Artykuły

Kategorie
Gemini.pl
X - Tydzień polskich marek
X - Baby Week 03.11-16.11
X - USP Ummu
X - Nutricia Nutridrink
X - Nutricia Bobovita
X - Singles day
5

Metionina – kto jest narażony na jej niedobór?

Słuchaj artykułu

W organizmie człowieka występuje 20 różnych aminokwasów, wśród których 9 należy do aminokwasów niezbędnych. Jednym z nich jest metionina, czyli aminokwas egzogenny konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest ona składnikiem niezwykle ważnym, ale często niedocenianym. Za jakie funkcje odpowiada metionina? 

Metionina – kto jest narażony na jej niedobór?

Co to jest metionina i gdzie występuje? 

Metionina należy do niezbędnych aminokwasów egzogennych. Aminokwasy niezbędne nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Pełnią wiele ważnych funkcji – są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu i rozwoju, uczestniczą także w wielu przemianach metabolicznych.  

Metionina jest aminokwasem siarkowym. Jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. W dużych ilościach występuje w jajach, mięsie, rybach i nabiale – głównie mleku i twarogach.  


Produkty bogate w metioninę
Darmowa dostawa Gemini

Metionina – właściwości 

Jest aminokwasem potrzebnym do wzrostu i uczestniczącym w wielu przemianach biochemicznych. Ze względu na fakt, że metionina jest dawcą grup metylowych, jest niezbędna do syntezy fosfatydylocholiny – substancji warunkującej funkcję błon komórkowych czy kreatyny – ważnego składnika mięśni. Bierze ona również udział w przemianach lipidów i działa ochronnie na wątrobę. Ze względu na fakt, że jest ona aminokwasem siarkowym, korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Jest także niezbędna do syntezy innego aminokwasu – cysteiny, z której wytwarzany jest glutation – związek o silnych właściwościach przeciwutleniających i detoksykujących. Metionina uczestniczy również w cyklu metylacyjnym. Powstaje z niej związek o nazwie S-adenozylometionina (SAM), który jest ważną substancją w przemianach biochemicznych, wykazuje też działanie antydepresyjne oraz poprawia funkcje poznawcze. Metionina, razem z kwasem foliowym, witaminą B6 oraz witaminą B12, reguluje poziom homocysteiny we krwi, której wysoki poziom wpływa negatywnie na układ sercowo-naczyniowy – przyczynia się ona do rozwoju miażdżycy, może uszkadzać naczynia krwionośne oraz zwiększać ryzyko zakrzepicy żył. 

Niedobór metioniny 

Na niedobory metioniny narażeni są wegetarianie, a zwłaszcza weganie, eliminujący z diety produkty odzwierzęce. Metionina w dietach roślinnych jest aminokwasem ograniczającym – nie jest możliwe jej dostarczenie w odpowiednich ilościach ze względu na małą zawartość w roślinach strączkowych. Aby uzupełnić jej niedobory w dietach wegetariańskich, wystarczy umiejętnie łączyć rośliny strączkowe z nabiałem – mlekiem, twarogami, jajkiem. Dostarczany jest wówczas cały wachlarz aminokwasów, łącznie z metioniną.  

Niedobór metioniny może powodować: 

  • niedokrwistość,  
  • łamliwość włosów i paznokci,  
  • złą kondycję skóry,  
  • upośledzenie wzrostu u dzieci. 

Przeczytaj również:
Witaminy dla wegetarian i wegan – co warto suplementować?
Jak komponować jadłospis w diecie wegetariańskiej?

Nadmiar metioniny 

Nadmiar metioniny występuje rzadko. Według niektórych źródeł do jego objawów mogą należeć: 

  • nudności,  
  • wymioty,  
  • bóle głowy.  

Na duże ilości metioniny w diecie powinny uważać osoby z kamicą nerkową cystynową, gdyż ulega ona w organizmie przemianie do cystyny i może nasilać tworzenie się kamieni. 

Podsumowując, metionina jest istotnym składnikiem diety człowieka. Bardzo ważne jest właściwe zbilansowanie diety, zwłaszcza w przypadku wegan czy wegetarian, czyli grup narażonych na niedobory tego składnika. Możliwa jest również jej suplementacja, jest ona bowiem składnikiem wielu suplementów diety. Występuje zarówno jako pojedynczy suplement, jak i w połączeniu z innymi składnikami – głównie w preparatach na skórę, włosy i paznokcie. Niedobory tego aminokwasu mogą powodować wiele stanów patologicznych. 


Źródła
Zwiń
Rozwiń

 Źródła: 

  1. Murray Robert K., Granner Daryl K., Rodwell Victor W., Biochemia Harpera, PZWL, 2008. 
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  3. Ming Yeong Lim, Jason O’Neale Roach, Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012. 
  4. Krzystanek M., Pałasz A., Krzystanek E., Krupka – Matuszczyk I., Wiaderkiewicz R., Skowronek R., S-adenozylo L- metionina w schorzeniach OUN, Psychiatria Polska, 2011. 
  5. Ganguly P., Alam F., Role of homocysteine in the development of cardiovascular disease, Nutrition Journal, 2015. 

Masz pytanie, szukasz porady?

Zapytaj farmaceutę
Zapytaj farmaceutę

Rezerwuj w aplikacji, odbieraj w aptekach!

Sprawdź
Recepta Gemini
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Informacje na temat przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.

Masz pytanie, szukasz porady?

Zapytaj farmaceutę
Zapytaj farmaceutę

Rezerwuj w aplikacji, odbieraj w aptekach!

Sprawdź
Recepta Gemini