Artykuły
Zdrowa żywność i superfood
Określenie zdrowa żywność nie podlega żadnej certyfikacji. Oznacza to, że każdy producent może je stosować i nie jest zobowiązany do przestrzegania żadnych zasad produkcji. Pojęcie to jest często nadużywanym chwytem marketingowym, dlatego zamiast o zdrowej żywności powinno się mówić o zdrowej żywności ekologicznej.
Zdrowa żywność ekologiczna to produkty spożywcze wytwarzane z zachowaniem zasad, które są ściśle regulowane przez przepisy prawa. Produkcja zdrowej żywności ekologicznej odbywa się bez użycia chemicznych środków ochrony roślin. W celu zapobiegania szkodnikom wykorzystuje się naturalne pestycydy lub metody (np. ptaki, pułapki, owady, płodozmian). Rolnictwo ekologiczne utrzymuje żyzność gleby poprzez wykorzystanie zielonych nawozów, obornika, kompostu i wapnowania. Zwierzęta hodowane karmione są paszami organicznymi wolnymi od GMO, antybiotyków i hormonów, a ich chorobom zapobiega się naturalnymi sposobami. Żywność ekologiczna to produkty, które zostały stworzone bez dodatków i polepszaczy, np. smaku, barwników i sztucznych aromatów. Produkcja żywności ekologicznej odbywa się z poszanowaniem naturalnego środowiska, a wykorzystywane metody ograniczają wpływ na nie.
Specyficzne warunki, które musi spełniać rolnictwo ekologiczne, sprawia, że zdrowa żywność pochodząca z ekologicznych upraw ma szczególne cechy. Po pierwsze rezygnacja ze stosowania chemicznych nawozów i środków ochrony roślin sprawia, że produkty te są bezpieczne i zawierają mniej pestycydów. Ponadto mleko i mięso ekologiczne są bogatsze w niektóre składniki odżywcze, a rośliny w witaminy i minerały w stosunku do produktów pochodzących z rolnictwa tradycyjnego.
Sięganie po żywność z ekologicznym certyfikatem nie tylko dostarcza organizmowi produktów lepszej jakości, ale również jest wyrazem troski o środowisko naturalne.
Drugim popularnym pojęciem jest superfood. Nazywa się w ten sposób naturalne, nieprzetworzone produkty, które zawierają ważne składniki odżywcze korzystnie wpływające na zdrowie. Innymi słowy, są to produkty, które powinny być stałym elementem zdrowej diety. Do żywności typu superfood zalicza się:
Zdrowa żywność ekologiczna i superfood to dwa odrębne pojęcia. Superżywność nie musi być produkowana w sposób ekologiczny. Mianem tym określane są produkty wartościowe, których składniki pozytywnie wpływają na zdrowie. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem wybieranie produktów z kategorii superfood, które zostały wytworzone w ekologiczny sposób.
Wspólnym mianownikiem ekożywności i superfood jest to, że powinny na stałe zagościć w jadłospisie i stać się elementem zdrowego trybu życia. Jakość dostarczanego pokarmu nie pozostaje bowiem bez wpływu na kondycję zdrowotną organizmu.
Źródła: