Nieaktywne płatki drożdżowe. Czy są zdrowe?
Drobne, jasne płatki drożdżowe wyglądem przypominają bułkę tartą i nadają potrawom specyficzny smak przypominający ser. Czym właściwie są płatki drożdżowe nieaktywne? Jakie mają właściwości i zastosowanie? Czy są zdrowe i warto wprowadzić je do diety?
Czym są płatki drożdżowe i dlaczego są „nieaktywne”?
Płatki drożdżowe wytworzone są z drożdży nieaktywnych Saccharomyces cerevisia. Ze względu na ich wysoką wartość odżywczą, można spotkać się także z nazwą drożdże odżywcze. W przeciwieństwie do drożdży piekarniczych płatki drożdżowe są więc nieaktywne, co oznacza, że nie dałoby się stworzyć z nich wypieku. Płatki drożdżowe są bardzo lekkie, mają jasny kolor i serowo-orzechowy posmak.
Jak smakują płatki drożdżowe?
Oprócz wspomnianego posmaku przypominającego ser i orzechy, w płatkach drożdżowych można wyczuć tzw. umami. To pochodzące z języka japońskiego słowo oznacza smak, smaczność, smakowitość i służy do określenia piątego smaku, obok słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Niektórzy nazywają smak umami mięsnym lub rosołowym, ale jest to dokładnie smak kwasu glutaminowego, którego duże ilości znajdziemy np. w parmezanie (1200 mg / 100 g).
Czy płatki drożdżowe są zdrowe?
Płatki drożdżowe są bogatym źródłem białka i minerałów, takich jak cynk, chrom, żelazo i magnez. Obfitują także w witaminy z grupy B: tiaminę (witamina B1), ryboflawinę (witamina B2), niacynę (witamina B3), pirydoksynę (witamina B6), biotynę (witamina B7) i kwas foliowy (witamina B9). Zawierają także błonnik pokarmowy w dużych ilościach.
Witaminy z grupy B zapewniają przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas foliowy w zwiększonej dawce zalecany jest kobietom planującym ciążę i ciężarnym, ponieważ wspomaga rozwój cewy nerwowej płodu. Składniki mineralne zawarte w płatkach drożdżowych mają wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, a także pracę wielu układów w organizmie, takich jak: układ immunologiczny, nerwowy, krwionośny czy kostny.
Płatki drożdżowe są dobrym źródłem białka, które stanowi podstawowy budulec ludzkiego organizmu. Rola białek w organizmie jest ogromna, dlatego tak ważna jest odpowiednia podaż tego składnika wraz z dietą. Drożdże odżywcze mogą stanowić także dobry dodatek błonnika pokarmowego do posiłku. Błonnik wpływa przede wszystkim na prawidłowe trawienie pokarmów oraz zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Wartości odżywcze płatków drożdżowych:
- energia – 335 kcal / 100 g,
- białko – 45 g / 100 g,
- tłuszcz – 5 g / 100 g,
- węglowodany – 27,5 g / 100 g,
- błonnik pokarmowy – 20 g / 100 g.
Płatki drożdżowe są produktem bezglutenowym, dlatego mogą być wartościowym składnikiem diety osób chorujących na celiakię. Ich walory odżywcze cieszą się popularnością również wśród sportowców i wegan.
Jak wprowadzić płatki drożdżowe do diety?
Płatki drożdżowe charakteryzują się serowym posmakiem, dlatego świetnie urozmaicą wiele dań. Mogą być z powodzeniem wykorzystywane w zapiekankach, tartach, wytrawnych muffinach i pastach kanapkowych. Będą świetnie pasować także do makaronów, sałatek i zup. Można również wykorzystywać je do zagęszczenia sosów lub koktajli. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z mięsem.
W jakich ilościach można spożywać płatki drożdżowe?
Niektóre źródła wskazują na dzienne spożycie płatków drożdżowych w ilości maks. 3 łyżek stołowych (45 g). W przypadku problemów z nietolerancją niektórych pokarmów lub alergią pokarmową warto skonsultować wprowadzenie ich do diety z lekarzem lub dietetykiem. W przypadku braku przeciwwskazań, płatki drożdżowe mogą być spożywane nawet codziennie, jako ciekawe urozmaicenie posiłków.
Podsumowując, płatki drożdżowe są zdrowym i wartościowym produktem, który warto wprowadzić do diety. Dzięki wykorzystaniu płatków drożdżowych można w prosty sposób nadać potrawie nieco serowego posmaku bez konieczności zwiększania w potrawie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tradycyjnym serze. Ponadto płatki drożdżowe są źródłem cennych składników, których dostarczanie do organizmu przynosi wiele korzyści.
Data aktualizacji: 18.08.2022 r.
Przeczytaj również:
Błonnik pokarmowy – w jakich produktach go znajdziemy?
Źródła:
- Ciudad-Mulero M., Fernández-Ruiz V., Cuadrado C., Arribas C., Pedrosa M.M., De J Berrios J., Pan J., Morales P., Novel gluten-free formulations from lentil flours and nutritional yeast: Evaluation of extrusion effect on phytochemicals and non-nutritional factors. Food Chem. 2020 Jun 15;315:126175.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014.