Monakolina K. Co to jest? Działanie, skutki uboczne i przeciwwskazania
Choroby układu sercowo-naczyniowego są obecnie główną przyczyną umieralności w całej Europie i Stanach Zjednoczonych. Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi (tzw. hipercholesterolemia) jest ważnym czynnikiem ryzyka pojawienia się licznych schorzeń sercowo-naczyniowych, a jest ono silnie zależne od stylu życia, dlatego postępowanie prewencyjne należy niewątpliwie rozpocząć od jego zmiany.
Monakolina K – co to jest?
Monakolina K jest substancją biologicznie aktywną, naturalnie występującą w czerwonym ryżu, który został sfermentowany z wykorzystaniem czerwonych drożdży (Monascus purpureus). Jest ona powszechnie nazywana naturalną statyną, ponieważ jej mechanizm działania jest bardzo zbliżony do statyn (tj. najczęściej przepisywanych leków obniżających stężenie cholesterolu we krwi) i polega na odwracalnym blokowaniu reduktazy hydroksymetyloglutarylokoenzymu A (HMG-CoA), która jest kluczowym enzymem uczestniczącym w produkcji cholesterolu wewnątrz ludzkiego organizmu. Efektem tych działań jest pożądany spadek poziomu cholesterolu całkowitego i lipoprotein frakcji LDL w surowicy krwi.
Monakolina K – dla kogo?
Sięgnięcie po preparat zawierający monakolinę K powinny rozważyć osoby:
- u których przeciwwskazane jest stosowanie statyn (np. pacjenci z chorobami wątroby);
- z umiarkowaną hipercholesterolemią, będące w grupie niskiego lub umiarkowanego ryzyka sercowo-naczyniowego;
- nietolerujące statyn (np. ze względu na uporczywe bóle mięśni i/lub stawów);
- odmawiające z określonych powodów leczenia statynami.
Czy monakolina K faktycznie działa?
Korzyści zdrowotne, które wynikają z regularnej suplementacji monakoliny K to m.in.:
- obniżenie stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (tzw. „złego cholesterolu”) o 15-25% w okresie 6-8 tygodni;
- zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego o 15-25%;
- obniżenie stężenia trójglicerydów o 5-10%;
- wzrost o 5-10% poziomu lipoprotein o wysokiej gęstości HDL (tzw. „dobrego cholesterolu”);
- spadek o 15-25% stężenia cholesterolu nie-HDL (parametr ten przedstawia całkowity poziom wszystkich lipoprotein miażdżycorodnych);
- redukcja o 10-15% poziomu apolipoproteiny B, która bierze udział w rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych;
- obniżenie stężenia metaloproteinaz macierzy 2 i 9, które odgrywają ważną rolę w rozwoju, progresji i powikłaniach miażdżycy;
- zmniejszenie stężenia białka C-reaktywnego oznaczonego metodą o wysokiej czułości (hs-CRP), co wskazuje na efekt przeciwzapalny suplementacji;
- poprawa prędkości fali tętna, sztywności tętnic i funkcji śródbłonka naczyń krwionośnych, co może zmniejszać ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych.
Jaka dzienna dawka monakoliny K jest obecnie zalecana?
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej 2022/860 zmniejszono dawkę, którą mogą zawierać suplementy z monakoliną K. Wcześniej dostępne były preparaty z 10 mg monakoliny K. Obecnie dawkę tę zmniejszono poniżej 3 mg.
Ma to na celu poprawę bezpieczeństwa stosowania, gdyż suplementy diety nie mogą wykazywać działania terapeutycznego i powodować działań niepożądanych.
Warto mieć na uwadze, że stosowanie monakoliny K stanowi jedynie uzupełnienie terapii łagodnej i umiarkowanej hipercholesterolemii i nie może być główną metodą leczenia. Najważniejsza w tym przypadku jest zmiana stylu życia poprzez m.in. redukcję nadmiernej masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej, zmniejszenie spożycia cholesterolu pokarmowego i nasyconych kwasów tłuszczowych, unikanie konsumpcji tłuszczów trans oraz zwiększenie spożycia błonnika w diecie.
Skutki uboczne monakoliny K – czy jakieś są?
