Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
3

Słodycze bez cukru. Czy to lepszy wybór?

Słuchaj artykułu

Cukier jest obecny w wielu produktach spożywczych, przede wszystkim w słodkich przekąskach i kolorowych napojach. Jednym ze sposobów na jego ograniczenie jest wybór słodyczy bez cukru. Czy to słuszna droga? 

Słodycze bez cukru. Czy to lepszy wybór?

Bez wątpienia ograniczenie cukru w diecie niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych, takich jak regulacja poziomu glukozy we krwi, zmniejszenie ryzyka insulinooporności, cukrzycy oraz stanów zapalnych, które mogą prowadzić do wielu chorób, w tym otyłości.  

Jednym ze sposobów ograniczania cukru w diecie jest sporadyczne spożywanie tradycyjnych słodyczy. Drugi to zastąpienie ich produktami zawierającymi słodziki. Mają one często słodszy smak niż cukier, dzięki czemu już niewielka ilość wystarcza, aby nadać potrawom i napojom pożądany smak. Są przy tym niskokaloryczne i w większości bezpieczne. 

Badania wskazują, że stosowanie słodzików może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała i lepszego kontrolowania cukrzycy.  

Stosowanie substancji słodzących jest w Polsce ściśle określone przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2008 r. Określa ono rodzaj słodzika, dopuszczalną dawkę oraz zastosowanie w przemyśle spożywczym.  

Dozwolone substancje słodzące to: 

  • sorbitol (E420), 
  • mannitol (E421), 
  • izomalt (E953), 
  • maltitol (E965), 
  • laktitol (E966), 
  • ksylitol (E967), 
  • erytrytol (E968), 
  • acesulfam K (E950), 
  • aspartam (E951), 
  • kwas cyklaminowy i jego sole: wapniowa i sodowa (E952),  
  • sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa (E954), 
  • taumatyna (E957), 
  • neohesperydyna DC (E959),  
  • sukraloza (E955), 
  • sól aspartamu i acesulfamu (E962),  
  • neotam (E 961). 

Które słodziki są warte uwagi? 

  • Ksylitol jest alkoholem cukrowym o podobnej słodyczy do cukru. Pozyskuje się go z brzozy lub kukurydzy. Badania wskazują, że ksylitol może być korzystny dla zdrowia zębów, ponieważ zmniejsza ryzyko próchnicy. Jednak zbyt duża ilość ksylitolu może doprowadzić do problemów jelitowych, głównie biegunki
  • Erytrytol – to także alkohol cukrowy, który naturalnie występuje w owocach, ale jest też wytwarzany w procesie przemysłowym. Jest mniej słodki od cukru, a przy tym 10-krotnie mniej kaloryczny. Erytrytol nie podnosi poziomu cukru ani insuliny we krwi. Wydaje się zatem najbardziej polecanym słodzikiem, zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę i otyłych. 
  • Stewia popularny naturalny słodzik pozyskiwany z rośliny Stevia rebaudiana. Jest słodsza od cukru, ale nie zawiera kalorii. Można używać jej do pieczenia i przygotowania deserów na zimno. 

Słodziki
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Producenci produktów spożywczych ze względów ekonomicznych i marketingowych często wybierają inne alternatywy dla zwykłego cukru. Jednym z najbardziej rozpowszechnionych jest syrop glukozowo-fruktozowy. Jest on substancją dopuszczoną do spożycia, ale z uwagi na powszechność jego występowania, a przez to dużą konsumpcję, negatywnie wpływa na zdrowie. 

Jego wysokie spożycie powiązane jest z wieloma chorobami takimi jak insulinooporność, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy wysoki poziom trójglicerydów.  

Podczas zakupów warto zapoznać się ze składami produktów i unikać tych z syropem glukozowo-fruktozowym. Im prostszy i krótszy skład, tym lepiej. 

Słodycze bez cukru – przepisy 

Przygotowanie słodkich przekąsek w domu to doskonałe rozwiązanie. Cukier można zastąpić innymi substancjami lub w ogóle z niego zrezygnować. 

  • Wykorzystaj ksylitol, erytrytol lub stewię. Nadadzą słodkości, a jednocześnie nie będą zbyt kaloryczne. 
  • Użyj świeżych lub suszonych owoców. Banany, daktyle czy gruszki mogą stanowić naturalne źródło słodyczy i dodać smaku słodkim przekąskom. Suszone morele, rodzynki czy figi dostarczą także cennego błonnika
  • Dodaj przyprawy, które podbiją smak domowych łakoci. Cynamon, kardamon, lukrecja, wanilia pomogą zrekompensować brak dodanego cukru. 

Mrożona tafla 

Składniki: 

  • jogurt grecki, 
  • owoce, np. borówki, maliny, truskawki, banany, 
  • suszona żurawina
  • wiórki kokosowe, 
  • opcjonalnie słodzik. 

Blachę wyłóż papierem. Rozsmaruj na nim jogurt grecki na grubość ok. 1 cm. Posyp jogurt owocami i wiórkami. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Po wyjęciu połam taflę na kawałki. 

Daktyle w czekoladzie 

Składniki: 

  • suszone daktyle, 
  • dobrej jakości czekolada 70%, 
  • płatki migdałowe. 

Wyjmij pestki z daktyli. Rozpuść czekoladę. Używając długiej wykałaczki, obtocz każdego daktyla w czekoladzie i pokruszonych płatkach migdałów. Ułóż je na talerzu i zostaw do zastygnięcia.


Słodycze bez cukru

Przeczytaj również:
Gurmar. Pogromca apetytu na słodycze?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21807932/ 
  • https://www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-food-022814-015635?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub++0pubmed 
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22093544/ 
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 1333/2008 
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dozwolonych 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5320817/ 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093271/ 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4995183/ 
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12180494/ 
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644940/
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę