Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
43

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Słuchaj artykułu

Gorzka czekolada jest bogata w polifenole, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera też dużą ilość przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak jedzenie gorzkiej czekolady wpływa na nasze zdrowie!

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Gorzka czekolada – właściwości

Gorzka czekolada jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla słodyczy.

Jest bogata w:

  • białka,  
  • peptydy,  
  • aminokwasy (np. tryptofan),  
  • fosfolipidy,  
  • kwas oleinowy (należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), 
  • błonnik pokarmowy, 
  • witaminy (zwłaszcza B2, B3, B5, B6, B9), 
  • składniki mineralne (w szczególności potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, wapń), 
  • kwasy organiczne (np. kwas cytrynowy, szczawiowy, fosforowy, jabłkowy, winowy), 
  • teobrominę, 
  • kofeinę, 
  • teofilinę, 
  • fenyloetyloaminę (PEA), 
  • proantocyjanidyny,
  • katechiny,
  • antocyjanidyny.

Epikatechina stanowi jeden z kluczowych związków polifenolowych, który naturalnie znajduje się w ciemnej czekoladzie. Wykazuje m.in. właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające stężenie lipidów we krwi, poprawiające wrażliwość tkanek na działanie insuliny i obniżające ciśnienie tętnicze krwi. 

Ile kalorii ma gorzka czekolada?

Jedna kostka gorzkiej czekolady ma średnio 30-36 kcal.

Indeks glikemiczny gorzkiej czekolady wynosi 22.

Pamiętaj, aby wybierać gorzką czekoladę z dużą zawartością kakao (minimum 70%).


Przekąski
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jak gorzka czekolada wpływa na nasze zdrowie?

Gorzka czekolada a cholesterol

Według badań spożywanie gorzkiej czekolady w rozsądnych ilościach przez 2 do 12 tygodni może przyczyniać się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. złego cholestrolu). 

Dodatkowo włączanie do diety gorzkiego kakao i jego przetworów może prowadzić do zmniejszenia poziomu trójglicerydów i wzrostu stężenia cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z nadwagą lub otyłością. 

Gorzka czekolada a otyłość

Jedzenie czekolady gorzkiej (minimum 30 gramów na dobę) przez 4 do 8 tygodni może przyczynić się do obniżenia masy ciała, wskaźnika BMI i obwodu talii (zwłaszcza u pacjentów z nadwagą i otyłością). 

Dodatkowo według niektórych badań włączanie do diety gorzkiej czekolady może powodować obniżenie stężenia insuliny na czczo i wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR). 

Gorzka czekolada a ciśnienie tętnicze krwi

Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu poprawie ulega przepływ krwi i obniża się wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego (średnio o 1,8 mmHg). Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym mogą obserwować większą redukcję ciśnienia tętniczego niż osoby zdrowe. 

Zalety spożywania gorzkiej czekolady:

  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi, 
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, 
  • redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, 
  • obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu, 
  • hamuje nadmierną agregację płytek krwi, 
  • poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego, 
  • poprawia profil lipidowy krwi, 
  • reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi, 
  • redukuje stan zapalny, 
  • pozytywnie wpływa na zmniejszenie insulinooporności, 
  • obniża ryzyko wystąpienia depresji, 
  • zmniejsza stężenie markerów stresu oksydacyjnego, 
  • poprawia funkcje poznawcze, 
  • sprzyja redukcji masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością), 
  • pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej, 
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów, 
  • poprawia mózgowy przepływ krwi, 
  • chroni przed rozwojem demencji, 
  • hamuje proces starzenia się skóry.

Gorzka czekolada – przeciwwskazania

Na spożywanie gorzkiej czekolady powinny uważać osoby:

  • z chorobą refluksową przełyku, 
  • z nadwrażliwością pokarmową (na tyraminę lub teobrominę), 
  • z kamicą nerkową, 
  • chorujące na migrenę, 
  • przyjmujące leki przeciwdepresyjne, tj. inhibitory MAO, 
  • otyłe. 

Przeczytaj również:
Zdrowe przekąski na podróż. Co wybrać?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Głodo P., Matejko B.: Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń. Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88. 
  • Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M.: Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka. Med Rodz 2017; 20(3): 237-243. 
  • Montagna M.T., Diella G., Triggiano F., et al.: Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 6;16(24). 
  • Tokede O.A., Gaziano J.M., Djoussé L.: Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2011 Aug;65(8):879-86. 
  • Kord-Varkaneh H., Ghaedi E., Nazary-Vanani A., et al.: Does cocoa/dark chocolate supplementation have favorable effect on body weight, body mass index and waist circumference? A systematic review, meta-analysis and dose-response of randomized clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(15):2349-2362. 
  • Ebaditabar M., Djafarian K., Nasim Saeidifard N., et al.: Effect of dark chocolate on flow-mediated dilatation: Systematic review, meta-analysis, and dose-response analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020 Apr;36:17-27. 
  1. 12 stycznia 2023, 04:45
    Krystyna

    Dobra,precyzyjna informacja, bazujaca na naukowycb badaniach

    1. 12 stycznia 2023, 09:12
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

  2. 4 lutego 2023, 17:07
    adam

    pisze to z zagranicy bez polskich liter Dobre informacje ale nie ma ile mozna jesc dziennie

    1. 7 lutego 2023, 13:25
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Gorzką czekoladę najlepiej spożywać w ilości około 20 gramów na dzień.

  3. 20 lipca 2023, 08:30
    Dziura

    Bardzo dobry artykuł

    1. 20 lipca 2023, 12:01
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

  4. 25 sierpnia 2023, 14:05
    Agnieszka

    Myślę że to jest bardzo mądry artykuł

    1. 25 sierpnia 2023, 15:21
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

  5. 8 kwietnia 2024, 13:20
    Tadeusz

    Dlaczego ukrywacie wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w czekoladzie i ich szkodliwość dla układu krążenia i naczyń wieńcowych serca ?

    1. 8 kwietnia 2024, 13:30
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Panie Tadeuszu,
      jak w przypadku każdego produktu spożywczego – najważniejszy jest umiar 🙂
      Gorzka czekolada jedzona w rozsądnych ilościach (ok. 20 g dziennie) zgodnie z badaniami wpływa pozytywnie na zdrowie.

  6. 2 czerwca 2024, 18:32
    Jan

    Bardzo dobry

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę