Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Gorzka czekolada jest bogata w polifenole, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera też dużą ilość przeciwutleniaczy. Sprawdź, jak jedzenie gorzkiej czekolady wpływa na nasze zdrowie!
Gorzka czekolada – właściwości
Gorzka czekolada jest uznawana za zdrowszą alternatywę dla słodyczy.
Jest bogata w:
- białka,
- peptydy,
- aminokwasy (np. tryptofan),
- fosfolipidy,
- kwas oleinowy (należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych),
- błonnik pokarmowy,
- witaminy (zwłaszcza B2, B3, B5, B6, B9),
- składniki mineralne (w szczególności potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk, selen, mangan, wapń),
- kwasy organiczne (np. kwas cytrynowy, szczawiowy, fosforowy, jabłkowy, winowy),
- teobrominę,
- kofeinę,
- teofilinę,
- fenyloetyloaminę (PEA),
- proantocyjanidyny,
- katechiny,
- antocyjanidyny.
Epikatechina stanowi jeden z kluczowych związków polifenolowych, który naturalnie znajduje się w ciemnej czekoladzie. Wykazuje m.in. właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zmniejszające stężenie lipidów we krwi, poprawiające wrażliwość tkanek na działanie insuliny i obniżające ciśnienie tętnicze krwi.
Ile kalorii ma gorzka czekolada?
Jedna kostka gorzkiej czekolady ma średnio 30-36 kcal.
Indeks glikemiczny gorzkiej czekolady wynosi 22.
Pamiętaj, aby wybierać gorzką czekoladę z dużą zawartością kakao (minimum 70%).
Jak gorzka czekolada wpływa na nasze zdrowie?
Gorzka czekolada a cholesterol
Według badań spożywanie gorzkiej czekolady w rozsądnych ilościach przez 2 do 12 tygodni może przyczyniać się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. złego cholestrolu).
Dodatkowo włączanie do diety gorzkiego kakao i jego przetworów może prowadzić do zmniejszenia poziomu trójglicerydów i wzrostu stężenia cholesterolu HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z nadwagą lub otyłością.
Gorzka czekolada a otyłość
Jedzenie czekolady gorzkiej (minimum 30 gramów na dobę) przez 4 do 8 tygodni może przyczynić się do obniżenia masy ciała, wskaźnika BMI i obwodu talii (zwłaszcza u pacjentów z nadwagą i otyłością).
Dodatkowo według niektórych badań włączanie do diety gorzkiej czekolady może powodować obniżenie stężenia insuliny na czczo i wskaźnika insulinooporności (HOMA-IR).
Gorzka czekolada a ciśnienie tętnicze krwi
Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych. Dzięki temu poprawie ulega przepływ krwi i obniża się wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego (średnio o 1,8 mmHg). Pacjenci z nadciśnieniem tętniczym mogą obserwować większą redukcję ciśnienia tętniczego niż osoby zdrowe.
Zalety spożywania gorzkiej czekolady:
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych,
- redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
- obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu,
- hamuje nadmierną agregację płytek krwi,
- poprawia funkcje śródbłonka naczyniowego,
- poprawia profil lipidowy krwi,
- reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi,
- redukuje stan zapalny,
- pozytywnie wpływa na zmniejszenie insulinooporności,
- obniża ryzyko wystąpienia depresji,
- zmniejsza stężenie markerów stresu oksydacyjnego,
- poprawia funkcje poznawcze,
- sprzyja redukcji masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością),
- pozytywnie wpływa na skład mikrobioty jelitowej,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów,
- poprawia mózgowy przepływ krwi,
- chroni przed rozwojem demencji,
- hamuje proces starzenia się skóry.
Gorzka czekolada – przeciwwskazania
Na spożywanie gorzkiej czekolady powinny uważać osoby:
- z chorobą refluksową przełyku,
- z nadwrażliwością pokarmową (na tyraminę lub teobrominę),
- z kamicą nerkową,
- chorujące na migrenę,
- przyjmujące leki przeciwdepresyjne, tj. inhibitory MAO,
- otyłe.
Przeczytaj również:
Zdrowe przekąski na podróż. Co wybrać?
- Głodo P., Matejko B.: Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów – sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń. Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88.
- Zdrojewicz Z., Grześkowiak K., Łukasiewicz M.: Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka. Med Rodz 2017; 20(3): 237-243.
- Montagna M.T., Diella G., Triggiano F., et al.: Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 6;16(24).
- Tokede O.A., Gaziano J.M., Djoussé L.: Effects of cocoa products/dark chocolate on serum lipids: a meta-analysis. Eur J Clin Nutr. 2011 Aug;65(8):879-86.
- Kord-Varkaneh H., Ghaedi E., Nazary-Vanani A., et al.: Does cocoa/dark chocolate supplementation have favorable effect on body weight, body mass index and waist circumference? A systematic review, meta-analysis and dose-response of randomized clinical trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(15):2349-2362.
- Ebaditabar M., Djafarian K., Nasim Saeidifard N., et al.: Effect of dark chocolate on flow-mediated dilatation: Systematic review, meta-analysis, and dose-response analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020 Apr;36:17-27.
Dobra,precyzyjna informacja, bazujaca na naukowycb badaniach
Dziękujemy 🙂
pisze to z zagranicy bez polskich liter Dobre informacje ale nie ma ile mozna jesc dziennie
Gorzką czekoladę najlepiej spożywać w ilości około 20 gramów na dzień.
Bardzo dobry artykuł
Dziękujemy 🙂
Myślę że to jest bardzo mądry artykuł
Dziękujemy 🙂
Dlaczego ukrywacie wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w czekoladzie i ich szkodliwość dla układu krążenia i naczyń wieńcowych serca ?
Panie Tadeuszu,
jak w przypadku każdego produktu spożywczego – najważniejszy jest umiar 🙂
Gorzka czekolada jedzona w rozsądnych ilościach (ok. 20 g dziennie) zgodnie z badaniami wpływa pozytywnie na zdrowie.
Bardzo dobry