Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Dlaczego warto jeść cytrusy?

Słuchaj artykułu

Cytrusy posiadają wiele właściwości zdrowotnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm, m.in. oczyszczają organizm z toksyn, mają właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Warto je spożywać szczególnie w okresie zimowym, kiedy zakończył się sezon na owoce krajowe.

Dlaczego warto jeść cytrusy?

Cytrusy – właściwości

Spożywanie cytrusów wzmacnia naszą odporność poprzez budowanie naturalnej bariery ochronnej dla bakterii i wirusów. Zjedzenie jednej pomarańczy lub dwóch mandarynek zaspokoi dziennie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Natomiast olejki eteryczne zawarte w cytrusach mają działanie odprężające i wpływają na poprawę naszego samopoczucia. Mimo kwaśnego smaku działają na organizm zasadowo, przywracając równowagę kwasowo-zasadową.

Grejpfrut

Grejpfruty uznawane są za najzdrowsze cytrusy, ponieważ zawierają w swym składzie:

  • witaminy:
    • C,
    • A,
    • z grupy B,
  • minerały:

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dodatkowo stanowią bogate źródło flawonoidów. Występująca w owocach naringina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia procesów nowotworowych w organizmie. Aby w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości grejpfruta, należy go spożywać łącznie z białą błonką okrywającą miąższ, ponieważ to właśnie w niej występuje naringina. Owoc ten wspiera proces odchudzania – zawarte w nim enzymy przyspieszają trawienie, a pektyny w żołądku i dwunastnicy wiążą się z kwasami żółciowymi, zmniejszając wchłanianie tłuszczów.

Czytaj więcej:
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?

Pomarańcza

Pomarańcza jest jednym z najpopularniejszych cytrusów. Jednak niewielu z nas wie, jakie składniki odżywcze się w niej znajdują. Stanowi ona bogate źródło beta-karotenu oraz witaminy C. Znajdziemy w niej również:

  • wapń,
  • miedź,
  • potas,
  • witaminy z grupy B,
  • flawonoidy,
  • błonnik pokarmowy.

Pomarańcze zapobiegają powstawaniu kamieni w nerkach, gdyż zmniejszają krystalizację szczawianów wapnia i kwasu moczowego.

Pomelo

Do niedawna pomelo było mało znane w naszym kraju, ale obecnie cieszy się rosnącą popularnością. W porównaniu do innych owoców cytrusowych stanowi najbogatsze źródło witaminy C – w 100 g miąższu tego owocu jest aż 61 mg witaminy C (dla porównania pomarańcza zawiera 50 mg witaminy C). Zapewnia ona elastyczność naczyń, a ponadto wykazuje silne właściwości alkalizujące, w związku z tym pomelo powinny spożywać osoby cierpiące na zgagę.  Ponadto w owocu znajduje się 216 mg potasu odpowiedzialnego za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. W skórce obecne są pektyny, które zapobiegają odkładaniu się tłuszczów w tętnicach, co jest istotne w profilaktyce miażdżycy. Wprowadzając pomelo do diety, zapewniamy organizmowi dużą dawkę bioflawonoidów, czyli przeciwutleniaczy zmniejszających ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Owoc ten ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że mogą spożywać go osoby z cukrzycą i insulinoopornością. 

Mandarynka

Mandarynki nie tylko posiadają słodki i orzeźwiający smak oraz dużą zawartość witaminy C – jako jedyne zawierają nobiletynę, która należy do grupy flawonoidów. Jej działanie sprzyja profilaktyce:

  • cukrzycy typu 2,
  • miażdżycy naczyń krwionośnych,
  • otyłości.

Ponadto mandarynki zawierają dużą ilość witaminy A. Regularne spożywanie mandarynek poprawia wzrok i kondycję skóry. Cytrusy te mogą wspomagać profilaktykę antynowotworową z uwagi na obecność przeciwutleniaczy. Mandarynki zawierają makroelementy odpowiedzialne za równowagę kwasowo-zasadową organizmu:

  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • fosfor.

Ponadto w ich składzie obecne są niewielkie ilości żelaza, sodu i cynku. Kwasy cytrynowy i jabłkowy, występujące w mandarynkach, wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn, a także wpływają na poprawę trawienia.

Cytryna

Cytryna zawiera:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • magnez,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo.

Znajdują się w niej także terpeny pobudzające produkcję śliny. W związku z tym po ten owoc powinny sięgać osoby z problemami trawiennymi. Cytryna poprawia sprawność procesów metabolicznych. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, dlatego warto zaczynać dzień od szklanki wody z sokiem z połowy cytryny. Taki napój ma działanie alkalizujące, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu, a także pobudza apetyt. Olejek cytrynowy:

  • zwalcza senność,
  • łagodzi ból migrenowy,
  • wpływa na poprawę koncentracji.

Czytaj więcej:
Jakie właściwości ma cytryna?

Limonki

Limonka

Limonka zawiera w swym składzie witaminy z grupy B, a także minerały:

  • miedź,
  • żelazo,
  • wapń.

Limonka jest jednym z najzdrowszych cytrusów z uwagi na bogactwo flawonoidów i witaminy C. Regularne spożywanie soku z limonki rozcieńczonego z wodą wspomaga proces detoksykacji organizmu, a także wzmacnia układ immunologiczny. Bioflawonoidy wykazują właściwości moczopędne i wspomagające mechanizmy oczyszczania organizmu z toksyn.

Jak widać, cytrusy to nie tylko bogactwo witaminy C, ale również wielu innych witamin i minerałów. Warto więc spożywać je przez cały rok. Oczywiście zachowajmy przy tym umiar z uwagi na stosowanie środków chemicznych w oprysku roślin oraz możliwość wystąpienia reakcji alergicznych.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę