Czy mleko i jego przetwory są zdrowe dla kości?
Przetwory mleczne stanowią główne źródło wapnia w diecie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych gospodarczo, a ich regularne spożywanie jest od wielu lat zalecane w celu zachowania optymalnego zdrowia kości. Czy jest to rzeczywiście zdrowe?
Czym jest osteoporoza?
Osteoporoza to schorzenie układu kostnego, którego cechą charakterystyczną jest zmniejszenie gęstości mineralnej, struktury i wytrzymałości kości, a co za tym idzie zwiększenie ryzyka wystąpienia złamań i urazów.
Osteoporoza dotyka dwukrotnie częściej kobiet aniżeli mężczyzn, a 70% wszystkich przypadków to osteoporoza pierwotna, która najczęściej pojawia się u kobiet w wieku pomenopauzalnym.
Czynniki ryzyka wystąpienia osteoporozy
- Zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych;
- Niewłaściwe nawyki żywieniowe (w szczególności unikanie spożycia w diecie produktów żywnościowych bogatych w wapń i witaminę D – nabiału);
- Długotrwałe palenie papierosów;
- Nadużywanie alkoholu;
- Przewlekły stres;
- Zanieczyszczenie powietrza;
- Podeszły wiek;
- Siedzący tryb życia i niski poziom aktywności fizycznej;
- Choroby przewlekłe (np. celiakia, nieswoiste zapalenia jelit, cukrzyca, zaburzenia hormonalne);
- Okres pomenopauzalny;
- Predyspozycje genetyczne;
- Długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (m.in.: glikokortykosteroidów, hormonów tarczycy, leków przeciwpadaczkowych oraz immunosupresyjnych).
Czy mleko i jego produkty mogą chronić przed rozwojem osteoporozy?
Wyniki badań obserwacyjnych potwierdziły, że spożycie produktów mlecznych ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia ludzi, zwłaszcza w grupie pediatrycznej. Systematyczne spożywanie produktów mlecznych może korzystnie wpływać na strukturę i rozwój kości, bez obawy o jakikolwiek negatywny wpływ na skład i rozmiar ciała u dzieci i młodzieży.
Rezultaty dotychczas przeprowadzonych badań z udziałem populacji pediatrycznej wykazały istotny wpływ regularnej konsumpcji nabiału na zawartość minerałów w kościach oraz gęstość mineralną kości (BMD), ze średnim 8% wzrostem BMD po 16 miesiącach spożywania produktów mlecznych.
Ponadto, aktualnie dostępne dowody naukowe wskazują, że wysoka częstotliwość spożycia mleka i jego przetworów może zwiększać gęstość mineralną kości u zdrowych kobiet w wieku pomenopauzalnym, co oznacza, że nabiał jest ważnym elementem diety, która chroni przed wystąpieniem osteoporozy w tej populacji.
Istnieją również doniesienia, które sugerują, iż spożycie mleka i produktów mlecznych znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy oraz złamania bliższego końca kości udowej, choć wymagają one potwierdzenia w kolejnych dobrze zaprojektowanych badaniach.
Składniki przetworów mlecznych, które pozytywnie wpływają na układ kostny
Mleko i przetwory mleczne są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych (np. wapnia, fosforu, magnezu) oraz witamin (A, D i z grupy B), które mogą być korzystne dla zdrowia kości. Fermentowane produkty mleczne (m.in.: jogurty, kefiry, maślanki, sery) powstają poprzez zastosowanie odpowiednio dobranych kultur starterowych, które przekształcają naturalnie występujący w mleku cukier mleczny (laktozę) w kwas mlekowy. Z tego powodu fermentowane produkty mleczne mogą również zawierać liczne szczepy bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, które korzystnie wpływają na zdrowia człowieka. Warto odnotować, że modyfikacja składu mikrobioty jelitowej w wyniku regularnego włączania do diety fermentowanych produktów mlecznych może zwiększać wchłanianie wapnia oraz produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i serotoniny, które bezpośrednio wpływają na metabolizm kości.
Mleko i jego przetwory nie zawierają substancji hamujących jelitowe wchłanianie wapnia, do których zalicza się takie związki jak szczawiany, fityniany i polifenole.
Zawartość wapnia w produktach mlecznych w przeliczeniu na 100 g
- Parmezan – 1380 mg,
- Emmentaler – 835 mg,
- Gouda – 807 mg,
- Cheddar – 703 mg,
- Brie – 600 mg,
- Feta – 500 mg,
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 170 mg,
- Mleko 2% tłuszczu – 120 mg,
- Maślanka naturalna 0,5% tłuszczu – 110 mg,
- Śmietana 12% tłuszczu – 106 mg,
- Kefir naturalny 2% tłuszczu – 103 mg,
- Ser twarogowy chudy – 96 mg.
Aktualne zalecenia dotyczące spożycia nabiału
Wytyczne związane z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych zalecają, aby każdego dnia spożywać przynajmniej 2 duże szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu (do 2%), które można z powodzeniem zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, maślanką oraz częściowo serem. Z kolei w przypadku dzieci i młodzieży rekomenduje się 3-4 szklanki niskotłuszczowego mleka dziennie, które także można zamienić na fermentowane produkty mleczne (np. jogurt, kefir, maślankę).
Szacuje się, że trzy porcje produktów mlecznych spożyte w ciągu dnia mogą pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wapń.
Osoby w podeszłym wieku nie powinny rezygnować ze spożycia mleka i produktów mlecznych, niemniej jednak ze względu na fakt, iż nietolerancja laktozy często występuje w tej grupie wiekowej, najlepszym wyborem są fermentowane produkty mleczne (m.in.: kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, sery) i mleko bez laktozy.
Unikać spożycia mleka i jego przetworów powinni pacjenci z nietolerancją laktozy oraz osoby z alergią na białka mleka krowiego.
Przeczytaj również:
Mleko roślinne – alternatywa dla mleka zwierzęcego
Źródła:
- Kouvelioti R., Josse A.R., Klentrou P., Effects of Dairy Consumption on Body Composition and Bone Properties in Youth: A Systematic Review. Curr Dev Nutr 2017 Jul 7;1(8):e001214.
- van den Heuvel E.G.H.M., Steijns J.M.J.M., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
- Iuliano S., Hill T.R., Dairy foods and bone health throughout the lifespan: a critical appraisal of the evidence. Br J Nutr. 2019 Apr;121(7):763-772.
- Shi Y., Zhan Y., Chen Y. i in., Effects of dairy products on bone mineral density in healthy postmenopausal women: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Osteoporos. 2020 Mar 18;15(1):48.
- Malmir H., Larijani B., Esmaillzadeh A., Consumption of milk and dairy products and risk of osteoporosis and hip fracture: a systematic review and Meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(10):1722-1737.
- Ratajczak A.E., Zawada A., Rychter A.M. i in., Milk and Dairy Products: Good or Bad for Human Bone? Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Osteoporosis. Nutrients. 2021 Apr 17;13(4):1329.