Ile kilokalorii mają mandarynki?
Mandarynki składają się przede wszystkim z wody (aż 85%), a także węglowodanów (13,3 g w 100 g; zwłaszcza sacharozy, glukozy i fruktozy), błonnika pokarmowego (1,8 g w 100 g) oraz niewielkich ilości białka (0,8 g w 100 g) i tłuszczów (0,3 g w 100 g).
Jedna średnia świeża mandarynka (blisko 90 g) dostarcza jedynie 47 kcal.
Mandarynki są dobrym źródłem:
- potasu (146 mg),
- wapnia (33 mg),
- fosforu (18 mg),
- magnezu (11 mg),
- choliny (9 mg),
- folianów (14 µg),
- witaminy A (599 IU),
- witaminy C (24 mg),
- karotenoidów i polifenoli o właściwościach przeciwutleniających (m.in. α-karotenu, β-karotenu, β-kryptoksantyny, luteiny, zeaksantyny, flawonoidów).
Mandarynki są zatem niskokaloryczne i bogate w różnego rodzaju biologicznie aktywne substancje korzystnie wpływające na zdrowie organizmu.
Sugeruje się, że regularne spożywanie świeżych owoców cytrusowych, w tym mandarynek, wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na nowotwory, schorzenia wątroby oraz choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne.
Mandarynki mogą zatem stanowić doskonałą formę przekąski w okresie jesienno-zimowym, która jest nie tylko smaczna, odżywcza i zdrowa, lecz także niskokaloryczna, dzięki czemu sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Przeczytaj również: Zdrowsze potrawy świąteczne – o czym warto pamiętać? Ile kalorii mają świąteczne potrawy?