Rola witamin w diecie
W codziennej diecie człowieka, oprócz białka, węglowodanów, błonnika i tłuszczów, powinny znajdować się witaminy, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Głównym ich źródłem jest pożywienie, jednak można je również dostarczać, stosując suplementy diety jak Centrum. Nazwa "witamina" jest połączeniem dwóch słów - łacińskiego "vita", które oznacza życie oraz "amina" pochodzącej od tiaminy, pochodnej witaminy B1. Substancje te działają jak katalizatory, które regulują procesy metaboliczne w żywych komórkach. Zbalansowana dieta powinna zawierać, m.in.:
- witaminę A - pomaga zachować zdrową skórę, prawidłowy stan błon śluzowych, widzenie i funkcjonowanie układu odpornościowego. Przyczynia się do utrzymania odpowiedniego metabolizmu żelaza. Odgrywa także rolę w procesie specjalizacji komórek;
- witaminę B1 - inaczej tiamina, wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu serca i zachowaniu funkcji psychologicznych;
- witaminę B2 - inaczej ryboflawina, zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu żelaza, widzenia, stanu czerwonych krwinek, błon śluzowych oraz funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego;
- witaminę B6 - reguluje aktywność hormonalną, utrzymuje optymalny metabolizm białka, glikogenu, homocysteiny oraz cysteiny. Ponadto, wspiera funkcjonowanie mózgu, funkcji psychologicznych, odporności i zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia;
- witaminę C - zwiększa przyswajalność żelaza, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wspiera układ odpornościowy i nerwowy. Bierze udział w produkcji kolagenu, co zapewnia prawidłowe funkcjonowanie zębów i skóry;
- witaminę K - przyczynia się do krzepnięcia krwi i utrzymywania zdrowych kości;
- witaminę D - wspiera prawidłowe wykorzystanie i wchłanianie wapnia i fosforu, funkcjonowanie kości, mięśni, zębów oraz układu odpornościowego;
- biotynę - pomaga zachować zdrową skórę i włosy, utrzymuje metabolizm makroskładników odżywczych oraz funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego i funkcji psychologicznych;
- niacynę - zapewnia optymalne funkcjonowanie układu immunologicznego, mózgu, stanu błon śluzowych oraz skóry. Zmniejsza uczucie znużenia i zmęczenia.
Rola minerałów w diecie
Minerały to pierwiastki mające istotne znaczenie w prawidłowym działaniu wszystkich układów ludzkiego organizmu. Zalicza się do nich m.in.:
- magnez - wspomaga odpowiednie utrzymanie równowagi elektrolitowej, mózgu, układu mięśniowego, funkcji psychologicznych, metabolizmu energetycznego, kości i zębów;
- fosfor - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych oraz utrzymuje zdrowe zęby i kości;
- wapń - zapewnia działanie enzymów trawiennych, procesów przekaźnictwa nerwowego, metabolizmu energetycznego, krzepnięcia krwi oraz wspiera utrzymanie zdrowych kości i zębów;
- cynk - bierze udział w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej, węglowodanowej oraz tłuszczowej. Wspiera funkcje rozrodcze, poznawcze, odpornościowe i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci;
- jod - wspiera produkcję hormonów tarczycy, metabolizm energetyczny, funkcjonowanie mózgu i zdrowej skóry;
- miedź - zapewnia prawidłową pigmentację skóry i włosów, sprzyja transportowi żelaza, a także chroni przed stresem oksydacyjnym.