Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Czy mleko i jego przetwory są zdrowe dla kości?

Słuchaj artykułu

Przetwory mleczne stanowią główne źródło wapnia w diecie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych gospodarczo, a ich regularne spożywanie jest od wielu lat zalecane w celu zachowania optymalnego zdrowia kości. Czy jest to rzeczywiście zdrowe?

Czy mleko i jego przetwory są zdrowe dla kości?

Czym jest osteoporoza? 

Osteoporoza to schorzenie układu kostnego, którego cechą charakterystyczną jest zmniejszenie gęstości mineralnej, struktury i wytrzymałości kości, a co za tym idzie zwiększenie ryzyka wystąpienia złamań i urazów.  

Osteoporoza dotyka dwukrotnie częściej kobiet aniżeli mężczyzn, a 70% wszystkich przypadków to osteoporoza pierwotna, która najczęściej pojawia się u kobiet w wieku pomenopauzalnym.


Mocne kości
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czynniki ryzyka wystąpienia osteoporozy 

  • Zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych; 
  • Niewłaściwe nawyki żywieniowe (w szczególności unikanie spożycia w diecie produktów żywnościowych bogatych w wapń i witaminę D – nabiału); 
  • Długotrwałe palenie papierosów;  
  • Nadużywanie alkoholu; 
  • Przewlekły stres; 
  • Zanieczyszczenie powietrza; 
  • Podeszły wiek; 
  • Siedzący tryb życia i niski poziom aktywności fizycznej; 
  • Choroby przewlekłe (np. celiakia, nieswoiste zapalenia jelit, cukrzyca, zaburzenia hormonalne); 
  • Okres pomenopauzalny; 
  • Predyspozycje genetyczne; 
  • Długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (m.in.: glikokortykosteroidów, hormonów tarczycy, leków przeciwpadaczkowych oraz immunosupresyjnych). 

Czy mleko i jego produkty mogą chronić przed rozwojem osteoporozy? 

Wyniki badań obserwacyjnych potwierdziły, że spożycie produktów mlecznych ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia ludzi, zwłaszcza w grupie pediatrycznej. Systematyczne spożywanie produktów mlecznych może korzystnie wpływać na strukturę i rozwój kości, bez obawy o jakikolwiek negatywny wpływ na skład i rozmiar ciała u dzieci i młodzieży.  

Rezultaty dotychczas przeprowadzonych badań z udziałem populacji pediatrycznej wykazały istotny wpływ regularnej konsumpcji nabiału na zawartość minerałów w kościach oraz gęstość mineralną kości (BMD), ze średnim 8% wzrostem BMD po 16 miesiącach spożywania produktów mlecznych.  

Ponadto, aktualnie dostępne dowody naukowe wskazują, że wysoka częstotliwość spożycia mleka i jego przetworów może zwiększać gęstość mineralną kości u zdrowych kobiet w wieku pomenopauzalnym, co oznacza, że nabiał jest ważnym elementem diety, która chroni przed wystąpieniem osteoporozy w tej populacji.  

Istnieją również doniesienia, które sugerują, iż spożycie mleka i produktów mlecznych znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy oraz złamania bliższego końca kości udowej, choć wymagają one potwierdzenia w kolejnych dobrze zaprojektowanych badaniach. 

Składniki przetworów mlecznych, które pozytywnie wpływają na układ kostny 

Mleko i przetwory mleczne są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych (np. wapnia, fosforu, magnezu) oraz witamin (A, D i z grupy B), które mogą być korzystne dla zdrowia kości. Fermentowane produkty mleczne (m.in.: jogurty, kefiry, maślanki, sery) powstają poprzez zastosowanie odpowiednio dobranych kultur starterowych, które przekształcają naturalnie występujący w mleku cukier mleczny (laktozę) w kwas mlekowy. Z tego powodu fermentowane produkty mleczne mogą również zawierać liczne szczepy bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus, które korzystnie wpływają na zdrowia człowieka. Warto odnotować, że modyfikacja składu mikrobioty jelitowej w wyniku regularnego włączania do diety fermentowanych produktów mlecznych może zwiększać wchłanianie wapnia oraz produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i serotoniny, które bezpośrednio wpływają na metabolizm kości.  

Mleko i jego przetwory nie zawierają substancji hamujących jelitowe wchłanianie wapnia, do których zalicza się takie związki jak szczawiany, fityniany i polifenole. 

Zawartość wapnia w produktach mlecznych w przeliczeniu na 100 g 

  • Parmezan – 1380 mg, 
  • Emmentaler – 835 mg, 
  • Gouda – 807 mg, 
  • Cheddar – 703 mg, 
  • Brie – 600 mg, 
  • Feta – 500 mg, 
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 170 mg,  
  • Mleko 2% tłuszczu – 120 mg, 
  • Maślanka naturalna 0,5% tłuszczu – 110 mg, 
  • Śmietana 12% tłuszczu – 106 mg, 
  • Kefir naturalny 2% tłuszczu – 103 mg, 
  • Ser twarogowy chudy – 96 mg. 

Aktualne zalecenia dotyczące spożycia nabiału 

Wytyczne związane z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych zalecają, aby każdego dnia spożywać przynajmniej 2 duże szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu (do 2%), które można z powodzeniem zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, maślanką oraz częściowo serem. Z kolei w przypadku dzieci i młodzieży rekomenduje się 3-4 szklanki niskotłuszczowego mleka dziennie, które także można zamienić na fermentowane produkty mleczne (np. jogurt, kefir, maślankę).  

Szacuje się, że trzy porcje produktów mlecznych spożyte w ciągu dnia mogą pokrywać dzienne zapotrzebowanie na wapń.  

Osoby w podeszłym wieku nie powinny rezygnować ze spożycia mleka i produktów mlecznych, niemniej jednak ze względu na fakt, iż nietolerancja laktozy często występuje w tej grupie wiekowej, najlepszym wyborem są fermentowane produkty mleczne (m.in.: kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, sery) i mleko bez laktozy. 

Unikać spożycia mleka i jego przetworów powinni pacjenci z nietolerancją laktozy oraz osoby z alergią na białka mleka krowiego.

Przeczytaj również:
Mleko roślinne – alternatywa dla mleka zwierzęcego


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Kouvelioti R., Josse A.R., Klentrou P., Effects of Dairy Consumption on Body Composition and Bone Properties in Youth: A Systematic Review. Curr Dev Nutr 2017 Jul 7;1(8):e001214. 
  2. van den Heuvel E.G.H.M., Steijns J.M.J.M., Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178. 
  3. Iuliano S., Hill T.R., Dairy foods and bone health throughout the lifespan: a critical appraisal of the evidence. Br J Nutr. 2019 Apr;121(7):763-772. 
  4. Shi Y., Zhan Y., Chen Y. i in., Effects of dairy products on bone mineral density in healthy postmenopausal women: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Osteoporos. 2020 Mar 18;15(1):48. 
  5. Malmir H., Larijani B., Esmaillzadeh A., Consumption of milk and dairy products and risk of osteoporosis and hip fracture: a systematic review and Meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(10):1722-1737. 
  6. Ratajczak A.E., Zawada A., Rychter A.M. i in., Milk and Dairy Products: Good or Bad for Human Bone? Practical Dietary Recommendations for the Prevention and Management of Osteoporosis. Nutrients. 2021 Apr 17;13(4):1329.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę