Czy miód jest zdrowy? Poznaj jego właściwości!
Akacjowy, gryczany, spadziowy – to tylko niektóre z wielu gatunków miodu. Każdy z nich ma inne właściwości, z których warto skorzystać. Jakie ma wartości odżywcze? Czy każdy może jeść miód?
Jak powstaje miód?
Miód jest naturalnym produktem spożywczym wytwarzanym przez pszczoły z gatunku Apis mellifera. Proces produkcji obejmuje kilka etapów i wpływa na ostateczny skład chemiczny miodu, a tym samym jego właściwości odżywcze i prozdrowotne. Pszczoły zbierają nektar pochodzący z kwiatów lub spadzi. Wyróżnia się spadź iglastą, liściastą lub nektarowo-spadziową.
Do miodów nektarowych, czyli kwiatowych, należą:
- akacjowy,
- lipowy,
- lawendowy,
- gryczany,
- mniszkowy,
- słonecznikowy,
- malinowy,
- rzepakowy,
- wielokwiatowy.
Miód ulega naturalnej krystalizacji w trakcie przechowywania.
Miód – wartości odżywcze
Miód składa się przede wszystkim z węglowodanów. Są to głównie cukry proste (fruktoza i glukoza), które stanowią ok. 80% produktu. Poza nimi w miodzie znajdują się niewielkie ilości witamin, białko w formie enzymów i aminokwasów, kwasy organiczne, mikroelementy i polifenole.
W 100 g miodu znajduje się ok. 325 kcal.
Miody – jakie mają właściwości?
Prozdrowotne właściwości miodu cenimy już od pokoleń. W czasach starożytnych stosowano go jako środek wspomagający leczenie ran, oparzeń czy owrzodzeń. Starożytni Rzymianie traktowali go jako dar od bogów i wierzyli, że wzmocni ich przed ważnymi bitwami. Korzystano z niego również w stanach gorączkowych, przeziębieniach oraz chorobach wątroby.
Obecnie również chętnie sięgamy po miód, ponieważ:
- działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwdrobnoustrojowo,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- chroni układ oddechowy (błony śluzowej gardła, krtani, migdałków),
- działa przeciwutleniająco,
- działa prebiotycznie (dzięki zawartości oligosacharydów jest pożywką dla mikroflory jelitowej),
- działa przeciwzapalnie,
- przyspiesza gojenie ran.
Jaki miód jest najzdrowszy?
Właściwości prozdrowotne miodów różnią się w zależności od rodzaju:
- Miód lawendowy – uspokaja i wycisza.
- Miód akacjowy – działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego.
- Miód rzepakowy – dobrze wpływa na pracę wątroby i układu sercowo-naczyniowego; łagodzi stany zapalne dróg oddechowych.
- Miód gryczany – stosowany przy chorobach układu krążenia, działa przeciwmiażdżycowo; zawiera więcej żelaza niż inne miody.
- Miód wielokwiatowy – wskazany w stanach fizycznego, jak i psychicznego wyczerpania organizmu.
- Miód wrzosowy – szczególnie polecany w przypadku kłopotów z układem moczowym.
- Miód spadziowy – ma wyższą zawartość magnezu; zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Trudno zatem stwierdzić, który miód jest najzdrowszy. Wszystko zależy od dolegliwości, z którymi się borykamy.
Co jest zdrowsze – miód czy cukier?
Ze względu na wiele cennych właściwości miód jest z pewnością zdrowszy niż cukier. Pamiętajmy jednak o jego kaloryczności. Łyżeczka cukru waży 5 g i dostarcza 20 kcal. Łyżeczka miodu waży natomiast aż 12 g, dostarczając tym samym aż 40 kcal. Miód jest jednak gęstszy, dlatego raczej zużyjemy mniejszą ilość tego produktu, aby posłodzić daną potrawę.
Miód w kosmetykach
Miód znajduje również zastosowanie w dermatologii i kosmetologii.
Jest składnikiem wielu preparatów, ponieważ:
- działa nawilżająco, odżywczo i ochronnie na skórę,
- zmniejsza stany zapalne skóry,
- przyspiesza gojenie ran.
Może być również skuteczny w leczeniu blizn oraz trądziku różowatego.
Miód – przeciwwskazania
Ze względu na wysoką zawartość cukru miód nie jest wskazany w diecie osób chorych na cukrzycę i zmagających się z insulinoopornością. Nie należy go podawać również dzieciom poniżej 1. roku życia. Ostrożność powinny zachować osoby uczulone na miód, pyłki roślin, rzadziej traw i drzew, jad pszczeli, zarodniki grzybów i glonów.
Przeczytaj również:
Miód na cholesterol – czy może go obniżyć?
Miód Manuka. Jaki wybrać?
- Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016.
- Śliwińska A., Bazylak G., Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, str. 784-791.
- Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, Post Fitoter 2018; 19(1): 58-64.
- Marwicka J., Gałuszka R., Gałuszka G., Podolska A., Żurawski Ł., Niemyska K., Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna / 2 / 2014 / vol. 3.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
Super artykuł zdrowy miód
Dziękujemy za miły komentarz 🙂