Dynia. Kwintesencja jesieni o wielu zaletach
Dynia nieodłącznie kojarzy się nam z początkiem jesieni. To warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale ma również wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć dynię do diety? Odpowiadamy w artykule.
Wartości odżywcze dyni
Dynia to warzywo uprawne, które pojawia się w naszych ogrodach jesienią. Jest ceniona za swoje walory smakowe, estetyczne, a także za właściwości prozdrowotne. Wyróżniamy kilka gatunków dyni, które różnią się między sobą wielkością, kolorem i smakiem.
W Polsce najpopularniejsze są dynie:
- zwyczajna,
- olbrzymia,
- piżmowa,
- hokkaido,
- figolistna.
Dynię można jeść na surowo, jednak nie każdy gatunek się do tego nadaje ze względu na twardy miąższ. Jadalne są także pestki dyni i tłoczony z nich olej.
Dynia jest bogata w składniki odżywcze, dlatego warto włączyć ją do diety. To dobry wybór dla osób odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna. Miąższ z dyni jest źródłem białka i błonnika, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej.
Na dynię powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ ma ona wysoki indeks glikemiczny.
Dynia jest źródłem witamin i minerałów, takich jak:
- potas,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- witamina A,
- witamina E,
- kwas foliowy.
Za pomarańczowe zabarwienie dyni odpowiadają karotenoidy, głównie beta-karoten, o silnych właściwościach przeciwutleniających. Spożywanie dyni i jej przetworów opóźnia procesy starzenia, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników.
Olej z pestek dyni – właściwości
Olej z pestek dyni tłoczony jest ze zmielonych i uprażonych nasion. Ma ciemny kolor i orzechowy posmak. Jest dobrym dodatkiem do sałatek, kanapek czy owsianek. Nie powinien być używany do smażenia czy gotowania, gdyż traci wtedy swoje właściwości prozdrowotne.
Olej z pestek dyni jest bogaty w niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są ważnym składnikiem diety. Zawiera fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. W oleju możemy znaleźć także kukurbitacynę, substancję aktywną, o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
Po olej z pestek dyni powinni też sięgać mężczyźni. Europejska Agencja Leków (EMA) dopuściła go jako środek wspomagający terapię pęcherza nadreaktywnego i zapobiegający rozrostowi prostaty.
Dynia w profilaktyce chorób plamki żółtej
Beta-karoten zawarty w dyni wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku o zmierzchu i przeciwdziała zwyrodnieniom plamki żółtej, będącym najczęstszą przyczyną utraty wzroku. Badania wykazały również, że spożywanie dyni zapobiega powstawaniu zaćmy, zespołu suchego oka czy uszkodzeniu soczewki.
Dynia i jej działanie przeciwnowotworowe
Niektóre badania sugerują, że dynia może odgrywać ważną rolę w profilaktyce przeciwnowotworowej. Według badań spożywanie dużych ilości zielonych liściastych warzyw, dyni i marchwi obniża ryzyko wystąpienia raka piersi. Inne badania udowadniają, że warzywa i owoce, w których znajdują się duże ilości likopenu i innych karotenoidów (pomidory, szpinak, dynia, cytrusy, arbuz), zmniejszają ryzyko rozwoju raka prostaty.
Spożywanie dużych ilości pestek dyni zmniejsza możliwość wystąpienia raka płuca, żołądka, jelita grubego i piersi.
Inne powody, dla których warto jeść dynię
Dzięki zawartości wielu witamin i minerałów dynia:
- zadba o skórę – beta-karoten działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek; nadaje też skórze delikatnie opalony odcień poprzez pobudzenie produkcji melaniny;
- działa przeciwobrzękowo – wysoka zawartość potasu sprawia, że dynia reguluje ciśnienie krwi i zapobiega magazynowaniu wody w tkankach; potas dba także o prawidłową pracę serca;
- ogranicza wypadanie włosów w przypadku łysienia męskiego;
- wspomaga walkę z zakażeniami bakteryjnymi i grzybiczymi.
Przepis na jesienną zupę z dyni
Składniki:
- 500 ml bulionu,
- 650 g dyni,
- 3 łyżki oliwy,
- cebula,
- 2 marchewki,
- łyżka masła,
- pół szklanki mleka,
- ulubione zioła,
- kwaśna śmietana i pestki dyni do dekoracji.
Przygotowanie:
Wydrążoną i pokrojoną na kawałki dynię posmaruj oliwą i piecz w 200°C przez około 30 minut. Zmiksuj ją z ziołami na pulpę.
Cebulę obierz i posiekaj drobno. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa w garnku na maśle przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej bulion i zagotuj. Dodaj pulpę z dyni i mleko, zmiksuj na krem. Podawaj z kwaśną śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
- USDA National Nutrient Database for Standard Reference.
- Grotto D., 101 produktów dla zdrowia i życia, Poznań 2010.
- Antoniewska A. i in, Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2017.
- Strzelecka H., Warzywa dyniowate,Warszawa 1985.
- https://alivia.org.pl/wiedza-o-raku/prozdrowotne-wlasciwosci-dyni/.