek,
- borówek amerykańskich,
- jagód leśnych,
- jeżyn,
- wiśni,
- czereśni,
- agrestu,
- porzeczek,
- śliwek (w tym mirabelek),
- moreli,
- brzoskwini,
- nektarynek,
- jabłek (wczesnych odmian),
- gruszek,
- winogron,
- pigwy,
- fig,
- arbuza,
- melona,
- żurawiny.
Przeczytaj również:
Wartości odżywcze truskawek – dlaczego warto je jeść?
Niezwykłe właściwości żurawiny
Maliny – domowy sposób na przeziębienie
Podsumowanie
- Warzywa i owoce są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz licznych bioaktywnych fitozwiązków o właściwościach antyoksydacyjnych, kardioprotekcyjnych, neuroprotekcyjnych, przeciwzapalnych, przeciwcukrzycowych, przeciwotyłościowych i przeciwnadciśnieniowych.
- W sezonie letnim, gdy dostępna jest szeroka gama rozmaitych, wielobarwnych, świeżych warzyw oraz owoców, koniecznie warto postawić na różnorodność, aby z jednej strony delektować się ich pysznym smakiem, a z drugiej wzbogacić dietę w różnego rodzaju, niezwykle wartościowe składniki odżywcze.
- Rezultaty licznych badań naukowych wskazują, że optymalne dla uzyskania wielu wspomnianych korzyści zdrowotnych dobowe spożycie warzyw i owoców powinno się wynosić przynajmniej 400 gramów w ciągu dnia, podzielonych na kilka porcji.
Źródła:
- Cox B.D., Whichelow M.J., Prevost A.T.: Seasonal consumption of salad vegetables and fresh fruit in relation to the development of cardiovascular disease and cancer. Public Health Nutr. 2000 Mar;3(1):19-29.
- Slavin J.L., Lloyd B.: Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012 Jul 1;3(4):506-16.
- Stelmach-Mardas M., Kleiser C., Uzhova I., et al.: Seasonality of food groups and total energy intake: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2016 Jun;70(6):700-8.
- Alissa E.M., Ferns G.A.: Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1950-1962.
- Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., et al.: Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int. J. Epidemiol. 2017; 46 (3): 1029-1056.
- Blekkenhorst L.C., Sim M., Bondonno C.P., et al.: Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients. 2018 May 11;10(5):595.
- Phillips K.M., Tarrago-Trani M.T., McGinty R.C., et al.: Seasonal variability of the vitamin C content of fresh fruits and vegetables in a local retail market. J Sci Food Agric. 2018 Aug;98(11):4191-4204.