Monakolina K ma mechanizm działania podobny do statyn i z tego względu jej suplementacja w dziennej dawce 10 mg może wiązać się z ryzykiem wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych dotyczących tkanki mięśniowo-szkieletowej i łącznej, wątroby, układu nerwowego i pokarmowego, skóry oraz tkanki podskórnej. Ponadto zgłoszone zostały pojedyncze przypadki działań niepożądanych przy przyjmowaniu monakoliny K w dawce 3 mg, stąd ograniczenie Komisji Europejskiej do zawartości w suplementach dawki poniżej 3 mg.
W razie wystąpienia jakichkolwiek problemów zdrowotnych należy skonsultować się z lekarzem.
Przeciwwskazania – kto nie powinien przyjmować monakoliny?
Monakoliny K nie powinny stosować kobiety w ciąży lub karmiące piersią, dzieci poniżej 18. roku życia i dorośli powyżej 70. roku życia.
Nie należy stosować preparatu w przypadku spożywania leków obniżających poziom cholesterolu oraz innych produktów zawierających sfermentowany czerwony ryż.
Monakoliny K nie należy również łączyć z niektórymi lekami i suplementami diety, dlatego nie powinny przyjmować jej osoby stosujące m.in.:
- cyklosporynę (silny lek o działaniu immunosupresyjnym),
- inhibitory proteazy HIV,
- fibraty (leki wykorzystywane w leczeniu zaburzeń lipidowych),
- niacynę (witaminą B3),
- pochodne kumaryny (leki zmniejszające krzepliwość krwi),
- azotowe leki przeciwgrzybicze,
- nefazodon (lek przeciwdepresyjny),
- antybiotyki makrolidowye (erytromycyna, klarytromycyna i azytromycyna).
Podsumowując, fermentowany ekstrakt z czerwonego ryżu jest skutecznym suplementem diety obniżającym stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein frakcji LDL we krwi. U pacjentów regularnie przyjmujących monakolinę K odnotowuje się mniejszą częstość występowania incydentów wieńcowych i zgonów z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Monakolina K zawarta w ekstrakcie ze sfermentowanego czerwonego ryżu jest skutecznym, a po zmianie dopuszczonej dawki bezpiecznym suplementem diety w przypadku stosowania w łagodnej i umiarkowanej hipercholesterolemii u osób bez dodatkowych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
Przeczytaj również:
Bergamota w walce z cholesterolem – czy faktycznie go obniża?
Bergamotka – co to za owoc i jakie ma właściwości?
- Wożakowska-Kapłon B., Salwa P.: Monakolina — pomost między prozdrowotną modyfikacją diety a farmakoterapią hipercholesterolemii. Folia Cardiologica, 2016.
- Arent-Piotrowska K.: Hipercholesterolemia – zmora dzisiejszych czasów. Co zrobić, by zapobiec jej konsekwencjom w świetle aktualnych zaleceń kardiologicznych. Probl Hig Epidemiol, 2018.
- Malec M.: Monakolina K – naturalna statyna. Farm Pol, 2019.
- Fogacci F, Banach M, Mikhailidis DP, et al.: Safety of red yeast rice supplementation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res., 2019.
- Cicero AFG, Fogacci F, Zambon A.: Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia: JACC Focus Seminar. J Am Coll Cardiol., 2021.
A to checa, nie wiedziałam, że jest coś naturalnego zamiast starym. Już 2 lata mecze się z bólem łydek i ścięgien nóg.
Ja męcze sie dopiero 3 tyg a juz mam bóle ud i juz czuje nerki
Pomocny artykuł
Dzieki za takie opracowania. Dlaczego nie mogą zażywać 70+??
Nie ma obecnie badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania tej substancji u osób w wieku powyżej 70 lat.
Przyjmuję Acenokumalor. Monakolina podwyższa czy też obniża stężenie terapeutyczne tego leku? Czy możliwe jest przyjmowanie Monakoliny przy regularnym monitorowaniu poziomu INR?
Monakolina K działa przeciwzakrzepowo, zatem w takim samym kierunku co wskazany lek. Łączne stosowanie obu preparatów proszę skonsultować z lekarzem.