Witamina A. W jakich produktach się znajduje?
Witamina A odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek, wspomaga proces gojenia się ran oraz wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Jakie jeszcze właściwości wykazuje? Jak wpływa na nasz organizm jej nadmiar lub niedobór? A przede wszystkim w jakich produktach ją znajdziemy? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Co powinniśmy wiedzieć o witaminie A?
Pod nazwą witamina A kryją się związki chemiczne, które zaliczamy do grupy karotenoidów. Są one związkami wyjściowymi do produkcji witaminy A. Najważniejszym z nich jest beta-karoten.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach. Jest magazynowana w wątrobie.
Podstawową formą witaminy A jest retinol. Ten związek zaliczamy do grupy retinoidów. Retinoidami określamy pochodne retinolu, które wykazują właściwości witaminy A.
Wśród retinoidów znajdziemy:
- retinal,
- kwas retinowy,
- acytretynę,
- izotretynoinę.
Witamina A i jej rola w organizmie
Witamina A jest składnikiem odżywczym, który jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Witamina A jest niezbędna, aby zaszły następujące procesy:
- prawidłowe widzenie – jest składnikiem rodopsyny, czyli światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach,
- procesy rozrodcze – wpływa na rozwój embrionalny i wzrost młodego organizmu,
- gojenie ran,
- synteza hormonów steroidowych,
- produkcja czerwonych krwinek w szpiku kostnym,
- utrzymanie ciągłości błon śluzowych w układzie pokarmowym, oddechowym i moczowo-płciowym,
- utrzymanie prawidłowego stanu naskórka.
Dodatkowo witamina A jest silnym przeciwutleniaczem. Niweluje działanie wolnych rodników. Bierze także udział w przemianach tłuszczów w organizmie. Witamina A dzięki swoim właściwościom odbudowującym naskórek i złuszczającym znalazła szerokie zastosowanie w kosmetyce.
Zapotrzebowanie na witaminę A
Poniższa tabela przedstawia dzienne spożycie witaminy A zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia:
Kto? | Jaka dawka? |
Dzieci 1-6 lat | 450 μg |
Dzieci 7-9 lat | 500 μg |
Dzieci 10-12 lat | 600 μg |
Dziewczynki od 13 lat i dorosłe kobiety | 700 μg |
Chłopcy od 13 lat i dorośli mężczyźni | 900 μg |
Kobiety w ciąży | 750-770 μg |
Kobiety karmiące piersią | 1200-1300 μg |
W czym jest witamina A?
Witaminę A musimy dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem.
Produkty, które zawierają dużą ilość witaminy A, znajdziesz w poniższej tabeli:
Produkty odzwierzęce | Produkty roślinne |
|
|
Przykładowa zawartość witaminy A w 100 g produktów spożywczych:
- wątróbka wieprzowa – 13000 μg,
- wątróbka kurczaka – 9300 μg,
- jajo kurze – 272 μg,
- ser camembert – 232 μg,
- ser twarogowy tłusty – 83 μg,
- śledź solony – 45 μg,
- mleko 3,2% – 36 μg.
Niedobór i nadmiar witaminy A
Niedobór witaminy A
Niedobór witaminy A jest rzadko spotykany wśród Polaków.
Taki problem może wystąpić u osób z uszkodzoną wątrobą i zaburzoną pracą trzustki, przez co tłuszcze źle wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy A może także pojawić się u chorych na mukowiscydozę.
Najbardziej znanym i najczęstszym skutkiem niedoboru witaminy A jest ślepota zmierzchowa. Objawia się ona stopniowym pogorszeniem wzroku po zmroku.
Przewlekły niedobór witaminy A może doprowadzić do:
- zgrubienia spojówek,
- suchości oka,
- zapalenia brzegów powiek,
- utraty wzroku.
Niedobór witaminy A często objawia się również pogorszeniem stanu skóry, włosów i paznokci. Skóra ulega nadmiernemu rogowaceniu i jest przesuszona. Wydłuża się także czas gojenia ran.
Zbyt niski poziom witaminy A u dzieci skutkuje niedokrwistością oraz zahamowaniem wzrostu i rozwoju.
Nadmiar witaminy A
Nadmiar witaminy A może spowodować hiperwitaminozę. Dochodzi do niej w przypadku nadmiernego spożycia witaminy A, zwłaszcza podczas stosowania suplementów diety z jej wysoką zawartością.
Mogą jej towarzyszyć:
- zaburzenia świadomości,
- senność,
- zaburzenia widzenia,
- bóle głowy,
- wymioty,
- żółte zabarwienie skóry.
Przyjmowanie witaminy A w nadmiarze powoduje obniżenie gęstości mineralnej kości, co zwiększa ryzyko złamań, zwłaszcza u osób starszych.
U dzieci nadmiar retinoidów wywołuje wzrost ciśnienia wewnątrzczaszkowego i ucisk na tarczę nerwu wzrokowego.
Witamina A a ciąża
Witamina A stosowana w nadmiarze wykazuje działanie toksyczne i teratogenne.
Nadmiar witaminy A w trakcie ciąży może spowodować pojawienie się wad wrodzonych wielu narządów i tkanek u płodu.
Również niedobór witaminy A może zaburzyć wzrost dziecka.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w przypadku kobiet w ciąży wynosi ok. 750 μg, co odpowiada zjedzeniu dwóch surowych marchewek.
W trakcie ciąży wybieraj suplementy diety pozbawione witaminy A. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę uzupełnisz dzięki dobrze zbilansowanej diecie.
Witamina A w kosmetyce
Witamina A, zwłaszcza w formie retinolu czy retinalu, jest składnikiem wielu preparatów kosmetycznych. Pobudza ona wzrost fibroblastów i keratynocytów, co poprawia elastyczność skóry. Wpływa także na grubość naskórka i zmniejsza transepidermalną utratę wody, co wpływa na redukcję zmarszczek. Witamina A jest również stosowana w redukcji przebarwień. Aplikowana na skórę wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed fotostarzeniem.
Kosmetyki z witaminą A wprowadzaj stopniowo do codziennej pielęgnacji. Dzięki temu unikniesz zaczerwienienia, podrażnień, pieczenia i nadmiernej suchości. Stosowanie retinolu i jego pochodnych rozpocznij od niższych stężeń. Wprowadź je do pielęgnacji 1-2 razy w tygodniu.
Przeczytaj również:
Retinol. Jak działa i czy jest bezpieczny?